Sava Grāmata

Oficiālā lapa
Ieteikt
 6

Blogs

Kāpēc drukāt grāmatas digitāli?


Mūsdienās digitālās tehnoloģijas ļoti strauji attīstītas. Tās ienāk mūsu dzīvē mums pašiem to pat īpaši nejūtot. Tas attiecas arī uz tādu jomu kā grāmatu izdošana un grāmatu druka. Agrāk grāmatu izdošana bija tikai jau atzinību nopelnījušu autoru priekšrocība. Grāmatas varēja izdot, ja tavs vārds bija zināms, vai pret tevi bija īpaša labvēlība no lielo izdevniecību puses. Laiki mainās, un šobrīd savu grāmatu var izdot ikviens, kurš to ir sarakstījis. Tas var būt tavs pirmais dzejoļu krājums, atmiņas par kādu ceļojumu, ģimenes vēsture, tavs pirmais romāns, vai eksperiments prozā. Tu vari izdot pats savu grāmatu neesot turīgs un bez jebkādiem sakariem izdevniecībās. Tev nav jābūt zinošam šajā jomā un nav jābaidās no jaunā. Digitālās tehnoloģijas mums dod iespēju nodrukāt grāmatu arī vienā eksemplārā, pie tam – par cenu, kas nav īpaši augstāka, kā klasiskajā grāmatu drukā. Strādājot izdevniecībā mums nereti nākas saskarties ar izbrīnu – kā vienas grāmatas druka var izmaksāt 3-5 EUR? Cilvēki jautā - bet, ja es pasūtīšu tikai 50 grāmatas, vai man par vienu grāmatu arī būs jāmaksā tikai cena? Atbilde ir – jā! Izdot grāmatu patiešām nav dārgi un to var atļauties praktiski jebkurš. Un teiksim godīgi – jo vairāk autoru atļaujas savus darbus publicēt, jo interesantāk mums – lasītājiem! Mums ir iespēja izvēlēties - grāmatu kļūst aizvien vairāk un to saturs daudzveidīgāks. Tā ir laba tendence laikā, kad kopējais izdoto grāmatu apjoms (tirāžas) samazinās. Pētījumi rāda, ka grāmatu tirāžas krītas, bet unikālo izdevumu skaits pieaug! Tas viennozīmīgi ir pateicoties arī moderno tehnoloģiju piedāvātajām iespējām.

Salīdzinot ar klasisko ofseta druku, digitālajā drukā nav nepieciešama vesela virkne priekšdarbu un procesu, kas grāmatas druku tikai sadārdzina. Drukājot digitāli nav nepieciešamas krāsu formas iespiedmašīnā, nav nepieciešamas tā saucamās “pierīkošanas”, netiek izlietos papīrs un citi materiāli, un tas viss ļauj ietaupīt un piedāvāt viszemāko cenu. Vel viena priekšrocība digitālajā drukā ir – mēs nodrukāsim tieši tik grāmatas, cik nepieciešams! Un vienmēr pastāv iespēja piedrukāt vēl, ja rodas tāda vajadzība. Tas ļauj ietaupīt nedrukājot lielās tirāžas, kuras paliek “guļot” noliktavās un pēc tam grāmatnīcas spiestas tirgot grāmatas par “bankrota cenām”! Tā savā veidā ir necieņa ne tikai pret autoru, kura darbs pēc būtības tiek “nocenots”, bet arī pret dabu! Jo ar savu patērētāja domāšanu esam atkal saražojuši vairāk, kā nepieciešams, un iztērējuši visus iespējamos resursus – visu, kas patērēts grāmatas saražojot un nogādājot veikala plauktos. Tā, ka drukājot grāmatas digitāli, tiek saudzēta arī daba!

Izdevniecība “Sava grāmata” nodarbojas tieši ar jauno (un ne tikai) autoru darbu izdošanu. Mēs palīdzam ne tikai nodrukāt grāmatas nelielās tirāžās, bet palīdzam autoram ar darba sagatavošanu, vāka dizainu, maketu un visu pārējo! Mēs vēlamies, lai autoram nav jālauza galva - “kas tagad jādara”, “kā nosūtīt failu”, “kas ir PDF formāts”, utt. Katrs ir speciālists savā jomā – vieni raksta grāmatas, citi tās izdod un drukā. No savas puses mēs apņemamies palīdzēt cik mūsu spēkos un vienmēr ieteikt labāko variantu grāmatas izdošanā.

04.12.2015.