Austrums

Mājaslapa korisaustrums.lv
Fani 92
Žanri Choral
Ieteikt
 7

Biogrāfija

Mūžīgs ceļojums mūzikā – tā varētu raksturot Rīgas Latviešu biedrības (RLB) kamerkora ‘Austrums’ radošo gaisotni, kas ne tikai iedvesmojusi tā dalībniekus katrai uzstāšanās reizei, bet radusi saikni arī starp jau vairākām šī kolektīva dziedātāju paaudzēm. Kopīgi garīgo vērtību un jaunu muzikālās izteiksmes līdzekļu meklējumi ir tas, kas domubiedriem ļāvis kaut uz mirkli savā ceļojumā ieraut arī klausītājus.
‘Austrums’ dibināts 1987. gadā, tā radošā kolektīva pamatsastāvā ir 35 dziedātāji vecumā no 16 – 45 gadiem, un kopš pirmsākumiem kora mākslinieciskais vadītājs ir Ārijs Šķepasts. Diriģents ar ievērojamu pedagoģisko stāžu, vairāk kā 20 gadus dziedājis pasaulslavenajā Latvijas Radio korī, patlaban arī Rīgas pilsētas un Latvijas koru virsdiriģents. No 2012.gada februāra kora diriģents ir arī Rihards Rudzītis, kurš savulaik strādājis korī tā pirmajos pastāvēšanas gados.
Koris savā 25 gadu pastāvēšanas vēsturē uzkrājis nenovērtējamu starptautisko pieredzi kā festivālos, tā konkursos, plūcot laurus dažādās Eiropas valstīs, tostarp Nīderlandē, Šveicē un Ungārijā. Tikpat nozīmīga koristiem ir uzstāšanās pašu mājās – koncerti tiek rīkoti gan Rīgā, gan citās Latvijas pilsētās un lauku rajonos, savus klausītajus uz tikšanos aicinot lielākoties vietējās baznīcās. Arī ārvalstīs, līdzās latviskās kora kultūras tradīciju prezentēšanai ‘Austruma’ repertuārs, kura izvēlē aktīvi iesaistījušies paši dziedātāji, nekad neiztiek bez sakrālās mūzikas.
Par savdabīgu ‘Austruma’ zīmolu kļuvuši Ā.Šķepasta radīto tautasdziesmu aranžējumu un orģināldziesmu atskaņojumi, kas nereti pārsteidz publiku ar neparastiem izteiksmes līdzekļiem.
Koris ļoti labprāt atsaucas arvien jauniem un interesantiem citu kolektīvu muzikālajiem projektiem, tostarp ‘Austrums’ vairākkārt sadarbojies arī ar Rīgas kamerkori ‘Ave Sol’ un Profesionālo pūtēju orķestri ‘Rīga’, atskaņojot tādus lielas formas skaņdarbus kā V.A.Mocarta un J.Brāmsa ‘Rekviēmus’. Lieliska sadarbība korim izveidojusies ar koriem „Sõla”, „Juventus”, „Fortius”, „Balsis”, „Sonore”, „DeCoro”, „Muklājs”, RLB Jaukto kori, „Intis”, kopdarbs ar kuriem, vairākos gadījumos, ir kļuvis jau par ikgadēju tradīciju.
Savukārt no pašu rīkotajiem pasākumiem koncertcikls ‘Mūzika Eiropas karaļnamos’ dziedātājiem bijis īpaši nozīmīgs ar krāšņiem baroka operu atskaņojumiem, kā arī sadarbību ar izciliem baroka mūziķiem.
Pēdējos gados ‘Austrumam’ arvien biežāk bijusi iespēja rīkot savstarpējus koncertus gan ar Vācijas, Zviedrijas, Islandes koriem, gan veidot saikni ar krievvalodīgu auditoriju un kolektīviem. Pēc Grand Prix iegūšanas 2004.gadā starptautiskā koru konkursā Daugavpilī, ‘austrumnieki’ līdz šim brīdim iespējuši ne tikai viesoties Maskavā starptautiska festivāla un konkursa ‘Москва – Город Мира’ ietvaros, bet arī apvienoties muzikālos projektos ar Maskavas latviešu biedrības kori „Tālava”.

Ievērojamākie sasniegumi

2013.gadā
• 1. vieta X Starptautiskajā garīgās mūzikas festivālā "Sudraba Zvani"

2012.gadā
• Dalība XI Maskavas Lieldienu festivālā
• Augstākā pakāpe un 6.dalītā vieta ar koriem Juventus un Sonore Rīgas koru skatē
• Diska ieraksts kopā ar Ņujorkas Latviešu kori un kori "Balsis" - latviešu komponistu kantātes

2011.gadā
• 5./6. dalītā vieta ar Swedbank kori Rīgas koru skatē

2009.gads
3. vieta II Emīla Dārziņa Starptautiskajā koru konkursā Rīgā

2008.gads
2.vieta Dziesmu karos

2007.gads
• Publikas simpātiju balva 44.Starptautiskajā koru konkursā Špitālā pie Dravas (Austrija),
• 1.vieta 1.Starptautiskajā koru festivālā un konkursā ‘MUSIC INSPIRATION LANDSCAPE 2007’ Rīgā
• 2.vieta 16.Starptautiskajā Stasa Šimkus koru konkursā Klaipēdā (Lietuva)

2006.gads
• 2.vieta un speciālbalva par labāko mūsdienu mūzikas atskaņojumu 11.Starptautiskajā koru festivālā un konkursā ‘Neuchâtel International Choral Festival 2006’ Noišatelē (Šveice)

2005.gads
• I pakāpes diploms 4.Starptautiskajā koru festivālā un konkursā ‘Москва – Город Мира’ Maskavā (Krievija)
• 1.vieta Emīla Dārziņa Starptautiskajā koru un kompozīciju konkursā Rīgā

2004.gads
• Grand Prix 5.Starptautiskajā koru festivālā un konkursā ‘Sudraba zvani’ Daugavpilī
• Grand Prix un Zelta balvas tautas mūzikas un garīgās mūzikas programmās 3.Starptautiskajā kamerkoru konkursā ‘Tonen 2000’ Monsterē (Nīderlande)

2003.gads
• 2.vieta XXIII Vispārējo latviešu Dziesmu svētku koru konkursā
2001.gads
• Tiek izdots disks
2000.g.
• Grand Prix 1.Starptautiskajā koru festivālā un konkursā ‘Vivace 2000’ Vespremā (Ungārija)

Dalībnieki

rihards

diriģents

Ieva

alts

Sabine

soprāns

Evija

alts

Māris

baritons

Jolanta

soprāns

Juta

soprāns

Līga

soprāns

Baiba

soprāns

Vita

soprāns

Guna

soprāns

Santa

alts

Anete

alts

Gunita

soprāns

Irita

soprāns

Inese

alts

Inguna

soprāns

Uldis

dziedātājs, reizēm

Līga

alts

gundega

soprāns

Inga

alts

Evija

soprāns

Gita

soprāns

TOP dziesma

Tuvākie pasākumi

Atvērt jaunā logā

Mūzika

Uzaicini sekot mūziķa profilam