((Labu lietu bodīte))

Oficiālā lapa
Ieteikt
 407

Dažādi audumu nosaukumi!!!

Atlass ir viens no klasiskākajiem vakartērpu materiāliem. Šobrīd tiek piedāvāti jauni atlasa audumi ar elastānu, kas ir elastīgi un spēj piemēroties auguma līnijām. Atlasa auduma izstrādājumus jāmazgā ar rokām 30° temperatūrā ar mīkstiem mazgāšanas līdzekļiem. Atlasu nedrīkst berzt un izgriezt. Pēc mazgāšanas jāizskalo aukstā ūdenī. Lai atjaunotu krāsu, ūdenim drīkst pievienot nedaudz etiķa.

Brokāts – biezs zīda audums, kurā ieausti spoži metāla pavedieni. Brokāta audumu drīkst mazgāt ar rokām un veļas mašīnā 30°-40° temperatūrā, izmantojot mīkstos mazgāšanas līdzekļus. Neizmantot centrifūgu! Gludina ar tvaiku, gludekļa termoregulatoru uzstādot uz režīmu “zīds” (150° temperatūra).

Velvets ir mīksts, rievots kokvilnas audums. To gludina no kreisās puses vai arī uz tāda paša velveta auduma gabala, saliekot kopā plūksnainās puses.

Buklē materiāliem raksturīgi mezgliņi, un tos atkarībā no auduma biezuma, izvēlas, darinot kostīmus, kleitas un mēteļus.

Džersija auduma nosaukums cēlies no Džersijas salas, kura bijusi pazīstama ar savām adīšanas tradīcijām, audumi tikuši eksportēti, tādā veidā kļuvuši plaši pazīstami. Tradicionāli džersija audums tiek austs no vilnas, bet mūsdienās ir pieejams arī kokvilnas, zīda vai pat sistētiskās šķiedras džersijs no poliestera vai līdzīgiem materiāliem. Pamatā tiek izmantots apģērbu industrijā (T-krekli, kleitas, topi), jo labi tur formu, neburzās un ilgi neizstaipās, labi izceļ figūru, bet nemanāmi notušē tās nepilnības.

Satīns ir audums atlasa sējumā ar spožu, gludu virspusi. Tas var būt gan no vilnas, gan zīda, gan kokvilnas.

Krepsatīna audumam viena puse ir matēta, bet otra spīdīga, un tērpu darināšanai var izmantot abas materiāla puses. Veiksmīgi sakombinējot apģērba detaļas, iespējams iegūt interesantas faktūru kombinācijas. No šāda materiāla darināti tērpi ir ļoti grezni.

Kreps ir audums, kuram raksturīga graudaina virsma un labs kritums. Ņemot vērā materiāla sastāvu un biezumu, to var izmantot kleitu, blūžu, svārku vai bikšu šūšanai.

Tafts ir blīvs un plāns, taču stingrs, kokvilnas vai mākslīgā zīda audums, kas lieliski piemērots kuplu vakarkleitu darināšanai. Taftu, kas ražota no mākslīgā zīda, rekomendē gludināt no kreisās puses. Audumam jābūt nedaudz mitram, bet gludeklis nedrīkst būt karsts. Taftu mazgājot nedrīkst berzt un izgriezt, jo tādejādi var izveidoties ieloces, kuras nebūs iespējams izgludināt.

Batists ir ļoti smalks un plāns lina vai kokvilnas audums, kuru lielākoties izvēlas vieglu blūžu un topu šūšanai.

Samts – pabieza (parasti zīda) drāna ar ieaustām mīkstām, īsām un biezām plūksnām. Mājas apstākļos samtu var gludināt uz frotē peldpalaga no kreisās puses, uz auduma uzklājot mīkstu drānu. Gludināt ar tvaiku, bet pārāk nepiespiežot gludekli.

Floks (samta aizvietotājs) – tas ir apvilkšanas audums, kura sastāvā ir poliesters un kokvilna (parasti 35% - kokvilna, 65% - sintētika) uz kura ar elektrostatiskā paņēmiena palīdzību tiek uzklātas plūksnas. Tas rada floka samtaino virsmu. Floks atbilst visiem mēbeļaudumu pamatkritērijiem. Tas izskatās diezgan cienījami. Floks iztur jebkuru slodzi, tas ir piesūcināts ar ūdeni un netīrumus atgrūdošu šķīdumu, neizbalo un to var mazgāt ar Ph neitrāliem mazgāšanas līdzekļiem.

Gobelēns – nodēvēts franču manufaktūras ģimenes Gobelēnu vārdā. 100% kokvilna. Atšķiras ar pareizu diegu savijumu, kas veido figūru vai ornamentālu kompozīciju. Tam ir daudz dažādu krāsu un toņu. Var mazgāt.

Žoržetam raksturīga graudaina struktūra, taču šis audums ir gandrīz caurspīdīgs un tam raksturīgs labs kritums. Žoržetu var izmantot kleitām, blūzēm un svārkiem.

Žakards ir mākslīgais zīds. Sastāvs: kokvilna – 50%, sintētika – 50%.Audums ir blīvs un stingrs, ar gludu struktūru. Diegi, no kuriem tiek aust žakards, var būt krāsoti dažādas krāsas. Audums noder gan blūžu, gan topu, gan žakešu šūšanai.

Garbadīns ir blīvs, viegls audums, kuram raksturīgas diagonālas svītriņas. Nopērkams vilnas, sintētiskais, kā arī jaukto šķiedru gabardīns, un to lieliski var izmantot elegantu kostīmu šūdināšanai.

Velūrs – biezs vilnas audums ar smalku, mīkstu uzkārsumu. Pirms velūra auduma gludināšanas, rekomendē audumu no kreisās puses apslacīt ar ūdeni. Gludina no kreisās puses, nespiežot gludekli pie auduma.

Šenils – tulkojumā no franču valodas nozīmē „kāpurs”. Kombinēts sastāvs: aptuveni 50% - kokvilna, 50% - sintētika. Šenila diegs veidojas, ieaužot plūksniņas starp diviem izturīgiem diegiem, kuri tiek savīti spirālē. Ārēji tas atgādina kāpuru, no kā arī radies auduma nosaukums. Ļoti blīvs un izturīgs audums. Viena no šenila ekspluatācijas īpašībām ir augsta nodilumizturība, jo tajā ir sintētiskās šķiedras

Šifons ir viegls, mīksts un necaurspīdīgs zīda (arī kokvilnas) audums bez raksta. Šifona izstrādājumus ieteicams mazgāt ar rokām 30° temperatūrā ar mīkstiem mazgāšanas līdzekļiem. Gludina no kreisās puses, gludekļa termoregulatoru uzstādot uz režīmu “zīds” (150°).

Tills – viegls, caurspīdīgs tīklveida audums.

Organza - caurspīdīgs materiāls, kas austs no zīda dzijas. Tā var būt austa arī no kokvilnas un sintētiskās šķiedras, piemēram, neilona vai poliestera. Ņemot vēra tā izturību un daudzpusību, no organzas izgatavo gan aizkarus, gan kāzu un vakara kleita, kā arī somas.

Avots: www.audums.lv, http://www.latvianforyou.com