Intellego

Ieteikt
 17

20. decembris esot visnelaimīgāka diena gadā. Uzzini, kāpēc !

20. decembris esot visnelaimīgāka diena gadā, jo ap šo brīdi vairums ir sapratuši, ka pie skaistajiem Jaunā gada solījumiem tomēr turēties nespēj. 

Populārākie Jaungada solījumi saistīti ar apņemšanos tikt vaļā no negatīviem ieradumiem vai iegūt jaunus – labākus vai veselīgākus. Visbiežāk cilvēki  apņemas ēst veselīgāk, lietot mazāk alkoholu, pārtraukt smēķēšanu vai nomest svaru. 

Kāpēc dažus solījumus sev izdodas realizēt, bet citi tā arī netiek realizēti? 

Viens no visvienkāršākajiem iemesliem, kas var likties nebūtisks, bet patiesībā var kļūt par nozīmīgāko klupšanas akmeni, ir piemērota brīža izvēle ieradumu maiņai.

Nupat veicām mazu aptauju draugiem.lv un facebook, kur vaicājām Kā Tu domā, kas ir vislabākais brīdis, lai tiktu vaļā no sliktiem ieradumiem vai ieviestu jaunus, veselīgus paradumus? Paldies visiem, kas piedalījās. Vairums no Jums atbildēja saskaņā ar būtiskākajām pētījumu atziņām šajā jomā. Cilvēki pēc intensīvas intelektuālas piepūles spēj daudz vājāk sevi kontrolēt. Ja šobrīd mācies vienam no priekš Tevis sarežģītākajiem eksāmeniem vai mēģini tikt galā ar iepriekš nepieredzētu, sarežģītu situāciju darbā, visdrīzāk pateiksi „Jā!” garšīgajai šokolādes kūkai, lai gan biji solījusi/ies Jaunajā gadā vairāk fokusēties uz augļu salātiem. Iemesls tam ir tas, ka paškontrole un intelektuāli sarežģītu uzdevumu veikšana prasa izmantot tās pašas enerģijas rezerves, kas, lai gan, protams, atjaunojas, īsākā laika posmā ir izsmeļamas. 

Secinājumi – nešausti sevi par to kūku! Ja gribi mainīt savus paradumus, apzinies, ka paškontrole prasa enerģiju, un nemēģini apvienot diētu ar kursu augstākajā matemātikā! 

Tiem, kam interesē faktori, kas nosaka mūsu izvēles un ietekmē lēmumu pieņemšanu, iesakām Daniela Kahnemana (Psihologs, Nobela prēmijas laureāts) grāmatu Thinking, Fast and Slow . Savukārt tos, kuriem šobrīd aktuāla jaunu mērķu nospraušana, aicinām izlasīt mūsu blogu par motivāciju http://www.intellego.lv/blogs/patiesiba_… !