Sphynx

Ieteikt
 1

Kanādas Sfinkss





txt_105002_




Sfinksi ir reta kaķu šķirne bez apmatojuma. Pirmais sfinksa (Kanādas sfinkss , nav radniecīgs Donas sfinksam) kaķēns - Pruns piedzima 1966 gadā Toronto. Kaķēns vēlāk tika sakrustots ar savu māti un rezultātā piedzima vēl viens kaķēns bez apmatojuma. Šie kaķēni un daži kaķēni, kas tika atrasti vēlāk bija pirmais mēģinājums izveidot kaķu šķirni bez apmatojuma. Pirmie Sfinksu audzētāji saskārās ar ļoti plašu problēmu klāstu. Ģenētiskais materiāls bija ļoti niecīgs, audzētājiem bija ļoti neskaidrs priekšstats par Sfinksu ģenētiku, kā rezultātā ļoti daudzi kaķēni aizgāja bojā. Daudzām kaķenēm tika novēroti krampji. Divi pēdējie Pruna pēcteči – māsa un brālis 1970. gadā tika nosūtīti uz Holandi, bet runcis negribēja pāroties un kaķenei bija tikai viens metiens, kas aizgāja bojā. 1978. un 1980. gadā Toronto tika atrasti divi kaķēni bez apmatojuma, kas tika nosūtīti uz Holandi, lai tiktu pavairoti ar pēdējo Pruna pēcteci. Viena no kaķenēm pazaudēja visus kaķēnus. Vienīgais palikušais runcis tika kastrēts, jo neizrādīja nekādu interesi par kaķenēm. Rezultātā neviens no mūsdienu Sfinksa kaķiem nav radniecīgs ar Prunu. Tā kā nebija neviena vīriešu kārtas Sfinksu šķirnes kaķa, tad audzētāji pavairošanai izmantoja daļēji apmatotos Devonas Reksa kaķus. Mūsdienu Sfinksa kaķi nākuši no otrās Kanādas asinslīnijas un Minesotas kaķiem. Šķirnes pirmsākumos kaķenes tika krustotas ar Devonas Reksa runčiem, bet takā, tas radīja pārāk lielas veselības problēmas šī krustošana tika pārtraukta. Mūsdienās Kanādas Sfinksi ir ar nebojātu ģenētisko materiālu. Ir atļauta krustošana ar citu šķirņu kaķiem, bet ņemot vērā Kaķu Asociācijas standartus.

Raksturojums

Sfinksi izskatās kā pilnīgi bez apmatojuma, bet tie tādi nav. Ādas struktūra atgādina zamšādu. Kaķis var būt klāts ar plāniem matiem. Tā kā Sfinksiem nav kažoks kā citiem dzīvniekiem, tad tiem patīk piespiesties dzīvniekiem un cilvēkiem. Kaķiem patīk piespiesties un gulēt kopā ar īpašnieku zem segas. Kažoka trūkums padara kaķa ādu ļoti siltu. Kaķiem var būt ūsas un uzacis, tās var būt šķeltas vai nebūt vispār. Āda ir tādā krāsā kādā ir jābūt apmatojumam. Sfinksiem parasti ir ķīļveida galva un spēcīgs, smagas struktūras ķermenis. Pēc standarta vēderam ir jābūt apaļam, ko sauc arī par alus vēderu. Sfinksiem raksturīga ekstraverta uzvedība. Tie ir ļoti enerģiski, inteliģenti , zinātkāri un ļoti pieķeras savam īpašniekam.

Aprūpe

Lai gan Sfinksiem nav kažoka ko kopt, pilnīgi bez kopšanas nevar iztikt. Ķermeņa eļļas, kurām normāli vajadzētu absorbēties apmatojumā uzkrājas uz ādas. Rezultātā ir nepieciešama regulāra kopšana ( mazgāšana); parasti pietiek ar mazgāšanu vienu reizi nedēļā. Kaķi nedrīkst ilgstoši uzturēties saulē, jo var apdegt. Sfinksus nedrīkst laist ārā bez uzraudzības, jo aukstā laikā tie nespēj saglabāt ķermeņa siltumu. Ziemā, lai palīdzētu uzturēt ķermeņa siltumu, daži kaķu īpašnieki tos ieģērbj dzīvnieku mētelīšos. Ziņkārīgas dabas dēļ kaķi var nokļūt bīstamās vietās un situācijās. Kaut gan Sfinksi dažkārt tiek uzskatīti par hipoalerģiskiem, jo tiem nav apspalvojuma, tas ne vienmēr ir taisnība. Alerģiju ierosina proteīns (Fel d1), nevis kaķa mats. Fel d1 ir sīka un lipīga olbaltumviela, kas galvenokārt atrodama kaķa siekalās un taukaudos. Sfinksiem ir vairāk ausu vaska nekā citiem mājas kaķiem, jo tiem ir ļoti maz vai nav vispār apmatojuma ausīs, kas tās pasargātu no netīrumiem, ausu vaska. Kaķiem ausis jātīra vienreiz nedēļā, vislabāk pirms kaķa mazgāšanas. Sfinksiem zem nagiem sakrājas tauki, blaugznas, kā arī āda, matu trūkuma dēļ, tādēļ nagi un apkārt esošā āda kārtīgi jātīra. Nagu tīrīšanu kopā ar nagu apgriešanu var veikt iknedēļas mazgāšanas laikā. Sfinksiem ir nepieciešama rūpīgāka kopšana par kaķiem, kuriem ir apmatojums.

Veselība

Kanādas Sfinkss Kaķu Mīļu Apvienībā tiek atzīts kā veselīga un spēcīga šķirne. Apmatojuma neesamība kaķēniem pirmajās dzīves nedēļās var radīt veselības problēmas, kā pastiprinātu uzņēmību pret elpceļu infekcijām. Cienījami audzētāji nepārdod kaķēnus, kuri nav sasnieguši 12 nedēļu vecumu, lai būtu droši par to, ka kaķēni ir pietiekami nobrieduši, lai piemērotos jaunajiem dzīves apstākļiem. Ja kaķis ilgstoši tiek pakļauts saules stariem, tas var saslimt ar ādas audzēju. Ir gadījumi, kad kaķi saslimst ar hipertrofisko kardiomiopātiju, kas ir ģenētiska saslimšana. Sfinksiem ir ļoti jutīgs gremošanas trakts, it īpaši maziem kaķēniem. Kaķiem var būt spēcīga caureja nedēļu pēc medikamentu, anestēzijas līdzekļu , barības, kas satur mazāk nekā 80% olbaltumvielas lietošanas. Gremošanas traucējumus dažreiz var radīt pārcelšanās uz jaunu mājvietu. Sfinksa šķirnes kaķi var saslimt ar kaķiem raksturīgajām saslimšanām, tādēļ tie ir jāvakcinē tāpat kā pārējie kaķi.

Rakstā pieejamā informācija sagatavota pēc internetā pieejamajiem materiāliem.