Oranžērija Ikdienišķi stāsti par draugiem.lv un mūsu draugiem
Jūnijs, 2013

Mājīgā ligzdā 7

Draugiem.lv darbinieki tiek lutināti ar pusdienām un pat datorpele katram ir tieši tāda, kādu vēlas, ja tikai izpildīta uzņēmuma galvenā prasība - acis deg Mums Tevis ļoti pietrūkst! Šādu īsziņu telefonā saņem ikviens portāla Draugiem.lv darbinieks, kurš slimības vai cita iemesla dēļ nav ieradies birojā. 

Melots nav, jo uzņēmums, kuru savulaik radīja trīs šķietami neprātīgas idejas apsēsti jauni cilvēki, jau gandrīz desmit gadus virtuālām draudzības saitēm sien Latvijas iedzīvotājus un gluži ģimeniskā lokā iekļauj arī darbiniekus. Tāpēc ne bez pamata Draugiem.lv sevi pozicionē kā labāko darbavietu Latvijā, kur strādājošajiem nodrošinātas nepieciešamās ērtības, lai viņi maksimāli varētu veltīt sevi darbam. Šāda attieksme dod augļus, kas atspoguļojas ne tikai uzņēmuma izaugsmes skaitļos, bet arī biroja vides uzlabošanā, jo Draugiem.lv komanda, izmantojot savas informācijas tehnoloģiju zināšanas, turpina pilnveidot biroja aprīkojumu, lai pašiem darba vide ikdienā būtu draudzīgāka, iekļaujošāka un ērtāka. 

Videi jābūt tādai, lai viss ir ērti, lai visi cits par citu rūpējas

Kā ģimene Ģimeniskuma sajūta uzņēmumā ielikta jau pirmsākumā, kad portāla idejas autori Lauris Liberts, Agris Tamanis un pirmais pro­grammētājs Mārtiņš Pikšens 2004.gadā radīja Draugiem.lv. «Kad strādā visi kopā, acis deg un ir viens mērķis, videi jābūt tādai, lai viss ir ērti, lai visi cits par citu rūpējas. Uz tā pamata šī filozofija ir tālāk attīstījusies,» stāsta Draugiem.lv personāla un klientu attiecību vadītāja Santa Līce–Krūze. Tāpēc, definējot uzņēmuma vērtības, Draugiem.lv pašā pamatā licis draudzīgumu, kas uzņēmuma uztverē nozīmē cienīt un būt atvērtiem citam pret citu — domubiedriem un citādi domājošajiem. 

Draugiem.lv pirmo reizi piedalījās Ilgtspējas indeksa novērtēšanā un saņēma bronzas novērtējumu

Vēl Draugiem.lv svarīgs ir godīgums, radošums, aizrautība, eksperimentu kāre, atvērtība zināšanām un globāla domāšana: «Mēs sapņojam lielus sapņus par visaug­stāko virsotni, ceļā uz to sasniedzot daudzas mazākas.» Draugiem.lv radītāju galvās šis vērtību kopums bijis jau kopš uzņēmuma dzimšanas, taču uz papīra noformulēts pirms gadiem 4—5, aptaujājot arī darbiniekus un niansētāk izstrādājot vērtību definējumu. Tagad šis vērtību saraksts, glīti noformēts uz plastikāta plāksnes, piesaista aci, tiklīdz kāja sperta pāri biroja slieksnim Mārupes pievārtē. Turpat pie ieejas atnācējam par uzņēmuma draudzīgumu vēstī «elektroniskā sekretāre» — planšetdators ar pašu pro­grammētu sistēmu, kura, uzrakstot darbinieka vārdu, aizsūta viņam ziņu par atnākušo viesi, un jau pēc pāris minūtēm vajadzīgais cilvēks smaidīgs nāk apsveicināties ar savu ciemiņu. «Elektroniskā sekretāre» ir darbinieku pašiniciatīvas rezultāts, lai lieki pie durvīm nebūtu jādežūrē kādam administratīvajam darbiniekam, stāsta Draugiem.lv runasvīrs Jānis Palkavnieks. Un šis nav vienīgais pašu izgudrojums. 

