Riteņvasara

Ieteikt
 1

TEHNISKIE NOTEIKUMI

Rīgas 2016. gada bērnu un jauniešu atklāto sacensību

"RITEŅVASARA - 2016"

tehniskie noteikumi


 1.   Veloseriāls

„Riteņvasara 2016” ir bērnu un jauniešu velosacensību seriāls (bez dalības maksām), kas ietver sacensības Uzvaras parka trasē un Bieriņu trasē.

2.  Velosaderība

Dalībnieks drīkst startēt vienā vai vairākās veloklasēs (vienas veloklases vairākās vecumgrupās vienā dienā startēt nevar), ievērojot noteiktos velosaderības principus:

Vari startēt arī



 

Tava velo klase

Bezpedāļu velo

Bērnu 4-riteņi

Bērnu 2-riteņi (12 collu)

Bērnu 2-riteņi (16 collu)

BMX

(20 collu)

Mini MTB (20 collu)

MTB

(24 collu)

MTB

(26+ collu)

Šosejas divriteņi

Bezpedāļu velo

 

X

X

      

Bērnu 4-riteņi

(12 collu)

(16 collu)

  

X

-

X

X

X

X

X

X

   

Bērnu 2-riteņi (12 collu)

   

X

X

X

X

  

Bērnu 2-riteņi (16 collu)

    

X

X

X

X

X

BMX (20 collu)

     

var, izņemot sporta BMX

X

X

X

Mini MTB (20 collu)

      

X

X

X

MTB (24 collu)

       

X

X

MTB (26+ collu)

        

X

Šosejas divriteņi

         

3.  Pieteikšanās sacensībām:

Katru sezonu, uzsākot sacensības, dalībnieks vai viņa vecāki aizpilda pieteikuma anketu, norādot visus tajā prasītos datus (ja kādu aili nav iespējams aizpildīt, tajā ievelkama svītra). Anketa atrodama Riteņvasaras mājas lapā http://www.ritenvasara.lv/nolikumi_rezultati , aizpildāma un atsūtāma pa e-pastu ritenvasara@inbox.lv  līdz iepriekšējam vakaram pirms sacensību dienas. Ja ir problēmas ar veloklases noteikšanu (velo rata lielums ir izlasāms uz riepas), lūdzu zvaniet – 26280340 vai rakstiet uz minēto e-pasta adresi, bet nemēģiniet kaut ko uzminēt uz labu laimi.

Pieteikums ir pildāms vienu reizi sezonā (neatkarīgi no trases).

Katru reizi, ierodoties sacensību vietā, jāatzīmējas sekretariātā, skaidri un saprotami nosaucot dalībnieka veloklasi, numuru (ja tas jau izsniegts), vārdu un uzvārdu, piefiksējot, ka tas tiek atzīmēts dalībnieku sarakstā. Mazajiem bērniem reģistrēšanos/atzīmēšanos veic vecāki (tikai tad, kad bērns ieradies trasē). Pirmo reizi uz reģistrēšanos jāierodas kopā ar savu velo.

Sezonas laikā mainot veloklasi, jauns pieteikums nav nepieciešams, bet par veloklases maiņu savlaicīgi jāinformē sekretariāts, lai nepieciešamības gadījumā veiktu numuru koordināciju.

4.  Dalībnieka numurs

Dalībniekam reģistrējoties tiek izsniegts starta numurs visai sezonai, kas jāņem līdzi uz visiem šīs sezonas sacensību posmiem. Lai tas kalpotu visu sezonu, numurs obligāti jānostiprina – jāielaminē vai vismaz jāuzlīmē uz cietāka pamata un jāievieto dokumentu „kabatiņā”. Ja numurs aizmirsts mājās vai pazaudēts, dalībniekam ir iespējams

a)  saņemt rezerves numuru + 30 sekunžu soda laiku startā vai

b)  pagatavot pašam numuru ar tikpat lieliem, melniem un ļoti labi nolasāmiem cipariem (protams, atbilstošiem savam sezonas numuram), kas jāatrāda sekretariātā.

5.  Dalībnieka identificēšana pēc numura

Ja dalībnieks pēc numura nav identificējams (numurs pielikts tā, ka nav labi nolasāms, vai ritenim pielikts neatbilstošs – piemēram, citu sacensību – numurs) vai arī dalībnieks pirms brauciena nav pieteikts, rezultāts var netikt fiksēts, un pretenzijas netiek pieņemtas. Ja šādi pārkāpumi atkārtojas, dalībnieka rīcība var tikt vērtēta kā nesportiska (dezorganizē tiesnešu darbu un traucē korekti fiksēt brauciena rezultātus) un izraisīt attiecīgas sankcijas (soda laiks startā vai nepielaišana pie starta, ja numurs nav attiecīgi sakārtots un nav nolasāms).

6.  Veloklases vecuma robežas

Ja dalībnieka vecums pārsniedz attiecīgajai veloklasei noteikto, viņš sacensībās var piedalīties un ieņemt izcīnīto vietu konkrētās dienas sacensību posma vērtējumā (visu šī brauciena dalībnieku kopējā ieskaitē), nesaņemot punktus sezonas kopvērtējumam. Šajā gadījumā šī posma minētās veloklases pārējie – pamatvecuma dalībnieki sadala vietas šīs veloklases vai vecumgrupas (ja tādas ir) vērtējumā neatkarīgi no ārpukārtas dalībnieka rezultāta. /skat.nolikuma 16.p./

7.  Ja 16” (vai mazākam) velo ir automātiskā rumba

 Ja 16” (vai mazākam) velo ir automātiskā rumba (Sram automatix u.tml.) ar 2 vai vairāk pārnesumiem, braucējs tiek pielīdzināts šīs veloklases vecuma robežu pārsniegušam dalībniekam (skat. 6. punktu).  Ja šādu regulāri braucošu dalībnieku skaits to atļaus, viņiem tiks veidota atsevišķa veloklase (ar sezonas kopvērtējumu).

