Pozitiv_Jums

Ieteikt

Pastāvēs, kas mainīsies

Dzīvē ar mums katru notiek dažādas pārmaiņas. Mums kaut kas tiek dots, bet tiek arī kaut kas atņemts. Dzīves laikā mēs satiekam dažādus cilvēkus, no kuriem ir iespējams mācīties, lai pilnveidotu sevi. Viena no iespējām ir apmeklēt dažādus seminārus par sev nozīmīgām un aktuālām tēmām. Šoreiz pastāstīsim par semināru ciklu sievietēm "Pastāvēs, kas mainīsies", kuru vada Mag. Psych., praktizējoša psiholoģe - Gunmāra Rostoka.
Šajās tikšanās reizēs tiek runāts par attieksmes jautājumiem par dzīvi, lietām un cilvēkiem, kā arī par katra cilvēka vērtību sistēmu. Semināra gaitā var noskaidrot, no kurām īpašībām savā dzīvē būtu jāatsakās un kuras būtu jāattīsta. Semināru ciklā tiek aplūkoti dažādi aspekti sievietes dzīvē, piemēram: "Atšķirības - meitenes un zēni", "Sievietes prioritārā orientācija uz karjeru vai ģimenes dzīvi", "Lomas - meita, māte, sieviete", "Mīlestības spēks un pārdzīvojums", "Sieviete un dzīves mērķi", "Sieviete attiecību labirintā". Viena no semināra tēmām, kuru šoreiz aplūkosim nedaudz sīkāk, ir pārdzīvojuma klātbūtne sievietes dzīvē.

Nevar noliegt, ka cilvēka dzīve pamatā visbiežāk nav nekas cits kā pastāvīga kritisku apstākļu pārvarēšana, kas rada dažādus pārdzīvojumus. Ir pat teiciens, ka ķermeņus vieno bauda, bet dvēseles vieno ciešanas. Pārdzīvojumus sievietēm var izraisīt daudzas un dažādas lietas, piemēram, studijas, karjera, iemīlēšanās, attiecības ar līdzcilvēkiem, arī bērna piedzimšana, un visas šīs lietas var izraisīt garīgu spriedzi. Tādēļ  pārdzīvojuma pieredze ir kā meklējumu un atradumu ceļš, kas dod iespēju nonākt pie atbildes par to, kāda tad ir mūsu dzīves jēga. Lai tiktu galā ar pārdzīvojuma izraisītajām sekām, svarīga ir situācijas sapratne, jo tā kalpo kā atveseļošanās, tajā pat laikā dodot izaugsmes iespēju. Pārdzīvojums var būt pat ļoti spēcīgs satricinājums, kas uz mirkli var pat paralizēt visu dzīvi. Tādēļ arī tik ļoti nepieciešama izpratne par situāciju, kas atklāj cēloņu un seku likumsakarības. Pie tam izpratne arī nozīmē esošo situāciju palaist prom no sevis un pieņemt to, kā arī nevainot nevienu. Nevar noliegt, ka pārdzīvojums ir smaga cīņa, lai spētu dzīvot tālāk. Tikai pēc šī posma var atsākties pārtrauktās dzīves atjaunošana, kas var pārtapt pilnīgi jaunā un labākā dzīvē. Var teikt, ka pārdzīvojums paver personības pilnveidošanās iespēju.

Pārdzīvojumu var skatīt arī personiskā ES ietvaros, jo vispirms jau galvā rodas jautājums: "Kāpēc tas notiek tieši ar mani?" Savs ES šajā gadījumā darbojas kā personiskās izziņas un izpratnes subjekts. ES ir kā spēja sevī koncentrēties, lai izzinātu un novērtētu pašai sevi. Šajā gadījumā izpratne par situāciju ir saistošs mezgls, kas savieno izziņu un saskarsmi. Starp citu, savs ES vistiešākajā veidā atspoguļo savas personības pārdzīvojuma eksistenciālo formu. Cilvēka individualitāte ir spējīga daudz ko sevī uzņemt, pati sevī augt un spontāni radīt ko jaunu.

Pārdzīvojuma interpretācija tikai tad kļūst patiesa, kad tiek runāts par cilvēka problēmu, dodot iespēju veidot radošu kopējās situācijas veseluma izpratni. Pārdzīvojuma pieredzes izpratne ir arī apstākļu novērtējums cilvēka pašizziņai, tas ir cilvēka pašattīstības un pilnveidošanās ceļš. Caur pārdzīvojumu notiek ceļš pie sevis, tiek izprasti citi un ir iespējams izvērtēt savas dzīves vērtības. Ļoti svarīgi ir negatīvo pārdzīvojuma pieredzi transformēt pozitīvajā.

Apmeklējot semināru ciklu sievietēm "Pastāvēs, kas mainīsies", ir iespēja iegūt zināšanas, kā harmonizēt savu iekšējo pasauli, jo mūsu katras individuālā attieksme var radīt konfliktus un emocionālus sastrēgumus. Šis semināru cikls ir iespēja sev pateikt - jā. Attieksme pret sevi un sevi interesējošiem jautājumiem ir ļoti svarīga. Izvērtējot sevī negatīvo pieredzi, liekot to savā sirdsmīlestībā, sievietē atraisās jaunas spējas un iespējas. Tā ir iespēja no jauna ieraudzīt dzīvi apliecinošo un skaisto tajā. Un tā ir arī spēja piedot. Un tikai tad cilvēka radošā dziņa ir fokusēta uz virzību, mīlestību un sevis atbrīvošanu, lai spētu dzīvot tālāk.