Oranžērija Ikdienišķi stāsti par draugiem.lv un mūsu draugiem
Marts, 2015

Iepazīt profesiju 2

Februāris ir ne tikai visu mīlētāju mēnesis, bet nu jau tradicionāli arī mēnesis, kurā notiek ēnu diena. 

Enudiena.lv mājas lapā atrodams skaidrojums: “Ēnu diena ir pasaulē atpazīstama un atzīta Junior Achievement karjeras izglītības programma 1.-12. klašu skolēniem, kuras laikā skolēni apmeklē kādu darba vietu un 4 – 6 stundu garumā vēro interesējošās profesijas pārstāvja darba ikdienu.” Nu jau vairākus gadus arī Draugiem.lv grupas birojā viesojas ēnas. Par to, kā šī diena izdevās un aizritēja šajā gadā, pastāstīs uzņēmumu grupas personāldaļas vadītāja Santa Līce-Krūze.

Santa Līce-Krūze

Kāpēc Draugiem.lv grupa iesaistās ēnu dienas projektā un kāpēc, Tavuprāt, tas ir vajadzīgs?

Ēnu dienas mērķis ir iepazīstināt 1. - 12.klašu jauniešus ar dažādām profesijām un profesionālajām jomām, tāpēc ir vērtīgi izglītot un iepazīstināt jauniešus arī ar mūsu uzņēmuma specifiku, parādot, cik atšķirīgas var būt iegūtās izglītības un to pielietojums profesionālajā dzīvē. Uzskatām, ka jauniešu ieinteresēšana un iedvesmošana ir jebkura uzņēmuma pienākums, jo tādā veidā mēs veidojam nākotnes sabiedrību, nākotnes profesionāļus. Ikdienā sastopamies ar daudziem jauniešiem, kas vēlas atnākt ekskursijās un iepazīties gan ar mūsu uzņēmuma vidi, gan ar atsevišķām profesijām, tāpēc tāda diena, kad visi koncentrējamies uz to, ir ļoti vērtīga.

Kā notiek atlase? Kā izvēlaties jauniešus, kurus aicināt par ēnām?

Latvijā Ēnu diena ir biznesa izglītības biedrības Junior Achievement – Young Enterprise Latvija (JA-YE Latvija) reģistrēta preču zīme, tāpēc izmantojam viņu izveidoto pieteikšanās un reģistrēšanās sistēmu enudiena.lv, kur kandidāti var pieteikties mūsu izsludinātajām vakancēm. Ļoti rūpīgi izvērtējam kandidātu motivācijas vēstules, jo mums ir īpaši svarīgi, lai tajās parādās jaunieša interese par konkrēto profesiju, kaut kas, ko jaunietis jau ir izlasījis, izpētījis, iemācījies, kā arī vēlamies redzēt, kāpēc tieši mūsu uzņēmumu viņš vēlas apmeklēt. Ir ļoti interesanti, cik dažādas ir jauniešu motivācijas un intereses.

Kā organizējat šo dienu?

Labākās idejas arī realizējam dzīvē

Ēnas ir dažādas – projektu vadītājiem, programmētājiem, reklāmas projektu pārdevējiem, māksliniekiem. Jauniešus iepazīstinām ar uzņēmumu, biroju, bet pēc tam ļaujam iepazīt ēnojamā darba ikdienu, kas ir ne tikai teorētiska apmācība, bet iespēju robežās arī ļaujam praktiski iesaistīties darba dienā. Noslēgumā ir kopīgs grupas darbs, kur viņi tad atbilstoši ēnotajai profesijai izstrādā radošo uzdevumu, piemēram, vienu gadu parāda savu redzējumu, kāda varētu būt Lieldienu sadaļa vai kā šogad – 1.aprīļa aktivitātes portālā. Labākās idejas arī realizējam dzīvē, lai jaunieši redz sava darba augļus pēc tam arī portālā.

Cik daudz un kādas ēnas šogad pie jums viesojās un kā vērtē viņu iesaisti un spējas?

Šogad bija 15 ēnas. Mūsu runasvīru jeb sabiedrisko attiecību speciālistu ēnoja 2 ēnas, reklāmas projektu vadītājiem- 2 ēnas, projektu vadītājiem bija 4 ēnas un 7 ēnas programmētājiem. Jaunākajai programmētāja ēnai Edvardam bija 11 gadi un viņš izpildīja reālu programmēšanas uzdevumu savas ēnošanas laikā, jo, jau iepazīstoties teica, ka grib darboties, nevis tikai vērot. 

"Ēnas bija ļoti motivētas, izrādīja interesi un aktīvi uzdeva dažādus jautājumus, par to, ko var mācīties, lasīt un pētīt paši."– Santa Līce-Krūze

Vai, ejot gadiem, kaut kā mainās tendences, kādas ēnas ir? Attieksme, zināšanas, spējas?

Jā, var viennozīmīgi teikt, ka jaunieši kļūst arvien gudrāki un motivētāki. Ir prieks uzņemt ēnas, kas ir ieinteresētas, ir jau kaut ko papētījušas vai eksperimentējušas tajā jomā, kas interesē. Prieks, ka jaunieši ir motivēti pašmācībai un izmanto ļoti dažādus resursus, lai iegūtu informāciju un mācītos. Ja tādi ir jaunieši, kā mūsu ēnas, tad nākotnes Latvija ir labās rokās.

Par iesaistīšanos ēnu dienu projektā arī citus gadus uzņēmums nešaubās un sarunas beigās Santa vēlreiz uzsver, kāpēc šādas dienas organizēt ir svarīgi: “Mēs uzskatām, ka jauniešu izglītībai būtu jābūt pēc iespējas tuvāk darba reālajai dzīvei un tāpēc, lai jaunieši iepazītu reālo darbību sfēru, ir vērtīgi, ja viņi var "ēnot" konkrētu profesiju pārstāvjus, intervēt tos un noskaidrot, kas jāmācās, kā jāmācās, kas jāattīsta, lai kļūtu par speciālistu. Ieguldot laiku jauniešos, mēs ieguldām uzņēmuma nākotnes kolēģos, ieguldām Latvijas sabiedrībā.”

38 cilvēkiem patīk

Vairāk