Oranžērija Ikdienišķi stāsti par draugiem.lv un mūsu draugiem
Jūlijs, 2015

Paldies par kūkām 12

Paldies par kūkām – pēc sarunas ar kādu no mūsu portāla lietotājām, kas agrāk arī bijusi mūsu kolēģe, vēl joprojām daudziem no mums sirsnīgs draugs, nu ir ieguvis pavisam jaunu jēgu – Baiba Muzikante gatavo desertus, cep kūkas lielas un mazas, dara to brīnumgardi un skaisti. 

Bet vēl pārsteidzošāks par pašām kūkām ir stāsts, kā viņa līdz šai nodarbei nonākusi, jo draugiem.lv Baiba strādāja par finanšu speciālistu un tajā laikā pat prātā nenāca, ka reiz viņa rūpēsies par mūsu kārumu galdu uzņēmuma svētkos. Caramelle ir tas zīmols, ko paturiet prātā, bet tagad iepazīstieties, kā tas ir radies un kas ir šī burvīgā dāma, kas gatavo saldus mākslas darbus daudzu jo daudzu svētkos.

Baiba, kāds ir Tavs stāsts no bērnības sapņa, par ko reiz gribētu kļūt, līdz kūku cepšanai?

Esmu suitene, dzimusi un uzaugusi Alsungā, ar ko ļoti lepojos, jo mēs esam tādi sīksti, kam nekas nav par grūtu. Jā, bērnībā nācās darīt visu – ravēt vagas, kurām galu nevari saskatīt, vākt sienu, skaldīt un kraut malku un slaukt govis. Tāda īsta sapņa,  par ko vēlētos kļūt, “kad izaugšu liela” - nebija, darīju visus darbus, kas jādara. Kādu brīdi domāju, ka būšu skolotāja, jo man ļoti patīk iemācīt citiem to, ko pati protu, izskaidrot un parādīt, cik tas ir vienkārši, iedrošināt, ka Tu arī to vari. 

Darīju visus darbus, kas jādara
Baiba Muzikante

Cik sevi atceros, vienmēr pārvietojos skriešus, jo viss bija jāpaspēj. Centos apvienot mācības skolā ar mūzikas skolu, klavierēm, teātra pulciņu, basketbolu, dziedāšanu korī un treniņiem šahā. Vēl paralēli uzņemoties klases vecākās, pionieru vienības padomes vadītājas un vēl dažādu amatu pienākumus. Tādā skrējienā esmu visu laiku ari šodien, jo tik ļoti daudz ko gribas iemācīties, izmēģināt un paspēt. 

Jau 13 gados aizgāju no mājām, biju ļoti patstāvīga, vismaz man tā likās. Aizgāju dzīvot uz Kuldīgu, lai vairāk trenētos šahā. Pēc pamatskolas iestājos Jāņmuižas lauksaimniecības skolā ar eksāmenu vidējo atzīmi 9,5. Tajā laikā tā bija ļoti prestiža skola - 10 uz vienu vietu. Man vienmēr ir vajadzējis sasniegt to, kas ir grūti, lai ir izaicinājums, lai ir jāpiespiežas. Sasniegumi, kas nākuši viegli, man nesniedz gandarījumu. Jo lielāks ieguldījums, jo lielāks gandarījums par rezultātu, jo Tu apzinies tā cenu, vērtību. 

Man vienmēr ir vajadzējis sasniegt to, kas ir grūti

Esmu pabeigusi daudz un dažādas skolas, man mamma teica, ka es laikam visu dzīvi kaut kur mācīšos. Man ir 7 dažādas profesijas – kvalifikācijas, kurās varu strādāt, kas, manuprāt, ļoti noder vispusīgai dzīves uztverei. 

