Oranžērija Ikdienišķi stāsti par draugiem.lv un mūsu draugiem
Septembris, 2013

Sargi maku no sava bērna! 257

Pēdējā laikā bijuši vairāki gadījumi, kad bērni, piekļūstot vecāku tālrunim vai maksājumu kartei, vai arī izmantojot paši savu mobilo tālruni, kuram nav noteikti nekādi ierobežojumi, iztērē vairākus desmitus latu, pērkot dažādus nieciņus spēlēs un aplikācijās, kas izvietotas draugiem.lv.

Nereti cilvēki ir pārsteigti, uzzinot, ka, lai iepirktos pat par lielām summām, pietiek vien ievadīt ciparus, kas redzami uz maksājumu kartes.

Internetā ir pieejami daži maksājumu veidi un miljoniem iespēju tos pielietot, iegādājoties virtuālus vai pavisam reālus labumus. Ikviens interneta pakalpojumu sniedzējs primāri domā, kā šo iepirkšanos piedāvāt iespējami vienkāršu un pircējam draudzīgu, tomēr tam ir arī savi mīnusi – jo vienkāršāk iepirkties, jo vieglāk šis pakalpojums pieejams arī bērniem.

Nereti cilvēki ir pārsteigti, uzzinot, ka, lai iepirktos pat par lielām summām, pietiek vien ievadīt ciparus, kas redzami uz maksājumu kartes. Tikpat vienkārši ir arī nosūtīt īsziņu no jūsu tālruņa. Maldīgi uzskatīt, ka šo problēmu var atrisināt, nosakot vecuma ierobežojumus pakalpojumu sniedzēja pusē – neviens bērnam nevar liegt norādīt, ka viņš ir vecāks nekā patiesībā. Problēma ir jārisina (vai vēl labāk – jānovērš pirms tā radusies) bērna vecākiem.

Latvijas Drošāka interneta centra - Net-Safe Latvia pārstāvji laipni piekrita dalīties pieredzē, kā labāk pasargāt savu maciņu no sava bērna...

Reklāma vilina

Net-Safe Latvia Drošāka interneta centrs regulāri saņem informāciju no vecākiem, ka bērni ir nedomājot abonējuši dažādus pakalpojumus, „uzķērušies” uz viltus īsziņām par jaunākajām spēlēm, lietojuši internetu, pārsniedzot limitus – šādi krietni pārtērējot ģimenes naudas maciņa saturu.

Ņemot vērā arvien pieaugošo pakalpojumu klāstu internetā un mirgojošās reklāmas, aicinot iegādāties dažādas preces vai pakalpojumus – nav nekāds brīnums, ka tieši bērni ir tie, kas visbiežāk uzķeras, jo viņi vēl neprot izvērtēt „zemūdens akmeņus” un nereti arī neierobežo savas vēlmes.

Tādēļ vecākiem jāievēro daži pavisam vienkārši principi, lai ierobežotu iespēju, ka bērns notērē visu ģimenes budžetu, iepērkoties internetā un izmantojot maksas pakalpojumus.

Bērni parasti neapzinās, ka pērkot internetā, tērē īstu naudu.

Svarīgi ierobežot piekļuvi

2012. gada Net-Safe Latvia Drošāka interneta centra veiktajā aptaujā tika noskaidrots, ka tikai 28% bērnu ir noteikti ierobežojumi ikmēneša mobilā telefona rēķinam un 19% bērnu ir liegta maksas pakalpojumu izmantošana. Tātad – pārrunājiet ar bērniem interneta izmantošanas noteikumus, vienojieties par ierobežojumiem, kas saistīti ar maksas pakalpojumiem un iepirkšanos internetā.

Atgādiniet bērniem, lai viņi vienmēr pārliecinās, ka zina, cik kas maksā. Kad kaut ko pērk, vienmēr jāizlasa arī tas, kas rakstīts sīkiem burtiņiem. Un - ja izklausās pārāk labi, iespējams, kaut kas tiešām nav kārtībā!

Ja jūsu bērni lieto mobilos tālruņus, jums ir jārēķinās ne tikai ar maksu par zvaniem un īsziņām. Viņi var iztērēt naudu arī uz citām lietām. Ir jāmaksā, lai, lietojot tālruni, piedalītos konkursos, balsotu par favorītiem televīzijas šovos vai pasūtītu zvanu toņus, fona attēlus un citus signālus. Šiem pakalpojumiem bieži tiek piemērota papildmaksa. Raugieties, lai jūsu bērni zinātu, ko tieši saņems un cik tas izmaksās. Nereti bērni abonē teksta un attēlu ziņu pakalpojumus. Kad pakalpojums abonēts, teksta un attēlu ziņas tiks piegādātas regulāri, un par katru būs atsevišķa samaksa. Bieži vien, lai pārtrauktu šāda veida pakalpojumus, pietiek, ja vienkārši atbildēsiet uz ziņu, nosūtot STOP.

Ir jāmaksā, lai, lietojot tālruni, piedalītos konkursos, balsotu par favorītiem televīzijas šovos vai pasūtītu zvanu toņus, fona attēlus un citus signālus.

Ja pērkat savam bērnam jaunākās paaudzes multifunkcionālu mobilo tālruni, pirmkārt, izvēlieties tarifu plānu ar saprātīgu ierobežojumu un raugieties, lai bērns ir atbildīgs (finansiāli vai kā citādi), ja šis ierobežojums tiek pārsniegts. Pārskatiet mobilā tālruņa rēķinu kopā ar bērnu – pārliecinieties, ka tēriņi atbilst jūsu abu plānotajam.

Veidojiet ar bērniem draudzīgas, atbalstošas attiecības – aiciniet savus bērnus izteikt savas vēlmes par iepirkšanos internetā un pirkumus veiciet kopā!

Savam mobilajam tālrunim uzlieciet paroli vai drošības kodu, lai bērni nevarētu brīvi izmantot jūsu tālruni!

Ja ir gadījies, ka bērni iepērkas internetā, izmantojot jūsu kredītkarti – veiciet visas iespējamās darbības, lai bērni nevarētu piekļūt jūsu kredītkartei. Ja jūsu pusaudzis ir jau iegaumējis jūsu kredītkartes informāciju (numuru, derīguma termiņu  un drošības kodu), un sarunas ar viņu par iepirkšanās ierobežojumiem ar jūsu kredītkarti nav bijušas sekmīgas, tad jums nāksies nomainīt kredītkarti.

19 cilvēkiem patīk

Vairāk