Oranžērija Ikdienišķi stāsti par draugiem.lv un mūsu draugiem
Augusts, 2013

Lasīt, mācīties, eksperimentēt... 15

Toronto bāzētais blogs Shoplocket specializējas intervijās ar veiksmīgiem jaunajiem uzņēmējiem, kas izpelnījušies atzinību ar inovatīviem projektiem. Jūlijā Shoplocket sarunājas ar Lauri Libertu – draugiem.lv, Startup Vitamins un virkni citu uzņēmumu līdzdibinātāju.

Startup Vitamins veido plakātus uzņēmējiem. Viņu plakātus var atrast ofisos visā pasaulē, tai skaitā Zappos, Path, Google, Twitter un LinkedIn. Šis ir jaunākais no 14 Draugiem.lv grupas uzņēmumiem, no kuriem pirmais ir draugiem.lv, kas ir lielākais sociālais tīkls Latvijā. Mēs satikāmies ar Lauri, kurš šobrīd dzīvo Los Andželosā, lai uzzinātu, kāds ir noslēpums, lai spētu iekarot tik daudzas industrijas tik īsā laika posmā.

Pastāsti par sevi! Kā tu nonāci līdz Startup Vitamins?

1999.gadā es biju oficiants Ņujorkā, kad interneta popularitāte strauji pieauga. Lasīju par visām jaunajām tehnoloģijām un par Internetu laikrakstā New York Times, man nebija ne jausmas, par ko tur bija runa, bet es zināju, ka man tajā ir jāiesaistās. Kad atgriezos Latvijā, izveidoju savu pirmo Interneta kompāniju, kuras idejai iedvesmojos no biznesa modeļa, kas jau eksistēja ASV, tas saucās Lending Tree. Es uzbūvēju tādu pašu servisu Latvijai un kopš tā laika es darbojos tehnoloģiju pasaulē.

Parasti strādājam ar vairākiem projektiem vienlaicīgi un tas man patīk

Parasti strādājam ar vairākiem projektiem vienlaicīgi un tas man patīk. Šobrīd mums ir tādi projekti kā Startup Vitamins un Behappy, kas pagaidām nav pārāk lieli, tāpēc mēs spējam tikt ar tiem galā vienlaicīgi. Veidojot šos projektus, mums nav nekādas apzinātas stratēģijas, vienkārši veidojam produktus, kas patīk un ir interesanti mums pašiem. Startup Vitamins, kas apkopo iedvesmojošus citātus startup uzņēmumiem, ir produkts, ko mēs ļoti, ļoti gribējām redzēt tirgū. Mums ir lielisks birojs Latvijā un es gribēju papildināt to ar iedvesmojošiem izteicieniem un citātiem, meklēju internetā, bet neko nevarēju atrast. Esmu apsēsts ar startup projektiem un biznesu, tāpēc nodomāju- ja tirgus nepiedāvā šādu produktu, tad kāpēc mums to neradīt pašiem? Jau labu laiku vācu dažādus citātus, tāpēc bija saturs, ar ko sākt- mēs tos izdrukājām sev, palaidām mājas lapu un varējām sākt.

Pagājušā gada decembrī es biju Honolulu, pamodos 4 no rīta un devos skriet maratonu. Es paņēmu savu telefonu un tas bija pilns ar paziņojumiem par jauniem pirkumiem. Stāvēju un brīnījos- kas notiek? Es pats esmu Havaju salās, kāpēc pēkšņi ir tāds pasūtījumu pieplūdums? Izrādījās, ka mans Latvijas kolēģis bija ielicis plakātu Reddit lapā, un tehnoloģiju pasaule to pieņēma. Pēkšņi mēs bijām populāri un pasūtījumu bija daudz. Tas ir stāsts par to, kā mēs palaidām produktu.

Tavā mājaslapā rakstīts, ka komanda ir guvusi mācību ar 11 neveiksmīgiem projektiem. Kas bija šīs lietas, ko mēģinājāt darīt, bet nenostrādāja?

Kad es pārvācos uz L.A, mēs palaidām projektu ar nosaukumu SportSnaps.com. Šī ideja man radās, kad es noskrēju savu pirmo L.A maratonu, pēc kura saņēmu e-pastu, ar piedāvājumu nopirkt savas bildes no skrējiena. Bildes maksāja $80 - $90, un es nodomāju, ka vajadzētu būt labākam risinājumam. Kad tu piedalies maratonā, parasti ir ļoti daudz cilvēku malās, kuri fotogrāfē sportistus ar saviem fotoaparātiem un iPhone. Mēs izveidojām mājas lapu, kur amatieru fotogrāfi varēja ievietot savs bildes no kāda sporta pasākuma, atzīmēt bildēs redzamos sportistus, norādot viņu dalībnieka numuru un noteikt bildei cenu. Tad sportists var ieiet mājaslapā un pēc numura atrast savas fotogrāfijas. 

