MP ツ

Ieteikt

Aizsargājamie darbi

txt_306649_uber

Autortiesību aspektā nepastāv darba nozīmības vai vērtības kritērijs - aizsargāts ir jebkurš darbs, “neatkarīgi no darba uzdevuma un vērtības, izpausmes formas vai veida”. Tāpēc nav pamata runāt, piemēram, par to, ka fotogrāfija var būt “gan darbs, gan radošs darbs”.


Likums, piemēram, nenošķir tā saukto “mākslas fotogrāfiju” no sporta fotogrāfijas vai jebkuru notikumu, pasākumu, priekšmetu utt. fiksējošas vai reproducējošas fotogrāfijas. Ik fotogrāfija ir autortiesību objekts, un jebkurš fotografētājs ir autors, neskatoties uz to, vai fotografēšana ir viņa maizes darbs, vaļasprieks, māksla vai nejaušs noknipsējums. Attieksme pret darba radītāju, kas nav “mākslinieks”, “rakstnieks”, “komponists”, “fotogrāfs” u.tml., nav pielietojama kā kritērijs šīs personas autortiesību esamībai vai neesamībai. Arī profesionālā izglītība noteiktajā jomā nav šāds kritērijs. Kritērijs ir darbs. Autortiesības neviens nepiešķir, tās rodas, kad darbs (arī tā daļa, nodaļa u.tml.) ir radīts materializētā formā. Kad darbs tiek lietots, jebkuram autoram pienākas visas ar Autortiesību likumu noteiktās tiesības.


JA GADIJUMĀ KĀDS NO MATEREĀLIEM ŠAJĀ LAPĀ IR JŪSU DARBS  (VIDEO , BILDE UN TAML) SAZINIETIES AR MUMS ATRADĪSIM RISINĀJUMU KOPĀ :)