Dabas spēks

Ieteikt
 2

Riekstu un sēkliņu galvenās vērtības

KAŅEPJU  SĒKLIŅAS

Vadošie zinātnieki un mediķi kaņepes (cannabis satevae) uzskata par vienu no visvērtīgākajiem uztura avotiem uz planētas. Kaņepju sēkliņa satur vidēji 33% olbaltumvielu tādā formā, kas ļoti labi uzsūcas cilvēka gremošanas traktā. Tās nodrošina ar visām galvenajām dabiskajām aminoskābēm, kas nepieciešamas cilvēka organismam, sevišķi ar tām, kas nepieciešamas imūnsistēmai. Šī iemesla dēļ senos laikos zemnieki, kuri lietoja uzturā kaņepes, slimoja daudz retāk nekā augstmaņi, kuri tās nelietoja.

Kaņepes ir viens no augiem, kas satur visvairāk dabiskās taukskābes – līdz 80% no kopējā tauku daudzuma. Kaņepju eļļas sastāvā ir ap 55% linolskābes un 25% linolēnskābes. Dabiskās taukskābes ir iesaistītas enerģijas ražošanā no barības un šīs enerģijas nogādāšanā visās organisma vietās. Tām ir nozīme arī toksīnu izvadīšanā no organisma.

LINSĒKLAS

Satur vismaz 27 vielas ar pretvēža iedarbību. Labvēlīga ietekme sirdsslimību, diabēta, ādas slimību, stresa u.c. veselības problēmu profilaksē, kā arī kopējā veselības stāvokļa uzlabošanā.

Satur dabiskās taukskābes, kuru sastāvā ir alfalinolēnskābe, kas ir priekš­tece omega-3 taukskābei. Omega-3 taukskābe samazina holesterīna daudzumu, asinsspiedienu, novērš trombu veidošanos, tādējādi pasargājot no sirds slimībām. Spēj nogalināt noteiktu audzēju šūnas, nekaitējot veselajām, palīdz samazināt alerģisku reakciju, ādas kaites (aknes, ekzēmu, psoriāzi), sāpes artrīta pacientiem, samazināt vajadzību pēc insulīna diabētiķiem, palīdz pārvarēt stresu. 50g linsēklu var nodrošināt ar 160% omega-3 taukskābes dienas devu.

Satur 26% šķiedrvielas un 12% gļotvielas. Šķiedrvielas zarnu traktā darbojas kā slota, kas aizslauka tur aizķērušās toksiskās vielas, vielmaiņas atkritumproduktus, sažuvušās gļotas.

Satur estragēnu lignānu. Šai vielai ir antioksidanta īpašības, iedarbība pret vēzi (samazina krūts un resnās zarnas vēža risku), vīrusiem, baktērijām, sēnītēm. Normalizē hormonālo līdzsvaru, atvieglo tādus simptomus kā karstumi, nemiers, uzbudināmība sievietēm menstruālā cikla un menopauzes laikā. Linu eļļa šo vielu praktiski vairs nesatur.

SAULESPUĶU  SĒKLIŅAS

Lielisks E vitamīna avots. Satur 22 – 24% olbaltumvielu – apmēram tik pat daudz, cik liellopu gaļā.

Tās ir labs enerģijas avots. No eļļām, ko satur saulespuķu sēklas, 55% ir nepiesātinātās taukskābes. Satur linolskābi, kas samazina holesterīna nosēdumus uz artēriju un vēnu sieniņām. Satur ievērojamu daudzumu dzelzi. Salīdzinājumam – 100g saulespuķu sēklas satur ap 7mg dzelzs, bet 100g liellopu gaļa tikai 2,5mg. Šīs sēklas ir lielisks anēmijas (mazasinības) profilakses un stāvokļa uzlabošanas līdzeklis. Labs B vitamīnu (B1, B2, B5, B6) un izcils selēna avots.

SEZAMA  SĒKLIŅAS

Satur šķiedrvielas sezamīnu un sezamolīnu, kam ir būtiska nozīme pasargāšanā no augsta asinsspiediena. Sezamīns spēj aizsargāt aknas no bojājumiem.

Sezama sēklas lieto attārpošanai, pret aizcietējumiem, vēdera uzpūšanos un citiem gremošanas traucējumiem, kā arī asinsrites un nervu sistēmas darbības uzlabošanai.

Izcils vara avots, kam ir liela nozīme atsevišķu sāpju mazināšanā, sevišķi reimatiskā artrīta gadījumā. Varš ir bagāts ar pretiekaisuma un antioksidantu enzīmu sistēmām.

Satur magniju un kalciju, kas stiprina kaulus, nagus, matus. 

CIEDRU RIEKSTI

Bagātīgs magnija, nātrija, tiamīna (B1, B2) un niacīna avots. Labs šķiedrvielu avots. Satur daudz polinepiesātināto taukskābju un minerālvielas – magniju, nātriju, cinku, jodu, varu u.c.

Ciedru riekstiem piemīt ārstnieciska iedarbība, kas uzlabo cilvēka spējas. Sibīrijas iedzīvotāji šos riekstus lieto, lai tonizētu organismu un stiprinātu tā dabiskās aizsargspējas.

INDIJAS RIEKSTI

Lielisks olbaltumvielu un šķiedrvielu avots. Satur daudz mononepiesātināto taukskābju, kas stiprina sirdi.

Satur arī B6 vitamīnu, kāliju, dzelzi, kas ir svarīgs sarkano asinsķermenīšu izveidei, magniju, kas palielina enerģijas daudzumu un veicina kaulu augšanu, fosforu - veido kaulus un zobus, selēnu - kam piemīt svarīgas antioksidanta īpašības, cinku, kas ir svarīgs gremošanas sistēmai, un varu.

Indijas riekstos ir ļoti maz tauku salīdzinājumā ar citiem riekstiem. Indijas rieksti nesatur holisterolu.

MANDELES

Satur olbaltumvielas, šķiedrvielas, kalciju, kāliju, magniju, B2, PP un E vitamīnus, kā arī satur fitovielas, kas aizsargā pret vēzi.

Mandeles satur kalciju – vairāk nekā pienā. Nav noslēpums, ka mandeļu eļļa tiek lietota skaistumkopšanā kā ādas atjaunotājs, gan iekšķīgi, gan no ārēji.

Mandelēs ir A un E vitamīns, tādēļ mandeles tiek dēvētas arī par jaunavības avotu.

VALRIEKSTI

Riekstu kodoli satur taukus (60 – 70 %), olbaltumvielas, K un P vitamīnus, aminoskābes.

Valriekstos atrodamas veselīgās omega 3 taukskābes.

Valrieksti aizsargā ādu, jo satur minerālvielu varu, kas pasargā no kaitīgās ultravioleto staru iedarbības. Vajadzētu lietot ateroskrelozes un diabēta slimniekiem, jo samazina holesterīna līmeni asinīs. Valrieksti regulē kuņģa un zarnu trakta darbību.