Tirgus nebija tāds, kā es to biju iedomājies

Mājas lapa strādāja, mums bija pasākumi, fotogrāfi, kuri lika bildes, sportisti, kuri nāca sameklēt savas bildes, bet problēma bija tāda, ka sportisti savas bildes nepirka, lai gan cenas bija daudz zemākas. Kad izrēķināju sporta sacensību dalībnieku skaitu ASV un visā pasaulē, es sapratu, ka procents, kas reāli pirka fotogrāfijas digitālā vai drukātā veidā bija ļoti mazs. Tirgus nebija tāds, kā es to biju iedomājies un mēs apturējām projektu. Es neteiktu, ka tas bija “izgāzies”, bet mēs izlēmām lapu slēgt pēc pusgada darbošanās. Tas ir nesenākais no lielajiem projektiem, kas neizdevās.

Kā Tu izlem, kuras no Tavām idejām ir vērts īstenot?

Man parasti ir vairākas idejas galvā, bet tagad esmu sasniedzis tādu līmeni, ka spēju izvērtēt potenciālo tirgu. Kad izveidojām Behappy.me, es nevarēju iedomāties, ka mēs palaidīsim Startup Vitamins, nemaz nerunājot par to, ka piedāvāsim Printful pakalpojumus. Es vienmēr esmu teicis, ka tas ir kā ceļojums- tu sāc ar vienu ideju, tā var būt ļoti maza, bet ar laiku tā aug un tās potenciāls kļūst arvien lielāks un citiem interesantāks.

Tā mēs nonācām līdz Printful. Kad sākām ar Behappy un Startup Vitamins, mums nebija doma par to, ka varētu paši nodarboties ar produktu drukāšanu vai izsūtīšanu, jo man nebija šādas pieredzes. Es nezināju, kā strādā lielformāta drukātāji, kā strādā T-kreklu apdrukas mašīna. Kad mēs palaidām lapas un sākām pārdot produktus, gribējām tos izmantot kā ārpakalpojumus, bet nevarējām atrast uzņēmumu, kas varētu mums šos pakalpojumus nodrošināt. Vieni drukā plakātus, citi apdrukā T-kreklus - komunikācija ar visiem sanāk sarežģīta. Tas nozīmēja ņemt telefonu, zvanīt šīm kompānijām, piedāvāt sadarbību, bet, kad viņi jautātu- cik lieli jūs esat, tad man būtu jāsaka, ka pagaidām esam maza kompānija, attiecīgi viņiem arī interese nebūtu nekāda lielā. Padomāju, ka jābūt kādam labākam risinājumam. Tā no šīm mazajām idejām radās Printful, kas nu jau palīdz citiem mums līdzīgiem uzņēmumiem drukāt uz izsūtīt viņu produktus. Interese par Printful pakalpojumiem ir liela.

Kādā veidā Tu esi piesaistījis investīcijas saviem uzņēmumiem?

Līdz šim ārējas investīcijas esam piesaistījuši tikai vienam grupas uzņēmumam- Vendon, kas ir ļoti, ļoti kapitālietilpīgs bizness, bet tā izaugsme ir ļoti lēna, jo tā pārdošanas cikli ir ļoti lēni. Visi pārējie biznesi nodrošinājuši ienākumus gandrīz no pirmās dienas. Mana pieeja ir - jo mazāk naudas tev ir, jo mazāk tu vari zaudēt. Tikko tu piesaisti miljonus, tu vari arī pieļaut miljoniem vērtas kļūdas. Varbūt tā ir mana piesardzīgā daba vai varbūt neesmu pārliecināts, ka projekti “aizies”, tāpēc mana pieeja ir  labāk ir veidot kaut ko mazu un paskatīties, kas strādā un kas ne, un ļaut tam lēnām attīstīties. Saprotu, ka var pienākt brīdis, kad Printful būs nepieciešami lielāki finansiāli ieguldījumi, bet šobrīd visas darbības tiek finansētas no Startup Vitamins un Behappy, kas līdz šim strādājuši veiksmīgi. Es neesmu negatīvi noskaņots pret investīciju piesaisti, Vendon ir pierādījis, ka reizēm citādāk nevar.

Mana pieeja ir - jo mazāk naudas tev ir, jo mazāk tu vari zaudēt. Tikko tu piesaisti miljonus, tu vari arī pieļaut miljoniem vērtas kļūdas. – Lauris Liberts

Vai dizains tev ir bijusi nozīmīga priekšrocība tavos projektos?

