Jaunatne pret AIDS

Ieteikt
 2

Jaunatne pret AIDS

Kas mēs esam?

“Jaunatne pret AIDS” (JPA) ir jauniešu organizācija, kas darbojas kopš 1998. gada, kurā pulciņš aktīvu un zinošu jauniešu darbojas, lai sabiedrība, īpaši jaunieši, iegūtu informāciju par HIV/AIDS, seksuāli transmisīvajām infekcijām(STI), kontracepciju, seksualitāti un citiem, īpaši jauniešiem, svarīgiem jautājumiem.

Ko mēs darām?

Galvenais JPA darbības virziens ir vienaudžu izglītība(VI). Pētījumos pierādīts, ka vienaudžu izglītība ir visefektīvākais veids, kā informēt un izglītot jauniešus ne tikai par HIV/AIDS, bet arī par citām jauniešiem svarīgām un interesējošām tēmām, piemēram, savstarpējām attiecībām, vardarbību, seksuālo attiecību uzsākšanu utt.

Jaunieši daudz brīvāk un atklātāk runā ar saviem vienaudžiem, vairāk viņiem arī uzticas, tāpēc svarīgi, lai jaunieši saņemtu precīzu informāciju par jautājumiem, kas skar viņu fizisko un arī garīgo veselību. Vienaudžu izglītotāji nodrošina jauniešiem šo iespēju, vadot interaktīvas, interesantas, saistošas nodarbības, kurās netiek vienkārši nolasīti fakti un pamācības. Šajās nodarbībās tiek iesaistīti paši jaunieši, viņi spēlē tematiskas spēles, diskutē, dalās savā pieredzē un domās, nevienu nenosodot, netiesājot, neaizvainojot.

JPA darbojas īpaši apmācīti un sertificēti vienaudžu izglītotāji, kas dodas ne tikai uz Rīgas, bet arī visas Latvijas vispārizglītojošām skolām, arodskolām, jauniešu centriem, jauniešu klubiem, lai jauniešiem saprotamā veidā runātu par viņiem svarīgām lietām. Vienaudžu izglītotāji arī cenšas mainīt jauniešu attieksmi pret dažādiem sabiedrībā valdošiem stereotipiem un aizspriedumiem.

Taču VI nav vienīgais, ko mēs darām! JPA ir vairāku gadu pieredze informatīvu un izglītojošu semināru rīkošanā. Ir organizēti semināri un apmācības gan jauniešiem, skolēniem, arī skolotājiem un citiem jaunatnes darbiniekiem par HIV/AIDS, STI, kontracepciju, seksualitāti, arī par dažādu atkarību profilaksi.

JPA arī organizē tematiskus pasākumus jauniešu iecienītos klubos un izklaides vietās, piemēram, Pasaules AIDS dienai veltītus informatīvus pasākumus, gan labdarības koncertus. Vēl, gan pašu spēkiem, gan kopīgi ar citām līdzīgi domājošām organizācijām, rīkojam dažādas ielu akcijas un pasākumus.

Bet pats galvenais – JPA brīvprātīgie jaunieši, kuri ir īpaši apmācīti vienaudžu izglītotāji, regulāri vada interaktīvas nodarbības Latvijas skolās.

Pēdējā laikā esam veiksmīgi īstenojuši vairākus Eiropas brīvprātīgā darba (EBD) projektus – uzņēmām Latvijā brīvprātīgos jauniešus no Itālijas, Vācijas, Turcijas, Spānijas, kā arī esam nosūtījuši EBD vairākus jauniešus no Latvijas uz ES valstīm (Dāniju, Čehiju) un ES kaimiņvalstīm (Krieviju, Armēniju, Moldovu, Ukrainu).

Tāpat esam īstenojuši vairākus mākslas projektus – instalāciju/foto izstādi „Durvis” sadarbībā ar Krievijas organizāciju, kā arī foto izstādi „Mainīgās sejas” par anti diskriminācijas jautājumiem.

Kas ir Vienaudžu izglītība?

Vienaudžu izglītība ir kvalitatīva neformālās izglītības metode, ko var izmantot, izglītojot dažādas mērķauditorijas, īpaši jauniešus, par dažādām tēmām.

Vienaudžu izglītība ir process, kura laikā apmācīti un motivēti jaunieši izglīto savus vienaudžus par jautājumiem, kas viņiem ir aktuāli un nozīmīgi, piemēram, par seksuāli reproduktīvo veselību, savstarpējām attiecībām, HIV/AIDS, STI u. c. Jāpiebilst, ka parasti jaunieši savas zināšanas un prasmes nodod vienaudžiem neformālā vidē, izmantojot interaktīvas metodes. Tas nozīmē, ka mācīšanās notiek, visiem aktīvi piedaloties.

Vienaudžu izglītotāji

Vienaudžu izglītībā īpaši izglītoti un motivēti jaunieši izplata informāciju un aktīvi palīdz saviem vienaudžiem pieņemt patstāvīgus lēmumus, kas var palīdzēt novērst iespējamo uzvedības risku. Galvenais mērķis ir informācijas sniegšana, iemaņu un prasmju pilnveidošana, veicinot attieksmes un uzvedības maiņu.

Prakse rāda, ka jaunieši vislabprātāk vēlas runāt un diskutēt par sev svarīgiem jautājumiem ar vienaudžiem – personām, kas ir līdzīgā vecumā, pieder vienai sociālajai grupai un kam ir līdzīga dzīves pieredze.

Iesaistoties vienaudžu izglītotāju apmācībās, jauniešiem pašiem tiek pavērta iespēja izglītoties seksuāli reproduktīvās veselības jomā, paaugstināt savu pašapziņu un attīstīt komunikācijas prasmes saskarsmē ar citiem jauniešiem. Iesaistoties vienaudžu izglītošanā, jauniešiem ir iespēja realizēt sevi interesentā, saistošā un reizē arī atbildīgā darbā ar citiem jauniešiem.

Vienaudžu izglītība un HIV/AIDS profilakse

Vienaudžu izglītība visā pasaulē tiek plaši izmantota kā HIV/AIDS profilakses metode. Vienaudžu izglītībai kā metodei ir vairākas priekšrocības jauniešu izglītošanā seksuāli reproduktīvās veselības jomā, tostarp pārrunājot jautājumus par HIV/AIDS. Tālāk ir minēts būtiskākais, kas atšķir vienaudžu izglītību no citām HIV/AIDS profilakses metodēm.

  • Ir iespējams jauniešiem saistošā veidā veikt primāro profilaksi, lai pasargātu viņus no inficēšanās ar HIV. Jaunieši uzzina, kā var inficēties un kā var pasargāt sevi un citus.
  • Ir iespējams uzrunāt jauniešus, kuriem ir paaugstināts risks inficēties ar HIV: seksuālās minoritātes, narkomānus, ielu bērnus.
  • Ir iespējams efektīvi mazināt sabiedrības negatīvo attieksmi pret HIV/AIDS un vairot iecietību un izpratni pret inficētajiem.


Eiropas Brīvprātīgais darbs

Eiropas brīvprātīgais darbs ir iespēja doties uz kādu no 27 programmas „Jaunatne darbībā”  dalībvalstīm Eiropā, Eiropas Savienības kaimiņvalstīm vai citām pasaules valstīm, lai laiku no diviem mēnešiem līdz pat gadam pavadītu, savai uzņēmējorganizācijai sniedzot pieredzi un zināšanas, bet pretī saņemot pārbaudījumus, kas pilnveido, situācijas, kas norūda, zināšanas par citu kultūru un gandarījumu par labi padarītu darbu.
Lai pieteiktos Eiropas brīvprātīgajā darbā, Tev ir jābūt 18 līdz 30 gadus vecam un gatavam, iespējams, vienam no savas līdzšinējās dzīves lielākajiem izaicinājumiem.

Brīvprātīgais darbs nozīmē bezpeļņas darbu, taču jaunietim 100% apmērā tiek apmaksāti uzturēšanās uzdevumi, apdrošināšana, valodas kursi un 90% vai 100% apmērā ceļa izdevumi. Papildu tam brīvprātīgais saņem nelielu kabatas naudu, kuras apjoms atkarīgs no valsts, kurā brīvprātīgais darbs tiek veikts.

Ko brīvprātīgais dara?

Tas, ar ko nodarbosies jaunietis, esot brīvprātīgajā darbā, galvenokārt ir atkarīgs no projekta. Taču uzņēmējorganizācijas priecājas, ja jaunietis nāk klajā pats ar savām idejām un dedzīgi iesaitās to īstenošanā. Jaunietis var pieteikties jau gatavam projektam, taču pastāv iespēja arī pašam izstrādāt savu projektu, saskaņojot to ar uzņēmējorganizāciju.
Projektu tēmas mēdz būt visdažādākās – māksla un kultūra, mediji un komunikācijas, diskriminācija, palīdzība cilvēkiem ar ierobežotām iespējām, darbs ar bērniem, jauniešiem, veselības aprūpe, darbs ar atkarīgajiem, piederība Eiropai, brīvā laika organizēšana, sports, rūpes par vidi u.c. Ar projektiem un organizācijām var iepazīties kopējā Eiropas Brīvprātīgā darba organizāciju datubāzē, meklējot vai nu pēc saistošās tēmas, vai pēc interesējošās valsts.