Pozitiv_Jums

Ieteikt

Senioriem

"Dzīvot kārtīgi nozīmē dzīvot ilgi," tā reiz teicis romiešu filozofs Seneka. Un jāatzīst, ka viņam bijusi taisnība. Katra cilvēka dzīve ir attīstības ceļš. Cilvēks piedzimst ar savu potenciālu, dotībām un raksturu. Dzīves gaitā, ko var saukt par attīstības ceļu, cilvēks sastopas ar pārejas posmiem: bērnība, jaunība, briedums, pusmūžs līdz pienācis cienīgais senioru vecums.

Ikvienam savā vecuma grupā ir savi individuālie paņēmieni, kā pielāgoties pasaulei un adaptēties apkārtējās vides prasībām. Dažiem tas sanāk labāk, citiem atkal tas var sagādāt zināmas problēmas. Neprasme adaptēties jaunajos apstākļos, ieejot jaunā vecuma posmā, var izpausties četrās bēgšanas reakcijās:
  1. bēgšana no realitātes
  2. sākot slimot,
  3. izvēloties vientulību, 
  4. vai arī pievēršoties pārmērīgām aktivitātēm.

Ar šīm problēmām cīnīties var palīdzēt tieši pozitīvā psihoterapija, jo katrs jauns vecuma posms iesākumā var likties biedējošs, jo vecie ieradumi vairs nav spēkā. Bet, kā saka kāds sens sakāmvārds, "nedrīkst izmest vecus ieradumus pa logu, tie laipni jāizvada pa parādes durvīm".

Pieaudzis cilvēks izvērtē un pārdomā savu līdzšinējo dzīvi, cenšoties saprast, kuri dzīves notikumi ir bijuši nozīmīgāki, kādas kļūdas pieļautas. Daudz ko no šīm negatīvajām lietām ir iespējams apzināti mainīt. Mainot savu attieksmi pret dažādām lietām, nonākam pie dzīves, kurā ir mazāk steigas, pienākumu, toties ir vairāk spēka un mīlestības. Varbūt arī jums ir nācies dzirdēt kādu sakām, ka dzīves gaitā nākusi pār citiem, jo cilvēks ir iemācījies pieņemt citus cilvēkus un atšķirīgus viedokļus. Katrs mūsu dzīves notikums ir saistīts ar emocijām, kuras mēdz būt gan pozitīvas, gan negatīvas, īpaši tas var izpausties vidējā briedumā, kad smagāk pārdzīvo pārejas gadus. Tā ir liela gudrība nodzīvot viedi - atļaut sev vienkārši būt pašam, atbrīvoties no pārliekas kontroles, tā ir māksla uzticēties sev un ļauties dzīves norisei. Tas norāda uz tādu kā shēmu, kurā savstarpēji vienots ir ķermenis, vide un laiks, šī vienkāršā shēma nodrošina to, ka spējam mīlēt, izzināt pasauli un atrast savu dzīves jēgu.

Pārmaiņu vējos
Dzīves būtība slēpjas pārmaiņās, jo arī dzīve rit cikliski, līdzīgi kā gadalaiki, ir brīdis, kad ir daudz un ilgi jāstrādā, līdz pienāk brīdis, kad varam atļauties neskriet kā vāveres ritenī. Diemžēl daudziem gribētos, lai  viss paliek kā līdz šim, lai nekas nemainītos, diemžēl tas nav iespējams. Bet ko gan īsti nozīmē pārmaiņas? Tā ir iespēja atbrīvoties no pagātnes barjerām, lai noskaidrotu to, kas man ir svarīgi tieši šobrīd. Turklāt nekad nav par vēlu iemācīties kaut ko jaunu, jo bieži vien ir vieglāk vainot apkārtējos apstākļus, nekā pašam pieņemt izaicinājumu tikt galā ar pārmaiņu procesiem savā dzīvē. Pozitīvā psihoterapija var parādīt ceļu, kā šo izaicinājumu pieņemt un kā būt elastīgam. Ja mēs vēlamies veiksmīgi dzīvot, tad jebkuras pārmaiņas mums jāuztver kā iespēju mācīties un attīstīt sevi.