Dizains ir ļoti svarīgs, bet tas nav pats svarīgākais. Craigslist to pierāda- tev var būt ne tik labs dizains, bet tik un tā projekts darbojas ar lieliem panākumiem. Tas ir labi, ja tev ir mūsdienīgs dizains, jo īpaši tagad, kad cilvēki ir izlutināti mājas lapu un aplikāciju ziņā, viņi arvien vairāk pievērš uzmanību arī dizainam. Bet tajā pašā laikā ir mājaslapas, kas ir ļoti veiksmīgas, bet izskatās draņķīgi. Tāpēc, man liekas, ka ir forši, ja tavai lapai ir labs dizains, bet tā nav nepieciešamība.

Kā tu spēj saglabāt savu ieinteresētību un saglabāt pārdošanas apjomus?

Es joprojām mācos. Vienmēr esmu gribējis iespēju darboties uz pasaules skatuves, pārdot visai pasaulei. Mēs bijām nedaudz izlutināti, vadot mūsu sociālo tīklu Latvijā, mēs varējām izdomāt jebkādu produktu, ielikt to mūsu sociālajā tīklā, reklamēt to cilvēkiem un viņi to pirktu. Mums nebija jātiek galā ar SEO, ar AdWords, mums nebija jādomā par sadarbību ar citiem. Tagad viss ir pilnīgi jauns, mēs joprojām mācamies. Kādreiz aizdomājos par to  kā cilvēki mūs atrod, kur viņi par mums ir uzzinājuši? Bet pasaule ir liela un reizēm tā mūs patīkami pārsteidz. Viss sastāv no miljons detaļām- specifiska reklamēšana, ideāls SEO, daži ieraksti ar nozari saistītās mājas lapās, sadarbība ar The Fancy vai Amazon, darbība sociālajos tīklos - tas viss summējas. 

Pasaule ir liela un reizēm tā mūs patīkami pārsteidz

Ir jākoncentrējas uz produktu, bet tas nav pietiekami. The Fancy mums ir ļoti palīdzējuši, iekļaujot savā ikdienas e-pastā, kas tiek izsūtīts miljoniem cilvēku. Arī kāds eksperiments ar reklāmas firmu ir piesaistījis mums vairākus pircējus. Produkts ir tāds, ar kuru var dalīties internetā, cilvēki iesaka viens otram krūzes un plakātus. Daži dizaina blogi par mums ir uzrakstījuši. Visas šīs mazās sastāvdaļas kopā palīdz būt diezgan veiksmīgiem.

Kur Tu sevi redzi pēc pieciem gadiem?

Pirms trim gadiem biju gatavs palikt Latvijā un dzīvot mierīgu dzīvi, taču mēs ar sievu izdomājām pārvākties uz ASV, jo tirgus te ir daudz lielāks un es varu būt daudz tuvāk lielajiem tehnoloģiju uzņēmumiem. Nu jau būs 3 gadi kopš esmu ASV. Es noteikti zinu, ka vēl joprojām veidošu uzņēmumus ar cilvēkiem, kuri man patīk, bet es nezinu, kur es fiziski būšu, jo pirms trim gadiem nekad nebūtu iedomājies, ka kādreiz dzīvošu ASV, bet te nu es esmu.

Īsie jautājumi un atbildes

Kāds ir Tavs šī brīža prāta stāvoklis? Mierīgs un cerīgs

Kad un kur tu esi bijis vislaimīgākais? Sestdienā pirms atgriešanās L.A, ko pavadīju vēlās pusdienās ar vecākiem, brāļa ģimeni un ar 3 maziem skaistiem bērniem.

Kas, tavuprāt, ir lielākās bēdas/ lielākais posts? Kad izsīkst radošums

No kā tu visvairāk baidies? Piedr*** bailes.

Kādus vārdus vai izteicienus Tu izmanto par daudz? “Paga” un “Kad būs gatavs?”

Kas ir Tava lielākā greznība darbā? Iespēja strādāt diezgan fleksiblos laikos.

Kādu talantu Tu visvairāk gribētu? Prasmi programmēt.

Ko Tu uzskati par savu lielāko panākumu? Uzbūvēt vidi, kur cilvēkiem patīk būt, kur viņi var sasniegt savus personīgos mērķus un kur viņi var darīt to, kas viņus padara priecīgus.

Kas ir tavs mīļākais citāts? Dari to. Neviens neko nezina.

Kāda ir ietekmīgākā grāmata, ko esi izlasījis? Blue Ocean Strategy, ko ir sarakstījis W. Chan Kim & Renee Mauborgne.

71 cilvēkam patīk

Vairāk