Un šis nav vienīgais pašu izgudrojums

Atvērtā tipa birojā pie sienas redzams tablo, kurā izlasāma sadzīvei nepieciešamā informācija — sākot ar to, kuri darbinieki patlaban nav birojā, un beidzot ar to, kuras tualetes konkrētajā mirklī aizņemtas. Meklējam talantus Nāc un strādā! — aicina darba vide, un kopš sākuma 2004.gada martā Draugiem.lv izauguši par sazarotu uzņēmumu, kurā patlaban strādā aptuveni 120 darbinieku. Un nepavisam nav tā, ka te strādā pārsvarā programmētāji. Nē, tie ir tikai trešā daļa no darbiniekiem, pārējie ir reklāmas pārdevēji un projektu vadītāji, grāmatvedība un mākslinieki, vadība un administratīvais personāls. Un arī stereotips par vīriešu kolektīvu nav pareizs — šogad 8.martā saskaitījuši, ka 40% no darbiniekiem ir sievietes. Turklāt pats portāls, kaut arī joprojām centrālais produkts, vairs nebūt nav vienīgais. Ap to laika gaitā, pateicoties informācijas tehnoloģiju iespējām un komandas radošumam, sazēlusi virkne jaunu produktu. Piemēram, vēl citas interneta vietnes: Mammām un tētiem, Pērkam kopā, bezmaksas sludinājumu serviss Zip.lv, DraugiemTV. Uzņēmums piedāvā arī sociālo mediju monitoringa sistēmu, autoparka kontroles sistēmu, interneta lietotāju biznesa analīzes platformu un pat mājas siltuma taupīšanas rīkus. 

Galvenais, lai talants atnāk pie mums, mēs darbu viņam atradīsim

Lai šo darba apjomu varētu paveikt, Draugiem.lv faktiski visu laiku meklē darbiniekus. Pie vainas nav liela kadru mainība — tā ir pat ļoti zema, jo gadā uzņēmumu atstāj vidēji divi darbinieki —, bet gan vēlme piesaistīt jaunus kolēģus. «Divas programmētāju vakances mums vienmēr stāv vaļā — meklējam talantīgus programmētājus. Galvenais, lai talants atnāk pie mums, mēs darbu viņam atradīsim,» saka Santa. Draugiem.lv īpaši nesūdzas par Latvijas informācijas tehnoloģiju videi patlaban samērā raksturīgo problēmu — augsti kvalificētu, izcilu programmētāju trūkumu. Santa gan atzīst, ka izcilie IT speciālisti ir īpaši jāuzrunā. «Viņu personības introvertais tips neliek iet un izrādīt interesi par jaunu darbu. Pat ja nav izcilu apstākļu, viņi sēdēs un strādās.» Vēl joprojām saglabājies stereotips, ka Draugiem.lv darbā ņem tikai savējos. Jā, pirmsākumos tā bijis, taču tagad gan vairs ne. Draugiem.lv darbiniekus atrodot ļoti dažādi — gan ar sludinājumu palīdzību, gan uzrunājot konkrētus cilvēkus. 

Darba dēļ sekmes nedrīkst pasliktināties

Īpaša uzmanība tiek veltīta arī studentiem, kam dota iespēja gan savienot darbu ar studijām, gan arī iziet praksi uzņēmumā. Jaunākajam Draugiem.lv darbiniekam ir tikai 16 gadu, viņš mācās skolā un uzņēmumā strādā tikai dažas stundas nedēļā. Viņam uzņēmums noteicis principu, ka darba dēļ sekmes nedrīkst pasliktināties. Centralizētu tālākizglītošanās iespēju gan Draugiem.lv nepiedāvā cilvēku pārāk atšķirīgo darba uzdevumu dēļ, tomēr noorganizē mācības, ja kādam darbiniekam vajag apgūt konkrētas jaunas zināšanas vai iemaņas. Arī paši strādājošie tiek aicināti meklēt papildizglītības vai pieredzes gūšanas iespējas, ko uzņēmums apmaksā, ja uzskata par darbam nepieciešamu. 

Draugiem.lv iespējamos kolēģus kārdina ar ērtiem darba apstākļiem, konkurētspējīgu atalgojumu, elastīgu darba laiku un atsevišķām apmaksātām brīvdienām, piemēram, darbinieka dzimšanas dienā un 1.—4.klašu skolēnu vecākiem 1.septembrī. Komplektā nāk arī veselības apdrošināšana un kopēji pasākumi — laivošana, orientēšanās sacensības, Ziemassvētku un uzņēmuma jubilejas ballītes. Kā arī Latvijas birojiem neraksturīga ekstra — uzņēmuma apmaksātas pusdienas. Krīzi nav izjutuši nekad «Zinot, kā programmētāji aizraujas ar darbu, viņi aizmirstu paēst, un no veselības viedokļa tas būtu ļoti kaitīgi,» skaidro Santa. Tāpēc ikdienā uz ekrāna pie sienas pulksten 12 dienā iedegas zaļš gaismas signāls, aicinot visus «biznesa pusdienās», kuru laikā kolēģi saviesīgās sarunās ne tikai labāk iepazīst cits citu, bet nereti, saliekot prātus kopā, atrisina arī kādu darba problēmu. «Auklīte Ilzīte», kā kolēģi mīļi sauc saimniecības pārzini Ilzi Geidu, katru dienu sarūpē ne tikai pusdienas, bet arī veselīgus našķus un gadalaikam atbilstošus dzērienus — bērzu sulas pavasarī un tēju ar ingveru ziemā. Viņa ir tā, kas nodrošina «pasaulē mājīgāko biroju», lai kolēģi var nodoties darbam. Draugiem.lv darbinieki krīzi izjutuši neesot nekad. Pat ja bijušas kādas problēmas ar finansēm, uzņēmums atradis iespēju paņemt kredītlīniju, lai tikai darbinieku kontos noteiktajā dienā varētu pārskaitīt algu. Pat krīzes laikā Draugiem.lv, atrodoties vēl iepriekšējā birojā Sapņu fabrikā, raduši iespēju paplašināties un aicinājuši darbā jaunus kolēģus. 