Optimisms nostiprina imunitāti
Ar sajūsmu var runāt par tiem cilvēkiem, kuri izvēlas būt rosīgi un atbildīgi par savas dzīves kvalitāti. Izrādās, ka optimistiska un pozitīva attieksme nostiprina organisma imūnsistēmu. Ja cilvēka organisms nepārtraukti darbojas, tas ražo endorfīnu, kas ir pozitīvas domāšanas sekas, ko rada labsajūta un stabila emocionālā dzīve. Kā vienu no veidiem, lai parūpētos par savu emocionālo stabilitāti, varam minēt ikmēneša tikšanās reizes "Atbalsta grupā senioriem", ko piedāvā Gunmāras Rostokas pozitīvās psihoterapijas prakse. Gunmāra Rostoka ir sertificēta psiholoģe, kura pievērsusies tieši pozitīvajai psihoterapijai, ļaujot cilvēkam saskatīt sevī apslēpto potenciālu, jo, kā saka pati Gunmāra: "Katrā cilvēkā ir kas labs."

Atbalsta grupa senioriem sniedz iespēju cilvēkiem labāk orientētie sarežģītās dzīves situācijās un rast izeju no tām. Viens no grupas nodarbību uzdevumiem ir arī negatīvo cēloņu radīto seku novēršana un neveselīgu tendenču novēršana. Psihologa palīdzīva var būt nepieciešama arī tad, ja cilvēks izjūt emocionālo diskomfortu. Atbalsta grupa šajā gadījumā var sniegt iespēju savu resursu apzināšanai un uzlabot attiecības ar līdzcilvēkiem.

Semināru laikā notiek gan lekcijas, gan individuāls darbs, gan darbs pāros, ir interesantas praktiskās nodarbības, piemēram, darināt kolāžas. Grupas ietvaros tās dalībnieki arī izrunā sev svarīgas tēmas, piemēram, noskaidro, kādi iekšējie vai ārējie konflikti traucē iegūt dvēseles mieru, tiek runāts par laiku, par katra dalībnieka sapņiem un plāniem. Savukārt Gunmāra dalībniekiem palīdz atrast ceļu pie sapņu pozitīvas noformulēšanas un realizēšanas, kā arī piedāvā metodes relaksācijai un stresa mazināšanai. Pašas atbalsta grupas mērķis ir sniegt vispusīgu priekšstatu par nozīmīgiem dzīves psiholoģiskiem fenomeniem.

Visas nodarbības notiek labdabīgā noskaņā, kuras laikā var piedalīties dažādās diskusijās, piemēram, par to, ko mums katram nozīmē laime, par to, ka vajadzētu kļūt nedaudz bezrūpīgākiem un nesatraukties par katru sīkumu, un galvenais - iemācīties pieņemt cilvēkus, kuru viedoklis atšķiras no mūsējā. Ļoti svarīgi ir arī rūpēties par savu garīgo stabilitāti. Garīgo stabilitāti šajās nodarbībās palīdz nostiprināt Gunmāra, par kuru semināra dalībnieki atsaucas ļoti labvēlīgi un ar mīļuma pieskaņu balsī, sakot, ka Gunmāras ieguldījums tajā, kā var mainīt savu dzīvi, mainot domāšanu, pievēršot uzmanību tikai tām lietām, kas ir pozitīvas, ir neatsveramas. Tieši tādēļ semināra dalībnieki šīs nodarbības grib apmeklēt arī turpmāk un katru tikšanos gaida ar nepacietību.

Nodarbībās tiek runāts arī par pozitīvās stratēģijas paņēmieniem, jo, izmantojot pozitīvās stratēģijas paņēmienus, ir iespēja motivēt savu rīcību un atbrīvoties no nevajadzīga emociju sloga. Par šiem paņēmieniem ir iespēja uzzināt vairāk apmeklējot kādu no Gunmāras nodarbībām. Tādēļ visi tie, kuri savas aktīvās darba gaitas jau ir beiguši, ir mīļi aicināti uz šiem semināriem, jo īstās vēlmes un vajadzības ir resursi ceļam uz augšu.