Mana finansistes karjera sākās pavisam nejauši. Kādu dienu tējnīcā, kurā strādāju par pārdevēju, pastāvīgā kliente izteica man piedāvājumu iet strādāt pie viņas par grāmatveža palīgu. Lieki piebilst, ka no grāmatvedības sapratu pilnīgi neko. Iepriekšējā vakarā aizskrēju pie draudzenes, kas bija šo jomu mācījusies. Viņa man ierādīja kā aizpildāmi divi dokumenti – avansu norēķins un kases orderis – ar šādām zināšanām arī uzsāku savu karjeru finansēs. Pēc gada jau strādāju par galveno grāmatvedi starptautiskā uzņēmumā. 

Kaut arī tas izklausās kā pasakā, kur viss noticis ar burvju nūjiņas pieskārienu, tā nebūt nebija. Tas bija ļoti smags laiks un darbs ar sevi.– Baiba Muzikante
Es visu šo gadu un turpmākos ļoti smagi strādāju un vakaros pašmācības ceļā apguvu grāmatvedību pēc pieejamām grāmatām. Vajadzēja apgūt datorprasmes, ko iepriekš vispār nepārzināju, kā arī strādāt ar grāmatvedības programmu. 

Un kur tad vēl angļu valoda, kas man tajā laikā bija līmenī “smile and wave”, bet vajadzēja atskaitīties vadītājam Dānijā. Man bija ļoti liels darba galds. Katrai telefonsarunai ar Dāniju cītīgi gatavojos – rakstīju uz lapiņām savu sakāmo, izejot no tā, kādi varētu būt tālākie jautājumi, sagatavoju atbildes uz tiem, līdz viss galds bija vienās lapiņās un es biju gatava zvanīt vadībai un runāt. 

Tikai pēc laba laika ieguvu augstāko izglītību un kvalifikāciju grāmatvedībā.

Ar savu karjeru tiešām esmu ļoti apmierināta un lepna, jo ne tikai esmu izveidojusi savu grāmatvedības uzņēmumu, bet arī strādājusi tādos Latvijas lepnumos kā Stenders un draugiem.lv.

Mana pēdējā mācību iestāde bija Swiss Business School MBA programmā, pēc kuras saņēmu piedāvājumu strādāt Maskavā, atvērt un vadīt investīciju fondu.

Tas bija kārtējais izaicinājums, kaut kas pilnīgi jauns un traks, pilnīgi svešā vidē ar svešiem cilvēkiem. 

Katru nedēļas pirmdienu cēlos 3 naktī, lai lidotu uz Maskavu un nedēļas nogalēs atpakaļ. Par šo dzīves posmu, šķiet, varētu uzrakstīt atsevišķu grāmatu, tik daudz piedzīvojumu un pārdzīvojumu, un jaunas pieredzes. Smags darbs, ļoti smags. Nedēļas nogalēs, atgriežoties mājās, vēlējos no tā visa atslēgties, darīt to, kas pašai patīk, kas vairo skaisto un sagādā prieku. 

Kūkas cept iemācīja vecmāmiņa jau bērnībā. Viņa cepa tādas kārtīgas lauku tortes ar malku kurināmā krāsnī, visu putoja māla bļodā ar koka karoti ar rokām. Un es skatījos, mācījos un izlaizīju bļodas. Neatceros, kāda bija pirmā mana torte, bet tās cept man paticis vienmēr. Man patīk radīt svētkus, iepriecināt citus. – Baiba Muzikante

Īpašās tortes sāku cept divus gadus atpakaļ, kaut arī teicu, ka nekad cukura dekorus netaisīšu. Bet tā pamazām tā ir kļuvusi par manu aizraušanos. Man patīk šis smalkais cakošanas darbs, kas prasa ļoti lielu pacietību, uzmanību un precizitāti. Es varu stundām darboties ar vienu rožu ziediņu, lai tas būtu pēc iespējas līdzīgāks dzīvam ziedam. Mani šis process nomierina, es nemanu, kā paskrien laiks.

Ko Tev nozīmē šis darbs, ko šobrīd dari?