Auklīte nodrošina «pasaulē mājīgāko biroju»

Vai tik labā maizē nerodas tieksme uz «aptaukošanos»? «Lai arī vide tik ļoti laba, mēs darbiniekus kontrolējam. Ja kādam pasliktinās darba rezultāti, tad runājam un meklējam atbildi — kāpēc? Ja ir darba problēma, tad pieslēdzam kolēģus un to atrisinām, ja problēma skolā vai ģimenē, tad iesakām izmantot atvaļinājuma dienas un atpūsties,» stāsta Santa Līce–Krūze. Draugiem.lv darbinieki tiek vērtēti gan pēc termiņu, gan pēc kvalitātes prasību ievērošanas. Uzņēmums izmanto pašu radīto darba uzskaites rīku Desk­Time, kas ļauj vadībai saprast, kā darbinieki organizē savu laiku, kā arī identificēt un novērst laika zudumus. Pārrunas un darbinieku vērtēšana Draugiem.lv notiek divas reizes gadā, taču tā neesot domāta, lai savilktu treknus mīnusus un plusus darbinieku novērtējuma lapās, bet gan izzinātu viņu vēlmes — varbūt ir apnikusi pašreizējā darba pozīcija, varbūt gribas apgūt ko jaunu. Draugiem.lv nav plašu iespēju kāpt pa vertikālām karjeras kāpnēm, no izsūtāmā zēna uzkalpojoties līdz valdes priekšsēdētājam, taču ir iespēja iesaistīties jaunos projektos. Piemēram, kāds kolēģis izdomājis jaunu produktu uzņēmumam — sociālo mediju monitoringa rīku ProDesk — un kļuvis par tā vadītāju. 

Nepieciešama tikai ideja, un Draugiem.lv atbalsta un palīdz, ja redz, ka piedāvātais ir nozīmīgs ieguldījums uzņēmuma attīstībā. «Mēs ņemam darbā cilvēkus, kuriem deg acis, tas nozīmē, ka viņiem jau ir iekšējā motivācija izdarīt darbu,» saka Santa. Prēmijas Draugiem.lv neuzskata par motivējošu līdzekli, jo cilvēki pie tām pierodot. Tāpēc uzņēmums jau sākotnēji ar darbinieku vienojas par adekvātu s amaksu un regulāri pārskata algu apjomu. Darba apstākļi arī nedod iespēju darbiniekiem aizbildināties, ja darbs nav padarīts. «Vide sakārtota, tāpēc nav attaisnojuma teikt, ka darbu neizdarīja, jo vainīgi blakusapstākļi,» piebilst Jānis Palkavnieks. Draugiem.lv uzstādījums — darbiniekam, atnākot uz darbu, ne par ko citu nav jādomā, kā tikai par darba uzdevumu, pārējo nodrošina uzņēmums. «Lai viņam ir iespējams iedzert kafiju, padzerties bērzu sulas, ir pusdienas, ērts krēsls un lai datora pele ir tāda, kādu vēlas,» saka Santa, kas laika gaitā pārliecinājusies, ka ērtie darba apstākļi veicina kolēģu darba spējas, kas jau tālāk nodrošina uzņēmuma attīstību. 

Ērtie darba apstākļi veicina kolēģu darba spējas

Tieši ģimeniskuma sajūtas dēļ cilvēki uzņēmumā jūtoties labi un jūtot atbildību arī pret savu darbu — to vadība noskaidrojusi darba pārrunās. Tā jūtas arī Santa pati, kas komandai pievienojusies pirms divarpus gadiem pēc dažu Draugiem.lv darbinieku ieteikuma. Ja cilvēks vairs nav motivēts palikt Draugiem.lv, viņu uzņēmums necenšas paturēt — lai iet! Taču šādu gadījumu neesot daudz. Nesenākais — kad darbinieks citā uzņēmumā saskatījis sev plašākas izaugsmes iespējas. Taču pamatā Draugiem.lv cenšas izvēlēties darbiniekus, kam līdzīga vērtību izpratne, un tad nav grūti, kā formulēts Draugiem.lv vērtību komplektā, kopīgi meklēt jaunus apvāršņus, mācīties no kļūdām un kļūt gudrākiem, lai sasniegtu rezultātu, kas aizrauj gan pašus, gan citus.

Raksts tapis sadarbībā ar 

Teksts: Dita Arāja, Žurnāls IR

Foto: Emīls Desjatņikovs, F64

34 cilvēkiem patīk

Vairāk