Pieslēdz galvu!

Oficiālā lapa
Ieteikt
 1

...

txt_153838_uber

Stāsts

Agnese ejot no skolas ieraudzīja, ka parkā pastaigājas viņas kaimiņš ar savu suni. Suns bija bez pavada un atpazinis Agnesi skrēja pie viņas. Kaimiņš, vērodams situāciju, nesteidzīgi devās savam mīlulim līdzi. Kad suns bija jau blakus Agnesei, viņa paņēma zaru no zemes un sāka spēlēties ar suni. Neviens tā arī nesaprata, kāpēc suns pēkšņi kļuva tik agresīvs un iekoda Agnesei rokā…

Varēja būt arī tā…

Redzēdama, ka suns sevi vairs nekontrolē un kļūst agresīvs, Agnese nometa zaru un sagaidīja kad atnāks kaimiņš, kurš pārsteigts par suņa uzvedību uzlika pavadu un aizveda to prom.

Situācijas atrisinājums:

Kad kaimiņš bija piesteidzies klāt un ar spēku atrāvis savu mājdzīvnieku no Agneses, viņas roka bija cietusi un bija nepieciešams meklēt ārstu palīdzību.

Koduma vieta bija neliela, vairāk tas izskatījās pēc skrāpējiena. Kaimiņš bija pārsteigts par šādu suņa rīcību un apgalvoja, ka ko tādu piedzīvo pirmo reizi. Atgriezusies mājās Agnese par notikušo pastāstīja vecākiem, kuri tomēr nolēma griezties pie ģimenes ārsta. Vēlāk izrādījās, ka kaimiņš nav savu suni vakcinējis pret trakumsērgu, un Agnesei nekavējoties tika uzsākts ārstēšanas kurss.


Kā rīkoties, ja Tevi ir sakodis suns:

·Meklē pieaugušo palīdzību, ja neviena nav zvani 112 un pastāsti par notikušo šādā secībā

-Kur notika?

-Kas notika?

-Cik cilvēku cietuši?

·Dari to, ko tev saka glābšanas dienests

·Ja Tu nevari pasaukt nevienu palīgā, kā arī sazvanīt, tad:

-koduma vai skrāpējuma vietu skalo ar lielu daudzumu ūdens un ziepēm, vismaz 10 minūtes, lai attīrītu no suņa siekalām

-dodies pie ārsta un izstāsti par notikušo

·Ja tavu mājdzīvnieku ir sakodis suns, pastāsti par to vecākiem un dodaties meklēt ārstu palīdzību.


txt_153881_uber

MĪTS - Ja suns luncina asti tas nozīmē, ka viņš ir priecīgs.

PATIESĪBA – Bieži ar astes luncināšanu suns parāda, ka ir priecīgs, tomēr astes luncināšana var nozīmē arī, ka suns ir satraukts, saspringts, noraizējies, nobijies, agresīvs vai dusmīgs.


MĪTS - Ja Tev ir savainota roka, iedod brūci palaizīt sunim, jo viņa siekalām ir ārstējoša iedarbība.

PATIESĪBA – Suņa mutē var atrasties daudz dažādu mikrobu, kas var palēnināt brūces dzīšanu, kā arī suņi, kuri ir slimi ar trakumsērgu to pārnēsā ar siekalām.


MĪTS - Mazi suņi nekož.

PATIESĪBA – Daudziem cilvēkiem ir radies maldīgs priekšstats, ka mazi suņi nevar nodarīt pāri, tomēr mazi suņi nereti ir daudz agresīvāki, jo nelielā izmēra dēļ jūtas apdraudēti un vēlas sevi aizsargāt.


Ieteikumi:

·Izvairies no brīvi klaiņojošiem suņiem

·Ja Tev tuvojas suns:

-nekusties, mierīgi stāvot vēro suņa tālāko rīcību

-ja suns ir agresīvs un dusmīgs, kļūsti par „koku”: kājas kopā, plaukstas pie kakla un elkoņi piespiesti pie krūtīm, lai aizsargātu svarīgākos orgānus un kaklu

-ja Tev liekas, ka suns uzbruks mēģini kaut ko novietot starp sevi un viņu: mugursomu, velosipēdu, lietussargu u.c.

-skaties virs suņa galvas, neskaties viņam acīs

-nebēdz, jo tad suns instinktīvi Tev sekos un gribēs iekost

-negriezies pret suni ar muguru

-elpo lēni un mierīgi

·Neej pie suņa, ja viņš guļ, ēd vai ir ar saviem kucēniem

·Saņem saimnieka atļauju pirms sāc rotaļāties ar viņa suni

txt_153861_uber
Stāsts

Dzimšanas dienā Viesturam tētis iedeva raķetes, kuras kopā ar draugiem naktī varētu palaist. Viesturs ar draugiem neņemot vērā ieteikumus raķeti aizdedzināja turot rokās…

Varēja būt arī tā…

Pirms raķetes aizdedzināšanas Viestura draugs izstāstīja par nelaimes gadījumu ar pirotehniku, kuru bija redzējis Vecgada vakarā. Neviens tā arī neuzdrošinājās turēt rokās aizdedzinātu raķeti.

Situācijas atrisinājums:

Aizdedzinot raķeti Viesturs apdedzināja savu roku. Izšautā raķete ielidoja netālu esošajā garāžā un tā aizdegās. Viestura draugi nobijās un aizbēga, atstājot viņu vienu ar sāpošu roku un lielām nepatikšanām.

Redzēdams aizdedzinātu raķetes degli Viesturs nobijās un nolēma izmest to no rokas, tikai jau bija par vēlu. Raķetes dzirksteles apdedzināja viņa kaklu un seju.


Kā rīkoties, ja ir noticis nelaimes gadījums ar uguni:

·Zvani 112 un pastāsti par notikušo šādā secībā

-Kur notika?

-Kas notika?

-Cik cilvēku cietuši?

·Dari to, ko tev saka glābšanas dienests

·Ja Tu nevari pasaukt nevienu palīgā, kā arī sazvanīt, tad apdeguma vietu turi zem vēsa tekoša ūdens vismaz 10 minūtes


txt_153881_uber

MĪTS - Turot rokās raķeti es varēšu kontrolēt virzienu, kurā tā lidos.

PATIESĪBA - Aizdedzinot raķeti Tu vari gūt smagus apdegumus, kā rezultātā vairs nevarēsi to noturēt un kontrolēt lidojuma virzienu.


MĪTS - Droši var pārbaudīt benzīna daudzumu skutera bākā skatoties ar aizdedzinātu sērkociņu vai šķiltavām.

PATIESĪBA - Degvielas bākā var veidoties tvaiks, kas aizdegsies pie atklātas liesmas, arī tad, ja Tu uguni turēsi pa gabalu no pašas degvielas.


MĪTS - Uz apdeguma labāk ir smērēt skābu krējumu vai eļļu, nevis ūdeni.

PATIESĪBA - Skābs krējums vai eļļa var palēnināt apdeguma dzīšanu un radīt čūlas.


MĪTS - Ja sāksies ugunsgrēks, es jutīšu dūmu smaku un paspēšu aizbēgt.

PATIESĪBA - Vairums ugunsgrēku notiek naktīs, kad cilvēki guļ un nepamostas no dūmiem.Ja ir sācies ugunsgrēks Tev ir jābēg uzriez, jo neliela liesma var pārņemt lielas platības pat pāris sekundēs.


Ieteikumi:

·Pirms lieto pirotehniku vienmēr izlasi lietošanas instrukciju un to ievēro

·Pirotehniku var pirkt tikai veikalos, kuriem ir atļauja to tirgot

·Pirms plāno izmantot pirotehniku jāizvēlas droša vieta, tālāk no mājām un cilvēkiem

·Atceries, ka stiprs vējš var ietekmēt to, kādā virzienā raķete lidos

·Nedzer nezināmu šķidrumu, jo tas var izrādīties indīgs

·Atceries - pirotehnikas izstrādājumus var iegādāties tikai no 16 gadu vecuma, bet „spēcīgākos” 3. klases izstrādājumus var iegādāties no 18 gadiem.

·Piparu vai asaru gāzes baloniņus drīkst iegādāties un lietot tikai no 16 gadu vecuma.

·Pirotehniku izmanto tikai zinoša cilvēka klātbūtnē

·Ko darīt ja acīs ir iepūsta piparu vai asaru gāze?

Ja acīs ir iepūsta asaru vai piparu gāze, tad bojāto aci (vai abas) skalo ar tekošu ūdeni 20 minūtes tā, lai ūdens neskartu veselo aci. Meklē pieaugušo vai mediķu palīdzību.

·Ko darīt, ja ir iedzerts tīrīšanas līdzeklis, benzīns vai kāds cits bīstams ķīmisks šķidrums?

Nekādā gadījumā neizsauc vemšanu, nekavējoties meklē ārstu palīdzību zvanot uz 112.

txt_153875_uber

Kārlis ar Artūru ejot no skolas katru dienu gāja garām pelēkajam transformatora skapim. Šoreiz Arturs ejot tam garām ieraudzīja, ka durvis ir vaļā un beidzot var apskatīties, kas tajā ir iekšā. Artūram sekoja arī Kārlis…

Varēja būt arī tā…

·Pilnībā atvērdami durvis, Artūrs un Kārlis ieraudzīja, ka tur kāds ir pārgriezis vadus un tie brīvi karājas. Draugi nolēma atkāpties no skapja un ziņoja par to zvanot uz 112.

Situācijas atrisinājums:

·Transformatora skapī abi redzēja dažādu krāsu vadus brīvi karājamies. Artūrs vienu no tiem paņēma rokā. Strāvas trieciens bija tik liels, ka gan Artūrs, gan Kārlis, kas gribēju viņu atraut no vada, zaudēja samaņu.

·Abi draugi ar lielu ziņkāri pētīja skapī redzamos vadus un slēdžus, līdz izpēti pārtrauca policisti, kas viņus apvainoja zādzībā un īpašuma bojāšanā. Policisti neticēja Artūra un Kārļa stāstam, ka tā skapis izskatījās jau pirms tam, tāpēc zvanīja viņu vecākiem un veda abus uz iecirkni.

 

Kā rīkoties, ja redzi, ka notiek nelaimes gadījums ar elektrību:

·Ja zini kā to izdarīt, tad atslēdz elektrības padevi

·Netuvojies negadījuma vietai

·Meklē pieaugušo palīdzību, ja neviena nav zvani 112 un pastāsti par notikušo šādā secībā

-Kur notika?

-Kas notika?

-Cik cilvēku cietuši?


txt_153881_uber

MĪTS - 220 voltu spriegums (kāds ir mājas rozetēs) ir nepietiekams, lai mani varētu savainot.

PATIESĪBA - Tā kā cilvēka organisms sastāv galvenokārt no ūdens, kas ir elektrovadītājs, 220 volti ir pietiekoši liels spriegums, lai varētu Tevi savainot.


MĪTS - Ir dušas, kurās jau ir iebūvēts radio, tādā gadījumā es varu izmantot arī pārvietojamo radio, kas darbojas ar elektrību, vannas istabā.

PATIESĪBA - Radio, kas ir iebūvēti dušās, ir speciāli nodrošināti, lai nebūtu riska savainoties. Parastie radio, kā arī mūzikas atskaņotāji un telefoni nav pietiekoši mitruma droši.


MĪTS - Zibens laikā ir jāslēpjas zem koka.

PATIESĪBA - Zibens laikā ir bīstami atrasties zem lieliem kokiem ne vien tāpēc, ka tajos var iespert zibens, bet arī tādēļ, ka vēja brāzmas var šo koku nolauzt.



txt_153903_uber
Stāsts

Jānis trenējās BMX 3 gadus. Kādu dienu viņš nolēma doties uz treniņu vietu, lai atkārtotu triku, kuru bija redzējis internetā kādā videoklipā…

Varēja būt arī tā…

·Pēc diviem neveiksmīgiem mēģinājumiem Jānis sāka apdomāt vai šis triks ir iespējams viņa treniņu laukumā. Iedomājoties visas iespējamās vietas un variantus viņš saprata, ka to nevarēs paveikt, tāpēc turpināja ikdienas treniņu bez jauniem trikiem.

Situācijas atrisinājums:

·Neskatoties uz Jāņa pieredzi un ilgajiem treniņiem, redzētais triks viņam nesanāca, viņš nokrita. Krītot viņš izmežģīja roku. Jānis ar draugu nolēma vēlreiz noskatīties video. Atkārtoti to redzot viņi saprata, ka patiesībā video ir montēts un viņiem pieejamajos apstākļos to nevar izpildīt.

·Jānis pēc trešā neveiksmīgā mēģinājuma nolēma nepadoties un turpināja treniņu. Vēloties pierādīt sev un draugiem, ka viņš spēj būt tikpat izcils kā video redzētais braucējs, Jānis pārvērtēja savus spēkus un trika laikā smagi nokrita. Lauzta roka, kāja un smadzeņu satricinājums bija cena, ko viņš maksāja par šo vēlēšanos būt labākajam.


txt_153881_uber

MĪTS - Nokrītot no velosipēda nav iespējams sevi smagi savainot.

PATIESĪBA - Tas cik smags būs ievainojums ir atkarīgs gan no ātruma, gan no zemes virsmas, kā arī tā vai braucējs izmanto ķiveri un citus aizsardzības līdzekļus. Neveiksmīgs kritiens var radīt gan galvas , gan mugurkaula, gan roku un kāju traumas.


MĪTS - Ar velosipēdu vajag braukt pretējā virzienā kā mašīnas, lai labāk redzētu, kas notiek.

PATIESĪBA - Velobraucējiem ir jābrauc tajā pašā virzienā un ceļa pusē, kādā brauc mašīnas.


MĪTS - Velosipēdi ir aprīkoti ar gaismām, lai tumsā varētu redzēt ceļu

PATIESĪBA - Patiesībā velosipēda apgaismojums ir domāts, lai citi satiksmes dalībnieki- automašīnu šoferi varētu laicīgi ieraudzīt riteņbraucējus.


MĪTS - Biežāk notiek automašīnu nekā velosipēdu avārijas, tad kāpēc braucot ar velosipēdu ir jāizmanto aizsardzības līdzekļi- ķivere, utt.

PATIESĪBA - Riteņbraukšana ir bīstamāka, jo velosipēdam nav nekādu aizsardzības ierīču- gaisa spilvenu, drošības siksnu.


Ieteikumi

·Iegādājoties velosipēdu, skrituļslidas vai skrituļdēli, Tev ir jāiegādājas arī ķivere, ceļu un roku aizsargi

·Braucot ar velosipēdu apģērbies pēc iespējas košāk

·Ja Tu plāno braukt tumsā, tavam ritenim ir jābūt aprīkotam ar spuldzīti un citām atstarojošām detaļām, kā arī uz apģērba ir jābūt atstarotājiem

·Brauc vienā virzienā ar pārējo satiksmi

·Neklausies mūziku uz austiņām, kamēr brauc ar velosipēdu


Tavā vecumā Tev ir tiesības kārtot eksāmenu un iegūt vadītāja apliecību šādiem transporta līdzekļiem:

·velosipēduno 12 gadu vecuma

·mopēdu (skuteri)no 14 gadu vecuma(kura motora darba tilpums nepārsniedz 50 cm3, bet ceļu satiksmē pieļaujamais braukšanas ātrums ir līdz45 km/h.)


txt_153918_uber


 

Stāsts

Kā katru rītu Zane devās uz skolu klausīdamās telefonā savu mīļāko mūzikas playlistu uz austiņām. Garām braucošā tramvaja radītā skaņa lika viņai pagriezt mūziku skaļāk, tāpēc šķērsojot ceļu Zane nedzirdēja tuvojošos mašīnu…


 

Varēja būt arī tā…

·Pēdējā mirklī Zane ieraudzīja tuvojošos mašīnu un apstājās, neizpratnē, kāpēc to neievēroja ātrāk. Viņa saprata, ka vainīga ir mūzika, kas novērsa viņas domas un uzmanību.

Situācijas atrisinājums:

·Mašīnas šoferis pēdējā brīdī ieraudzīja Zani, tāpēc apzinādamies, ka nepaspēs apstāties un uzbrauks virsū Zanei, pagrieza stūri pa labi un ietriecās ceļa malā augošajā kokā. Zane nespēdama noticēt tam ko redzēja, sastingusi stāvēja ceļa vidū un lūkojās uz avarējušo mašīnu.

·Mašīnas šoferis pēdējā brīdī ieraudzīja Zani un nepasēja apstāties. Zane pamodās slimnīcā.

 

txt_153881_uber

MĪTS - Klausoties mūziku izmantojot tikai vienu austiņu, es ar otru ausi dzirdēšu, kas notiek apkārt.

PATIESĪBA -Uztvere ar abām ausīm ļauj precīzāk noteikt skaņas avota virzienu un attālumu.


MĪTS - Mūsdienās telefoni un MP3 ir izveidoti tā, lai nekaitētu veselībai.

PATIESĪBA -Lai arī tehnoloģijas ir tālu attīstījušās, nav radītas tādas ierīces, kas varētu pasargāt mūsu veselību. Tāpēc mūzikas atskaņotāji ar austiņām ilgstoši un nepareizi lietojot var radīt veselības problēmas, īpaši kas ir saistīti ar dzirdi un skaņas izšķirtspēju.


MĪTS - Mazās austiņas ir drošākas un labākas nekā lielās.

PATIESĪBA -Mazās austiņas, īpaši ziemas periodā, var radīt dažādas ausu infekcijas saslimšanas un iekaisums, jo apkārtējās vides un auss temperatūras starpība rada labvēlīgus apstākļus slimību attīstībai.

 

Ieteikumi:

·Drošāk dzirdei ir izmantot lielās austiņas.

·Izmantojot austiņas nevajadzētu klausīties mūziku uz maksimālo skaļumu.

·Līdzīgi kā ar datora izmantošanu, mūzikas ar austiņām ieteicamo klausīties laiku var aprēķināt pēc šāds formulas: vecums reiz 3(piemēram, 16 gadi x3+=48 minūtes).