Biogrāfija

Grupa Svētdiena tika izveidota 1989.gadā Jēkabpilī, un pastāvēja līdz 1991.gada pavasarim. Grupā apvienojās Jēkabpils 1.vidusskolas 12.klases audzēkņi Gints Stankevičs un Zigmārs Zemzars.

Gints tai laikā spēlēja pazīstamā Jēkabpils grupā Staburags (joprojām eksistējoša šlāgergrupa). Gints ar Zigmāru sākotnēji organizēja vidusskolā diskotekas, tad arī radās doma uztaisīt pirmo dziesmu acid hous stilā (tai laikā aktuāls žanrs). Lai to izdarītu, abi svētdien devās uz grupas Staburags mēģinājuma telpām, kur Gintam faktiski nebija tiesības atrasties bez pārējiem Staburaga grupas vecākajiem dalībniekiem, nerunājot nemaz par iespēju izmantot tajā laikā tik dārgo aparatūru kā Rolands D-50, Yamaha DX21, Yamaha RX7 bungu mašīnu. Pirmā un arī nākamās dziesmas tā arī tika paslepus rakstītas svētdienās, nezinot pārējiem Staburaga dalībniekiem. Pateicoties šai nedēļas dienai arī grupa ieguva nosaukumu Svētdiena. Acid hous tā arī diskotekā neizskanēja, jo kautkāda skandāla dēļ skolas vadība diskoteku pārtrauca.

Tajā laikā populārākā grupa (vismaz Jēkabpilī noteikti) bija Jumprava un viss, kas ar to saistīts. Tā tika atklāts Depeche Mode , Camouflage, u.c. Lielu ietekmi atstāja Ritvara Dizkača dziesmu tekti, kā arī viņa grupas - Aurora un Asociāciju Sektors. Šīs ietekmes ir saklausāmas arī Svētdienas mūzikā.

Zigmārs sāka rakstīt dziesmām tekstus, tā radās pirmās dziesmas ar vārdiem (foto pielikumā ir pievienoti daži ar roku rakstītie teksti, kas vēl saglabājušies no tiem laikiem).

Dziesmās pamatvokālu izpilda Gints, bet bekvokālu Zigmārs. Kopumā bija sarakstītas kādas 9 dziesmas viena gada laikā. Ierakstītas tās tika Zigmāra lenšu magnetofonā IĻJETJ (ko tas bija sagādājis sev par kolhozā sūri nopelnīto naudu vasarā :). Šis lentinieks bija milzīgs, to katru reiz bija jānogādā uz mēģinājuma telpām un atpakaļ mājās ar sabiedrisko transportu.

Visi ieraksti tika izdarīti dzīvajā. Dziesmas pamatā tika programmētas, izmantojot sekvenceru, vietām partijas iespēlējot dzīvajā. Abi vokāli tika izpildīti vienlaicīgi, tas nozīmē, ka dziesmas bieži bija vairākkārtīgi jāpārraksta, jo kļūdas nebija iespējams mehāniski novērst kā ierakstu studijā, pārrakstot kādu atsevišķu partiju vai vietu.

Atjaunoju ierakstus no ilgstoši nozudušajām lentām. Tā nu pēc 20 gadiem ir iespēja dzirdēt grupu Svētdiena.

Pēc visuskolas pabeigšanas Zigmārs devās studēt uz Rīgu, bet Gints turpināja muzicēt ar jaunizveidoto grupu Svīta (kas 1992.gadā piedalījās Liepājas Dzintars festivālā). Tikai grupas Svīta ietvaros ir notikusi viena Svētdienas publiska uzstāšanās, izpildot pēdējo sarakstīto dziesmu "Cik var cerēt".

Zigmārs pašlaik nodarbojas ar uzņēmējdarbību, bet Gints ir pazīstams studijas producents.

Un tomēr - Svētdiena ir tas radošais potenciāls, kādu var sasniegt tikai jaunības maksimālismā, un tas nav atkārtojams ..............

-----------------------Uldis Zemzars-----------------------------

Dalībnieki

Gints

Taustiņi, programmēšana, vokāls

Zigmars

Tekstu autors, bekvokāls

Tuvākie pasākumi

Atvērt jaunā logā

Mūzika

Uzaicini sekot mūziķa profilam