Lielā Lasīšana

Oficiālā lapa
Ieteikt
 6

"Lielā Lasīšana" nolikums

LTV1 šova „Lielā Lasīšana”

Nolikums

I. Kas ir „Lielā Lasīšana”

1.Raidījumu ciklu organizē LTV Kultūras raidījumu redakcija, balstoties uz britu TV kompānijas „BBC” oriģinālā šova „Big Read” konceptu.

2.Raidījums atbilst šādam „LTV sabiedriskā pasūtījuma 2013” uzdevumam – bagātināt Latvijas kultūras dzīvi ar unikālu un oriģinālu saturu, stimulēt kultūras izpratni, veicināt izglītības nozīmīgumu un izglītošanos mūža garumā, kā arī iepazīstināt ar citu tautu kultūrām, tradīcijām un viedokļiem.

3.„Lielā Lasīšana” ir raidījums par literatūru inovatīvā formā. Skatītāji balsojumā izvēlas nācijas TOP grāmatu jeb nācijas mīļāko grāmatu. Raidījums ir interaktīvs, tas piesaista literatūrai plašu sabiedrības uzmanību – auditorija tiek iesaistīta balsojumos par katra balsotāja mīļāko grāmatu. Balsošana notiek raidījuma mājaslapā www.lielalasisana.lv , kā arī bibliotēkās un grāmatnīcās.

4.Raidījumā tiek izveidoti stāsti par grāmatām, tajos piedalās plaši pazīstami cilvēki kultūrā, sportā, televīzijā, literatūrā, teātrī, mūzikā, kino u. c. Šīs personības stāsta par savu mīļāko grāmatu vai kļūst par skatītāju iebalsoto grāmatu „advokātiem”. Tādā veidā tiek popularizēta literatūra un tās nozīme katra cilvēka dzīves kvalitātes uzlabošanā, aizraujošā veidā skatītāji tiek izglītoti literatūras vēsturē.

II. Kā notiek „Lielā Lasīšana”

1.Šovs notiek no 2014. gada 19. janvāra līdz 16. novembrim.

2.Šovs sākas ar pieteikuma raidījumu (BBC – „The Launch”), kas veidots ar mērķi ieinteresēt skatītājus lasīšanas procesā. Tas iepazīstina ar šova ideju, noteikumiem un balsošanas sistēmu, ietverot intervijas ar populārām personībām, kuras stāsta par savām mīļākajām grāmatām. Šovs notiek 19. janvārī tiešraidē un ir tematiski un saturiski saistīts ar „Rīga 2014” atklāšanas pasākumu – „Gaismas ceļš – Grāmatu draugu ķēde”. Tajā no rokas rokā tiek nodotas grāmatas no Nacionālās bibliotēkas vecās ēkas uz jauno „Gaismas pili”.

3.Pēc pirmā raidījuma četras nedēļas – līdz 16. februārim – skatītāji piesaka katrs ne vairāk kā piecas savas mīļākās grāmatas gan „Lielās Lasīšanas” mājaslapā „www.lielalasisana.lv”, gan aizpildot anketas grāmatnīcās. Mīļākajai grāmatai/grāmatām jānorāda autors un nosaukums.

4.Apkopojot iesniegto grāmatu sarakstu, no visbiežāk pieminētajām tiek izveidots grāmatu TOP 100.

5.Skatītāji par TOP 100 iekļuvušajām grāmatām uzzina vienlaikus šova otrajā raidījumā 2. martā un šova mājaslapā. Sarakstā grāmatas sarindotas alfabētiskā secībā pēc nosaukuma.

6.Pēc otrā raidījuma astoņas nedēļas – līdz 27. aprīlim –, balsojot ne vairāk kā par trim grāmatām no TOP 100, tiek izveidots TOP 21, kas tiek pakāpeniski atklāts sākot no trešā raidījuma 7. septembrī. Balsošana notiek šova mājaslapā, kā arī bibliotēkās un grāmatnīcās — balsotājs aizpilda anketu, atzīmējot no vienas līdz trijām grāmatām TOP 100 sarakstā.

