Oranžērija Ikdienišķi stāsti par draugiem.lv un mūsu draugiem
Augusts, 2013

Atgriežamies uz pasaules kartes 35

Itāļu blogeris Vinčenco Kosenza nu jau vairākus gadus reizi pusgadā publicē pasaules sociālo tīklu karti, ko par atskaites punktu uzskata gan mediji, gan arī interneta speciālisti. Sekojot šīs kartes dinamikai, var saprast, kā mainās sociālo tīklu ietekmes zonas pasaulē.

Galvenā tendence, kas šo gadu laikā vērojama – amerikāņu milzis Facebook vienu pēc otra „aprij” mazos un ne tik mazos sociālos tīklus visā pasaulē. Draugiem.lv uz sociālo tīklu kartes Vinčenco blogā parādījās 2009.gada decembrī un bija viens no 16 sociālajiem tīkliem, kas dažādās pasaules valstīs ir vadošajā lomā.

Pagājušā gada decembrī mēs pēkšņi no šīs kartes pazudām – arī Latvija bija iekrāsota zilajā Facebook krāsā. Speciālisti raustīja plecus, nelabvēļi berzēja rokas, bet izrādījās, ka Vinčenco  vienkārši ir nomainījis uzskaites rīku no Latvijā populārā Google uz Alexa un skaita tikai tos interneta lietotājus, kas pieteikušies Alexa pakalpojumiem. Lai arī patiesajā spēku samērā tas neko nemainīja, tomēr tā bija vilšanās – Latvija kā pēdējā no mazajām pasaules valstīm pazuda no kartes.

Vinčenco Kosenzas blogs

Jūlijā saņēmām labu ziņu – esam atpakaļ. Draugiem.lv runasvīrs Jānis Palkavnieks stāsta, ka šāda „brīnumaina augšāmcelšanās” ir loģiska un likumsakarīga: „Mēs ne mirkli neesam zaudējuši savas pozīcijas, joprojām draugiem.lv ir trīsreiz vairāk lietotāju Latvijā kā Facebook un ir tikai normāli, ka neatkarīgi no tā, kādā sistēmā mūs mēra, rezultātam ir jābūt tādam, kāds tas ir šobrīd. Saprotams, ka šī karte nav oficiāla un tās rezultātiem nav nekādu seku, bet ir patīkami redzēt, ka esam atpakaļ. Tas ir pamats lepoties mums un Latvijai – Eiropā esam vienīgie un viens no pieciem sociālajiem tīkliem visā pasaulē, kas vēl nav „apēsts”. Turklāt aktīvais lietotāju pieplūdums Facebook ir apstājies savukārt draugiem.lv turpina lēnām augt. Paldies mūsu lietotājiem par uzticību.”

55 cilvēkiem patīk

Vairāk