Oranžērija Ikdienišķi stāsti par draugiem.lv un mūsu draugiem
Marts, 2016

Vērtīgi pavadīts laiks 2

Arī šogad Draugiem.lv grupa piedalījās Ēnu dienā, lai jauniešiem piedāvātu iespēju ielūkoties savā nākotnes profesijā. 

"Ēnu dienā zaudētāju nav - vai nu jaunietis gūst apstiprinājumu, ka viņa izsapņotā profesija ir tāda, ar kādu viņš gribētu saistīt savu dzīvi, vai arī tieši šī diena palīdz viņam saprast, ka dzīvē jāmeklē citi izaicinājumi," Vislatvijas profesiju iepazīšanas pasākumu komentē Draugiem.lv grupas personāla vadītāja Santa Līce-Krūze. Viņa stāsta, ka, pateicoties elektroniskajai atlasei, gan uzņēmumiem, gan ēnotājiem ir iespēja atrast vislabāko vietu, kur pavadīt Ēnu dienu.

Ēnu diena ir pasaulē atpazīstama un atzīta Junior Achievement karjeras izglītības programma 1.-12. klašu skolēniem, kuras laikā viņi apmeklē kādu darbavietu un 4 – 6 stundu garumā vēro interesējošās profesijas pārstāvja darba ikdienu. Ēnu dienas mērķis ir iepazīstināt skolēnus ar dažādu profesiju un nozaru prasībām, lai palīdzētu jauniešiem izvēlēties profesiju un atbilstoši sagatavotos darba tirgum. Šī ir programma, kas jau daudzus gadus sekmīgi iekļauj izglītības procesā karjeras jautājumus, rosinot jauniešus plānot savu nākotni jau skolas laikā. Veidojot sadarbību starp skolu, sabiedrību un darba vidi, Ēnu diena sekmē jauniešu integrāciju sabiedrībā un darba tirgū nākotnē.

Draugiem.lv grupā Ēnu dienā tika izsludinātas 6 vakances:

  • Datordizaineris
  • Sociālo mediju speciālists
  • Reklāmas speciālists
  • Projektu vadītāja asistents
  • Projektu vadītājs
  • Sabiedrisko attiecību speciālists

Kopumā pie mums savu nākotnes profesiju iepazina 14 jaunieši no visas Latvijas. Viņiem bija jāaizpilda anketa, kurā visaugstāk tika vērtēta viņu motivācijas vēstule, līdz šim paveiktais savā sapņu profesijā, kā arī kādas ir jauniešu intereses ārpus skolas. 

Ja skolas laikā neesi neko darījis, tad mums ar Tevi nebūs pa ceļam

"Ja jaunietis, kurš vēlās nākotnē kļūt par labu programmētāju, bet skolas laikā neko nav uzprogrammējis - kaut vienkāršu mājas lapu savam hobijam - mums ar tādu nebūs pa ceļam. Tāpat ir ar jebkuru profesiju - katram jaunietim ir iespēja skolas laikā izmēģināt projektu vadīšanu, reklāmas speciālista iemaņas vai dizainu, organizējot savas skolas vai draugu pasākumus," stāsta Draugiem.lv grupas personāla vadītāja Santa Līce-Krūze, piebilstot, ka Ēnu dienā jauniešu darba diena jau bija pielīdzināma reāla darbinieka dienai. 

Ēnām tika dots pavisam reāls uzdevums - izdomāt, aprakstīt un prezentēt kādu projektu, kurš iespējams jau šogad tiks realizēts portālā draugiem.lv. "Iepriekšējo ēnu dienu idejas ir daļēji realizētas, tāpēc aicinu šim darbam pieiet ļoti nopietni," teica Santa Līce-Krūze pirms projekta uzdevuma došanas. Jau pēc neilga laika arī portāla lietotājiem būs iespēja novērtēt ēnu veikumu. 

Ko tad paši jaunieši saka par pavadīto dienu Draugiem.lv grupā?