7.Trešajā raidījumā 7. septembrī tiek ieviesta epizode „Īpašās tiesības!” Tiek organizēta ekspertu grupa, kurai, iepazīstoties ar  TOP 21 ir iespēja no pirmajā balsošanā radītā TOP 100 iecelt otrās kārtas balsošanā radītajā TOP 21 vienu grāmatu, kas tur nav iekļuvusi balsošanas ceļā (tātad vienu no 79, kas palikušas „aiz strīpas”). Ja eksperti neizsaka vēlmi iecelt kādu grāmatu, tad saglabājās TOP 21, ja eksperti nolemj iecelt kādu no grāmatām, tad izveidojas TOP 22, par kuru skatītāji varēs balsot pēdējā balsošanas nedēļā.

8.No 27. septembra līdz pat 7. novembrim reizi nedēļā notiek raidījumi par TOP 21 grāmatām. Stāstu secība nenorāda uz grāmatas vietu topā. Šajā laikā balsošana nenotiek, lai stāstu secība neietekmētu balsojuma rezultātus.

9.Pēc pēdējā raidījuma par TOP 21 grāmatām skatītāji vienu nedēļu – no 7. līdz 14. novembrim – balso par vienu grāmatu, izvirzot grāmatas no TOP 21 vai TOP 22 uz TOP 5. To var darīt tikai internetbalsojumā, mājaslapā atzīmējot ne vairāk kā vienu izvēlēto grāmatu. Anketas grāmatnīcās vairs netiek izmantotas.

10.„Lielās Lasīšanas” noslēguma šovs 16. novembrī notiek tiešraidē no Nacionālās bibliotēkas. Tajā skatītājus iepazīstina ar TOP 5 grāmatām. Tiek nodrošināts telefona balsojums, lai noskaidrotu nācijas mīļāko grāmatu. Telefonbalsošanas limits ir 10 zvani no viena numura. Par nācijas mīļāko grāmatu tiek atzīta tā TOP 5 grāmata, kura noslēguma raidījumā savāks vislielāko skatītāju balsu skaitu.

11.LTV ir tiesības automātiski bloķēt balsošanu, ja apstiprinās aizdomas par negodīgu balsojumu.

12.LTV ir tiesības anulēt balsis, ko masveidā organizē kāda ļaužu grupa, indivīds vai organizācija, kā arī diskvalificēt šādus balsotājus vai arī grāmatas, par kurām viņi balso.

13.Ja skatītājs nominē tikai autoru, nenosaucot darbu, balsojums netiek pieņemts.

III. Kādas grāmatas var piedalīties „Lielajā Lasīšanā”

1.„Lielās Lasīšanas” šovam skatītāji var pieteikt jebkuru daiļliteratūras grāmatu, kas izdota latviešu valodā. Pieteikt var latviešu autora īsprozas (stāstu, eseju, noveļu utt.) grāmatu, dzejoļu krājumu vai citu dzejas grāmatu, kā arī lugas.

2.Nevar pieteikt dokumentālus darbus, folkloru, reliģiska rakstura tekstus (piemēram, Bībeli vai Korānu), speciālo profesionālo vai zinātnisko literatūru, enciklopēdijas, mācību grāmatas,  rokasgrāmatas, pavārgrāmatas, mākslas albumus un psiholoģijas grāmatas.

3.TOP 21 var tikt iekļauta tikai autora viena grāmata. Ja tiek iebalsotas vairākas viena autora grāmatas, tad TOP 21 paliek tā grāmata, par kuru saņemts visvairāk balsu, savukārt, pārējās iebalsotās šī autora grāmatas saglabā savu vietu TOP 100 un tiek ierindotas aiz TOP 21 vai TOP 22 secīgi, ņemot vērā balsu skaitu. Izņēmums ir daiļliteratūras darbi, kas publicēti vairākos sējumos (piemēram, triloģija vai tetraloģija).

4. Ja skatītājs nominē kādu grāmatu sēriju (piemēram, „Bille”), tad viņa balss tiek pieskaitīta vislielāko balsu skaitu guvušajai šīs sērijas grāmatai.