Pēdējos gadus visi skaļi slavina, ka ir jādara tas, kas patīk, kas sagādā prieku un sniedz gandarījumu. Bet kā tad lai es zinu, kas man patīk? Un pēc tam vēl atrast kādu, kas par to maksās un maksās tik, lai es varu ar to nopelnīt.
Tā ir liela dāvana, ja vari darīt, to, kas patīk un sniedz gandarījumu pašam

Es tiešām biju ļoti nogurusi no ikdienas darba un skrējiena un vēlējos darīt kaut ko sirdij un priekam. Tā es pamazām sāku cept kūkas radiem un draugiem, apgūstot aiz vien jaunas dekorēšanas prasmes internetā, grāmatās. Atkal jau ļoti daudz skatījos, lasīju un mācījos. Ar katru nākamo torti cenšos sasniegt arvien jaunu līmeni, lai iemācītos pati ko jaunu. Bildes liku sociālajos tīklos, kur tos redzēja citi un sāka birt vēstules un zvani par pasūtījumiem… radi, draugi, draugu draugi un nu jau pilnīgi sveši cilvēki.

Esmu pateicīga, ka varu darīt to, kas man patīk un arī sanāk. Vislielākais gandarījums ir novērtējums, ko saņemu no cilvēkiem. 

Kad klāju saldumu galdu kāzās un nākamajā dienā kundze man pienāk klāt un vaicā, vai tas mans darbs, un sāk slavēt: “Ziniet, mēs pirmo pusstundu tikai visi skatījāmies, priecājāmies un fotografējām, tas viss bija tik skaisti! Un cik tas viss bija garšīgs, gribējās pagaršot pilnīgi visu!”

Vai vari mazliet padalīties arī darba ēnas pusi? Katrai maizītei ir sava garoziņa, kā ir ar Tavējo?

Tas, ko redz klienti, ir skaistā torte, kurā ieliek svecīti, pēc minūtes to nopūš un pēc piecām jau nav arī pašas tortes. Labākajā gadījumā paliek kāds skaists foto un atmiņas, ka bija skaisti un gardi. 

Tas, ko viņi neredz, ir pārgurums no negulētām naktīm, no darba n-tās stundas uz kājām. Kad vasaras svelmē, kad mājās jau ir +30, ir jāstāv pie plīts un jācep. Kad pēc receptes, kas vienmēr sanāk, pēkšņi nekas nesanāk. Kad citiem ir svētki, man tas ir darbs. 

Smagākais ir atņemtais laiks ģimenei nedēļas nogalēs. Torti jau nevar izcept uz priekšu, iesaldēt un pasniegt kā svaigu. Lai gan var, zinu, ka citi tā dara, bet es cepu iepriekšējā dienā, pēdējā dekorēju un tad vēl nogādāju, lai ir skaista un vesela. Iepriekš vēl vairākas dienas tiek gatavoti dekori. Ir tortes, kurām veltu četras pilnas darba dienas. Tas ir ļoti laikietilpīgs darbs, un tā kā esmu perfekcioniste, man visam ir jābūt uz 150%.

Bieži vien, kad gatavoju torti, esmu ļoti pārgurusi un pukojos, saku, ka viss pietiek, nekad… līdz brīdim, kad saņem to prieku un sajūsmu no citiem. Izgulies un tad liekas, hmm.. nebija jau tik traki. 

Kas ir draugiem.lv Tavā dzīvē? 

Draugiem.lv un tā grupas uzņēmumi, pirmkārt, jau bija viena no manām darba vietām, kur esmu ieguvusi daudz draugu un paziņu, kas man pavēris skatu atkal uz jaunu darbības nozari, ļāvis ielūkoties un izprast IT spēku un iespējas.
Pateicoties draugiem.lv informācijas apmaiņas spēkam arī aizsākās mans kūkošanas hobijs

Vienu dienu, vēl strādājot Maskavā, savā profilā ieliku kūciņas Vecrīga recepti ar aprakstu un fotogrāfijām, kā to pagatavot. Tas tik bija trakums! Man bija sajūta, ka visi plosās pa manu profilu, tas nenormālais skatījumu, ieteikumu skaits! Es biju pilnīgā šokā, nespēju saprast, kas notiek. Cilvēki kā traki skatījās un dalījās. Bija sajūta, ka vienā dienā esi kļuvis par “superstāru”. Mans vīrs smējās, ka lidostā būs jāizklāj sarkanais paklājs, mani sagaidot mājās, kā jau zvaigznei pieklājās. 

