koris “Sidrabe”

Oficiālā lapa
Ieteikt
 6

Par mums



Jelgavas novada Lielplatones, Platones un Elejas pagastu jauktais koris "Sidrabe" ir senākais un tradīcijām bagātākais koris Zemgalē. Tāpat kā visas mazās Zemgales upītes satek Lielupē, tāpat arī Sidrabe ap sevi pulcē gan pieredzējušus zemes kopējus, gan atbildīgus skolotājus, gan arī pa kādam dziedātājam, kura patstāvīgais dzīves ceļš vēl tikai sākas. Pēdējo sezonu nozīmīgākais veikums: koncerti Rīgā: Ave Sol koncertzālē, Latviešu biedrības namā, Latvijas Universitātes Lielajā aulā un Sv. Jāņa baznīcā; Jelgavā – vairakkārt Sv. Annas katedrālē un, protams, kori var bieži sastapt koncertējam arī visā Jelgavas novadā. Kora zīmols: spēja atklāt mūzikā ikkatru vārdu, katru domu. Kora moto: stabilitāte, vienotība un mūzika no sirds!

Diriģenti*
1918-1923 Vilis Kviets
1923-1941 Miķelis Spirģis
1941-1945 Voldemārs Ozoliņš
1945-1956 Ludmila Lucava, Aleksandrs Šteins, Jānis Roze, Harijs Spriņģis, Elvīra Ducena
1957–1965 Roberts Gods
1965-1970 Lelde Kesmina
1970-1972 Lūcija Pintere
1972-2017 Zita Kurševa (šobrīd kora dziedātāja)
1989-2011 Ilva Krauze
no 1995. g. Guntis Pavilons
no 2017. g. Annija Rencberga (kormeistare)
*šeit minēti tikai kora Lielplatones daļas diriģenti


Guntis Pavilons un Zita Kurševa

Vēsture
Koris dibināts 1918. gadā Lielplatonē, tomēr ir dokumentālas ziņas par to, ka jau 1893. gada 28. jūnijā tika nodibināta Platones dziedāšanas biedrība. 1983. gadā koris iegūst nosaukumu Sidrabe - par godu Sidrabes upītei, Platones pietekai, kas tek cauri Sidrabes ciemam un Lielplatones pagastam.
1990. gadā, pēc padomju kultūras sistēmas sabrukuma, daudzos pagastos koru kustība apsīkst un "Sidrabē" apvienojas trīs pagastu - Lielplatones, Platones un vēlāk arī Elejas dziedātāji - šobrīd (2018.g.) pavisam kopā 36 kora dalībnieki.

Mēs dziedam
Kora repertuārā ir dažādu žanru mūzika - latviešu kora mūzikas klasika, tautas dziesmu apdares, dažādu laikmetu un autoru reliģiskā mūzika, mūsdienu latviešu komponistu kora mūzika. Īpaši novērtēta arvien ir Sidrabes galda dziesmu kultūra - Zita un Māris rūpējas, lai katra dziesma būtu īpaša, tāda, kam saknes neizdibināmos dziļumos mīt...

Sasniegumi
2009. gadā kopā ar Latvijas Universitātes Fizikas un matemātikas fakultātes jaukto kori "Aura" iestudējam Pētera Barisona kantāti "Brīnumzeme".
2011. gads: 
Pirmo reizi kora pastāvēšanas vēsturē piedalāmies starptautiskajā garīgās mūzikas konkursā Kauņā, kur iegūstam Sudraba diplomu;
Latvijas koru skatē iegūstam 1. pakāpes diplomu un augstāko novērtējumu visā Zemgales reģionā;
Arī dalība koru konkursā Latvijā mums ir kas jauns - 2011. gada jūnijā koris nodemonstrē atzīstamu sniegumu Latvijas mazpilsētu un lauku koru konkursā (A grupā!) Mazsalacā.

Sidrabe šodien
Šķiet, vēl tikko ar dziesmām, dejām un zīmējumiem nosvinējām novadnieka Ģederta Eliasa 125 gadu jubileju "Zīlēnos", kopā ar citiem apriņķa koriem rudenī koncertējām Jaunsvirlaukā, adventes laikā Iecavā, ziemā - Sesavā. 
Mums bija tas gods piedzīvot patiešām skaistus mirkļus kopā ar Sidrabes "dziedātāko" skaņradi, dvēseliskās latviešu dzejas pazinēju Jāni Lūsēnu, muzicējot trīs koncertos Rīgā un Jelgavā.
Jā, arī bez koru skate, kas šajā, Dziesmu svētku gadā, bija īpaša (Pirmās pakāpes diploms).
Un tomēr, no visām 20 uzstāšanās reizēm šajā sezonā visspilgtāk atmiņā mums paliks Dziesmu svētki un Sidrabes 95 gadu jubilejai veltītais koncerts "Dziesmu redzi?"!
Vairāk par mūsu darbu un iecerēm skaties Sidrabes kalendārā.

Mūsu menedžments un administratīvais resurss
Lai īstenotu visas savas skaistās ieceres, arī tās, kas prasa nopietnu finansiālo atbalstu, esam nodibinājuši biedrību "Koris Sidrabe".
Šobrīd, pateicoties biedrības iespējām un aktivitātēm, kā arī Jelgavas novada un mūsu trīs pagastu atbalstam, esam veiksmīgi realizējuši jau piecus projektus: Akcija "Zīlēni zīmē, dejo un dzied"; Jaunas koncertmapes; Korim ir uzšūti jauni koncerttērpi; īstenots Jelgavas Pilsētas svētkiem veltīts koncerts Sv. Annas katedrālē "Zied mana dvēsele Zemgalē" un, protams, kora jubilejas koncerts "Dziesmu redzi?".
Paralēli projektiem Sidrabē aktīvi darbojas mūsu dziedātāji, pildot dažādus, kora organizācijai būtiskus pienākumus: Mums ir savs Kora prezidents, Nošzine, Tērpzine, Kultūras un saviesīgo aktivitāšu vadītāja, divi Hronisti, Ziedzine, Finanšu pārzine... šķiet, visus pat nenosauksi:)
* * *
Sidrabe -  vienmēr atvērti jaunām ierosmēm, labprāt uzņemam savā pulkā jaunus (un arī vairs ne tik jaunus) dziedātājus un vēlam katram - tuvam un tālam - esi darbīgs, esi tu pats, dziedi!

Zīmols
logo



 
karogs




koncertmapes




tērpi
Zemgales tautas tērpi
koncerttērpi līdz 30.03.2012.
Jaunie koncerttērpi (no 31.03.2012.)



dziesma

Sidrabe citos resursos: