Miniparks

Oficiālā lapa
Ieteikt
 5

Kā spēlēt petanku

Spēles inventārs : metāla lodes, kašonets (neliela koka vai plastmasas lodīte), izspēles aplis, mērlente. Visu nepieciešamo inventāru saņemsiet pie Miniparka darbinieka.

Spēles laukums: Petanku spēlē uz līdzena grants laukuma, kura izmēri ir vismaz 12m x 3 m.

Komandas: Uz viena spēles laukuma atrodas 2 komandas. Atkarībā no dalībnieku skaita sacenšas :

• viens spēlētājs pret vienu spēlētāju  (tete-a-tete) ar 3 lodēm katram spēlētajam,

• divi pret diviem spēlētājiem  (doublettes) ar 3 lodēm katram spēlētājam, 

• trīs pret trīs spēlētājiem (triplettes) ar 2 lodēm katram.

Lai spēles gaitā nesajauktu komandu izmestās lodes, tās katrai komandai ir ar dažādu rakstu vai krāsu, piemērs – zimējumā.


gal_250946460_large

Uzvar tā komanda, kura pirmā iegūst 13 punktus. Lai tos sasniegtu notiek vairākas izspēles

Spēles sākums: Vispirms spēles dalībnieki izlozē pirmo komandu, kura iesāk spēli. Izlozi var veikt, piemēram, metot monētu. Jebkurš spēlētājs no pirmās komandas izvēlas spēles sākuma vietu, novieto tur apli 50 cm diametrā, nostājas apļa iekšpusē un met kašonetu 6 līdz 10 metru attālumā. Ja kašonets piezemējas citā distancē vai apstājas tuvāk par 50 cm no jebkura šķēršļa, tad tas ir jāmet atkārtoti. Metiena laikā spēlētāja kājas nedrīkst izkustēties (arī atrauties no zemes) līdz mirklim, kad kašonets vai lode ir apstājušies. 

Pēc sekmīga kašoneta metiena jebkurš pirmās komandas spēlētājs met metāla lodi pēc iespējas tuvāk kašonetam vai arī atbilstoši savai spēles taktikai. Nākošo lodi met otrās komandas dalībnieks. Ja izmestā lode apstājas tālāk no kašonetam nekā pirmās komandas lode, tad jebkurš otrās komandas spēlētājs met nākošo lodi. Tā tas turpinās līdz kādu no lodēm izdodas piemest tuvāk kašonetam nekā ir pirmās komandas lode. Tagad ir kārta mest lodes pirmajai komandai un arī šīs komandas spēlētāji met lodes tik ilgi, kamēr kāda no tām nokļūst tuvāk kašonetam nekā otrās komandas tuvākā lode. Komandas mainās vietām tik ilgi, kamēr ir visas lodes izmantotas un var sākties punktu skaitīšana.

Punktu skaitīšana. Viena no komandām iegūst tik punktus, cik tās izmestās lodes atrodas tuvāk kašonetam nekā pretinieka komandas kašonetam tuvāka lode. Divi rezultāti redzami piemēros:


gal_250947477_large

gal_250947522_large
Ja pēc acumēra nevar novērtēt, kura no lodēm atrodas tuvāk kašonetam, spēlētāji izmanto mērlenti.

Nākošā izspēle sākas aptuveni no tās vietas, kur atradās iepriekšējā izspēlē izmestais kašonets, bet ne tuvāk par 10 m no tālākās laukuma gala līnijas un ne tuvāk kā 50 cm no tuvākās laukuma līnijas.

Visa spēle beidzas tad, kad viena no komandām ir izcīnījusi 13 punktus.

Starptautiskie Petankas spēles noteikumi atrodami Latvijas Petanka sporta federācijas mājas lapā :

http://www.petanque.lv/ka_spelet/fpjp-noteikumi