Pēteris Rudzītis: Ēnu diena pie jums man ļoti patika, noteikti ieteiktu citiem ar līdzīgām interesēm izvēlēties Draugiem.lv grupu kā ēnu devēju. Citiem cilvēkiem apmeklēt ēnu dienu arī iesaku, noteikti ir tā vērts. Visvairāk man patika kopējā atmosfēra, kompānijas ideāli un attieksme pret darbu un darbiniekiem.

Nostiprināju vēlmi par savu nākotnes izvēli

Alise Līce: Man patika ekskursija pa draugiem.lv biroju, jo es tur biju pirmo reizi. Patika, ka pastāstījāt, ko jūs augstu vērtējat un kam pievēršat uzmanību, pieņemot cilvēkus darbā, kas man likās noderīgi. Motivējoši bija, ka pārējās ēnas sākumā pastāstīja par sevi, jo viņi visi bija ļoti mērķtiecīgi, motivēti, un viņi jau zināja, ar ko vēlas nodarboties nākotnē, un viņiem pašiem bija jau savi projekti. Visinteresantākā man likās tikšanās ar sava ēnojamā Amerikāņu investoriem, jo es ieguvu jaunu pieredzi, uzzināju daudz ko jaunu un man bija interesanti ar viņiem parunāties. Es šo dienu uzskatu par ļoti noderīgu, nostiprināju vēlmi par savu nākotnes izvēli, redzot sava ēnojamā ikdienu, to, ka nav rutīnas, ir daudz izaicinājumu, satikšanās ar jauniem cilvēkiem. Es ieteiktu arī citiem doties uz Ēnu dienām, jo tas ir ļoti vērtīgi pavadīts laiks, un, ja viņu vēlamā profesija strādā draugiem.lv birojā, tad ēnot tur būtu gan noderīgi, gan izklaidējoši.

Labāk par to uzzināt no cilvēka, kas to dara katru dienu

Kristiāna Katkovska: Ejiet uz Ēnu dienām. Tā ir ļoti laba iespēja uzzināt un izprast savu profesijas izvēli. Saprast, vai tu to patiešām gribi. Protams, var paļauties uz internetā vai citur esošiem resursiem saistībā ar konkrētu profesiju, bet tur vienmēr viss tiek pasniegs tā, it kā visas profesijas ir ideālas, un nevienam nav savu mīnusu. Labāk par to uzzināt no cilvēka, kas to dara katru dienu. Man ļoti patika birojs. Tur ir ļoti laba auru un dizains. Piemēram, programmētāja Juta Brice, kuru es ''ēnoju", bija ļoti atsaucīga un izstāstīja man visu, ko vēlējos zināt. 

Kristers Ņikitins: Tiem, kuri nākotnē plāno kļūt par programmētājiem, projektu vadītājiem vai dizaineriem, obligāti iesaku apmeklēt Draugiem.lv grupu, jo varēja redzēt, ka ēnojamie ar prieku un aizrautību stāstīja par savu darba ikdienu un pieredzi. No sākuma bija bažas par to, ka visi darbinieki būs pārpūtušies, bet kad ierados - redzēju, ka ir pavisam otrādi. Visi bija ļoti draudzīgi - varēja redzēt, ka tas netiek tēlots.

Vienkārši pamēģini - tas ir forši!

Maksims Kitajevs: Pirms Ēnu dienas es vispār nezināju, kā tieši darbojas projekta vadītājs - bija tikai nelielas nojautas, spriežot pēc nosaukuma. Noteikti ikvienam jāpiedalās ēnu dienas programmā, ja dota tāda iespēja - tā ir vērtīga papildus informācija par dažādām nozarēm un amatiem, var atrast gandrīz ikvienu Tev interesējošu amatu un pieteikties tam. Vienkārši pamēģini - tas ir forši! Man sanāk jau 3.gadu ēnot, tāpēc Tev arī sanāks! Starp citu, nevienu no reizēm, kad es uzspiedu "Pieteikties vakancei" es nenožēloju!

20 cilvēkiem patīk

Vairāk