Latvijas Dzīļu Atklājēji

Ieteikt
 7

LATVIJA - MNERĀLŪDENS LIELVALSTS?!

LATVIJA IZAICINA PASAULI

Mēs, jaunie ģeologi un zinātnieki, esam uzsākuši patriotisma projektu „Latvijas dzīļu atklājēji”, lai izzinātu Latvijas dzīles un pierādītu, ka Latvija ir viena no minerālūdens lielvalstīm pasaulē. Mēs vēlamies ar šo projektu veicināt iedzīvotāju patriotismu un pierādīt, ka, neskatoties uz Latvijas teritorijas nelielajiem izmēriem, varam sacensties ar Eiropas lielākajām valstīm, kā, piemēram, Poliju, Vāciju, Itāliju un citām.

Projekta ietvaros iepazīsimies ar vienu no dziļākajiem un senākajiem Latvijā iegūstamā dabīgā minerālūdens „Mangaļi” dziļurbumiem, un to salīdzināsim ar citu Eiropas valstu pazemes ūdeņiem. Tas izvēlēts kā projekta simbols, ņemot vērā ilgās ražošanas tradīcijas un 410 metru dziļurbuma dziļumu. Jāņem vērā, ka Latvijā ir tikai divi dabīgā minerālūdens ražotāji, kas iegūst ūdeni no pazemes artēziskajiem urbumiem.




Latvija - dabīgā mineralūdens lielvalsts

Latvija nekad nebūs naftas un zelta ieguves lielvalsts, tomēr viena no mūsu nozīmīgākajām dzīļu bagātībām ir uzturā lietojamie pazemes ūdeņi, kas citviet pasaulē ir izsīkstoši vai piesārņoti. Pateicoties ģeoloģiskajai uzbūvei, mēs varam lepoties ne vien ar labas kvalitātes un kvantitātes dzeramo ūdeni, bet arī ar izciliem dabīgo minerālūdeņu resursiem.

Saskaņā ar Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra apkopoto informāciju šobrīd kopējie spēkā esošie pazemes ūdeņu krājumi gandrīz 300 pazemes ūdeņu atradnēs ir aptuveni 1,053 milj. m3/d. Smilšakmeņi, kuros visbiežāk sastopami uzturā izmantojamie pazemes ūdeņi, kalpo par lielisku dabisko filtru un, pateicoties mālaino nogulumu izplatībai, pazemes ūderņi kopumā ir labi pasargāti arī no virszemes piesārņojuma.




Projekts tiek realizēts sadarbībā ar Latvijas Universitātes Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultāti.