Oranžērija Ikdienišķi stāsti par draugiem.lv un mūsu draugiem
Aprīlis, 2014

Latvieši joko 5

Aprīlis sākas ar joku dienu, tāpēc Oranžērijas ikmēneša aptaujā šoreiz noskaidrojām, kādi joki mums patīk.

Aptaujā jūs atbildējāt uz jautājumiem par iemīļotajiem humora šoviem, iecienītajiem joku tipiem un sniedzāt mūsu pašu humora izjūtas novērtējumu.

Joku plēsēji

Iesākumā aptaujas dalībnieki novērtēja paši savu humora izjūtu. Ar pašnovērtējumu mums viss ir kārtībā, jo 53% spēj pasmieties par labu joku, bet 37% apgalvo, ka spēj kārtīgi izsmīdināt citus. Zīmīgi, ka vīrieši par savu humora izjūtu ir augstākās domās nekā sievietes, par labiem joku plēsējiem sevi uzskata 44% kungu un tikai 32% daiļā dzimuma pārstāvju. Skeptiskāki par savām spējām smīdināt citus ir rīdzinieki un ārpus Latvijas dzīvojošie aptaujas dalībnieki, savukārt par sevi visaugstākajās domās ir Pierīgas iedzīvotāji. Tātad, ja jums gadās sastapt Rīgas apkaimē dzīvojošu vīrieti, ir 50% varbūtība, ka tiksiet kārtīgi izsmīdināts.

Kopumā augstās domās mēs esam arī par citu latviešu spēju saprast jokus. Gandrīz 58% uzskata, ka latvieši prot jokot, bet vēl 20%, ka jokot neprot, bet spēj pasmieties par labu joku. Tikai 4,3% aptaujāto uzskata, ka mums nav humora izjūtas. Zīmīgi, ka latviešu humora izjūtas novērtējumā nav vērojama būtiska reģionālā vai dzimumu atšķirība.

Krievu joki, labi joki

Aptaujā par populārākajiem joku šoviem Latvijā mēs iekļāvām gan aktuālus, gan arī senākos laikos populārus pašmāju un ārzemju humora raidījumus. Izteiktas līderpozīcijas šeit ieņem Krievijā ražoti raidījumi – Nasha Russia ir divkārt populārāks par iecienītāko pašmāju izrādi – Imanta-Babīte. Starp populārākajiem atrodams arī krievu Greizais spogulis un Comedy Club, skatītāju aizmirsts nav arī Benija Hila šovs, ievērojama auditorija ir arī Zuargusa un kompānijas veidotajiem Savādi gan un Valstī viss ir kārtībā. 

Zīmīgi, ka Džamšuda, Ravšana un citu Nasha Russia varoņu piedzīvojumi vienlīdz smieklīgi šķiet gan sievietēm, gan arī vīriešiem, bet otrajā vietā kungiem ir Benija Hila šovs, savukārt Greizā spoguļa popularitāti nosaka tieši dāmu labvēlība. Aktuālākā latviešu joku raidījuma Valstī viss ir kārtībā aktīvākā auditorija dzīvo Rīgas apkaimē.

Nekas nav labāks par anekdoti

Ir dažādi humora veidi – britu, krievu, Holivudas... Tomēr vispopulārākais iemesls, lai pasmietos, ir vecās, labās anekdotes. Ne velti draugiem.lv ir tik daudz populāru joku lapu. Par anekdotēm visgardāk smejas 50% aptaujas dalībnieku, tām seko latviešu kinofilmu pērles un arī vecās padomju laika komēdijas. Tiesa gan, jaunieši, salīdzinot ar vecāko paaudzi, par daudz smieklīgākiem atzīst Holivudas komēdiju jociņus. Tas saprotams - ja cilvēks izaudzis bez padomju bagāžas plecos, arī, ja viņš ir redzējis Limuzīnu vai Kaukāza gūstekni, šie joki gluži vienkārši nav saprotami. Tomēr anekdotes vieno visas paaudzes, tātad nemaz tik atšķirīgi neesam.

Uzmanies – Tevi izjokos

Saprotams, ka 1. aprīlim veltītajā aptaujā, mēs uzdevām jautājumu par 1. aprīli. Ņem vērā, ka gandrīz 38% apkārtējo ir gatavi tevi izjokot, bet tikai 16% pieļauj, ka „uzrausies” uz tavējiem jokiem, un tikpat daudzi šajā dienā ir īpaši uzmanīgi. Labā ziņa ir tā, ka tikai nepilni 2% cilvēku dusmojas par 1. aprīļa izjokošanu, tātad joko droši.

31 cilvēkam patīk

Vairāk