Tā tas arī aizgāja – receptes, kūciņas – visu liku draugos, cilvēki priecājās. Pēc tam uztaisījām mājas lapu, kuru arī caur draugiem popularizēju, tā viss pamazām iekustējās. Tagad gan vairs papildus nereklamējos, jo piemēram uz šo vasaru, jau maijā viss bija pilns ar pasūtījumiem. 

Kāds ir Tavs lielākais sasniegums kūku cepšanas biznesā, par ko ir īpašs gandarījums?

Neilgi pēc tam, kad biju sākusi cept, manus darbus sāka ievērot un novērtēt arī ārpus Latvijas. Regulāri kūciņas piegādāju uz Lietuvu, kur šajos pasākumos vienmēr arī klāju saldumu galdus. 

Lielākais piedzīvojums līdz šim ir bijis kāzas Itālijā, kur arī pasniedzu saldumu galdu un kāzu torti. Šoreiz man pat palīgā brauca manam mamma, par ko viņai milzīgs paldies, jo viena galā nebūtu tikusi. Pasākums notika greznā senlaicīgā pilī, kas atradās kalna galā. Ļoti, ļoti skaists pasākums un neatsverama pieredze. Netrūka arī pārdzīvojumu. No Itālijā pieejamajām izejvielām nesanāks gluži tas, kas cerēts, jo kaut kas tomēr tajās ir savādāks no ierastā. Plus vēl darbs svešā vidē, ar cilvēkiem, kam angļu valoda ir visai sveša un emocijas kāpj pāri malām. Bet rezultāts bija pasakains. 

Viena lieta ir nauda kā atalgojums, bet vai cilvēki arī izrāda savu patiku, savu paldies?

Jauks ir tas brīdis, kad visiem ir izdalīta torte un iestājās klusums… jo visi ir tik ļoti aizņemti ar ēšanu. Vai arī pienāk viesis un saka – ziniet, es vispār kūkas neēdu, bet tagad paņēmu jau otro gabaliņu. 
Ik pa laikam kāds arī atraksta pēc pasākuma. Es darbam atdodu sevi visu, es tajā ielieku daļiņu sevis un tādēļ ir ļoti liels prieks, ja kāds to pamana. Reiz sēdēju ar zosādu un asarām acīs lasot: 
Baiba, you are fantastic :). Calm, always smiling, and, perhaps, loving and happy! Only a positive person can have patience as an angel, and only you can make masterpieces, not to sleep at night and be happy when her masterpieces disappear in a moment :) Thanks for your understanding. Your works always are better than I expect or I can dream about:) and the clients always admit that it is a miracle :)– Vēstule Baibai no laimīga klienta
Šķiet, Baiba ne tikai kūkas cepot, ieliek tajā daļiņu sevis, bet, arī daloties ar šo savu stāstu, ir atklājusi daļiņu no savas dvēseles dzīlēm – tik patiesi, atklāti un sirsnīgi. Pagaidām izskatās, ka tikt pie viņas ceptajām kūkām ir pat nedaudz ekskluzīvi, jo Baibai darbu pilnas rokas, bet paturiet viņu prātā, iespējams, ka arī kādos jūsu svētkos saldumu galdā būs tieši viņas ceptie kārumi. Lai redzētu, ko atkal jaunu un brīnumainu Baiba radījusi, piesakies par sekotāju viņas lapā Caramelle.

137 cilvēkiem patīk

Vairāk