8.  Dalībnieku skaits veloklasē

Ja dalībnieku skaits veloklasē pārsniedz trases ietilpības robežu  un dalībnieku skaits tās vecumgrupās nedod iespēju veikt samērīgu dalījumu atsevišķos vecumgrupu braucienos (piem., jaunākajā grupā 16 dalībnieki, vecākajā – 3 dalībnieki), tienesis var veikt šīs klases dalījumu braucienos pēc citiem iespējamiem principiem (zēni/meitenes; dalīt pa dzimšanas gadiem; rīkot priekšbraucienus un finālbraucienus utt.) atkarībā no konkrētajiem trases un laika apstākļiem, lai sekmētu maksimāli drošu un raitu sacensību norisi. Viens dalībnieks veloklasi (grupu) neveido.

9.  Starts

Divriteņu veloklasēs dalībniekiem jāspēj uzsākt braukt patstāvīgi, bez līkumošanas, startā ar vienu kāju atbalstoties uz zemes. Izņēmums ir 12” un 16” divriteņu klases, kur dalībniekus, kas vēl patstāvīgi uzsākt nespēj, startā drīkst pieturēt (bet nedrīkst iestumt!). Pieturamie dalībnieki un tie, kas nespēj uzsākt taisnvirziena kustību, startē no otrās rindas, kamēr iemācās uzsākt braukt patstāvīgi.

10.  Braukšanas kultūra

Dalībniekiem jācenšas braukt iespējami taisnākā virzienā, nelīkumojot un nemēģinot nogriezt citiem ceļu vai izspiest viņus no trases. Ja no aizmugures tuvojas ātrāks dalībnieks, kas apdzen jau par apli vai vairākiem, iespēju robežās jāpalaiž viņš garām (it īpaši trases šaurākās vietās).

11.  Uzvedības kultūra

Dalībnieki, kuri paši vai viņu vecāki u.c. viņus pavadošās personas uzvedas nesportiski trasē un/vai ārpus tās robežām un neievēro izteiktos aizrādījumus, tiek diskvalificēti.

12.  Pavadītāji

Mazo veloklašu (četrriteņi, 12” divriteņi, bezpedāļi) dalībniekus trasē var pavadīt kāds no pieaugušajiem vai lielajiem brāļiem/māsām, ievērojot noteikumus:

a)  nestumt pavadāmo dalībnieku,

b)  maksimāli uzmanīties, lai ne tīši, ne netīši netiktu traucēti citi dalībnieki.

     Pārējo veloklašu dalībniekus līdzjutēji var uzmundrināt ārpus trases robežām (izņemot kritienu vai riteņa tehnisku problēmu gadījumus).

Vienam dalībniekam iespējams tikai viens pavadītājs. Ja pavadītājs ir lielāks bērns uz velosipēda, nedrīkst būt redzams tā sacensību numurs, lai netraucētu tiesnešu darbu.

13.  Negrūst un nestumt!

Vecāki un citi līdzjutēji ne startā, ne citās trases vietās brauciena laikā nedrīkst grūst un stumt dalībnieku, jo tas rada sadursmju un kritienu risku, pagrūstajam bērnam nespējot novaldīt stūri.

14.  Ja nav iespējams veikt visu distanci

Ja dalībnieks kādu iemeslu dēļ (tehniskas problēmas, kritiens, spēku nepietiek utt.) nevar veikt visus braucienā paredzētos apļus, viņam jāapstājas trases malā pirms finiša līnijas un jāgaida brauciena līdera finišs, pēc kura arī pašam jāšķērso finiša līnija, saņemot brauciena ieskaiti un attiecīgo izcīnīto vietu (atbilstoši veikto apļu skaitam un finišēšanas secībai). Ja finiša līnija šķērsota pirms līdera finiša, jāveic viss nākamais aplis (to var darīt, arī stumjot riteni pie rokas).

15.  Neatrasties trasē ārpus sava brauciena laika!

Dalībniekiem, kas gaida savu braucienu, nav atļauts atrasties trasē (izņemot gadījumus, ja viņi pilda kādu tiesneša uzdevumu). Pārkāpuma gadījumā nākamajā startā šim dalībniekam tiek noteikts 30 sekunžu soda laiks.

16.  Pārkāpumi

Par visiem pamanītajiem pārkāpumiem un traucējumiem lūdzu nekavējoties informēt sekretariātu vai braucienu starplaikos tiesnesi, minot pārkāpēja numuru vai citas pazīmes, lai būtu iespējams pārrunāt pieļauto kļūdu, novērst tās atkārtošanos un uzlabot braukšanas drošību.

17.  Atteikšanās no pieteiktā brauciena

Ja kādu iemeslu dēļ dalībnieks no pieteiktā brauciena atsakās, par to noteikti jāinformē sekretariāts un/vai tiesnesis. Ja braucējs nav atteicies/atteikts, bet uz starta neierodas, nākamajā braucienā (tajā pat vai citā dienā) viņš saņem 30 sekunžu soda laiku startā par nesportisku uzvedību.

18.  Atsevišķa sacensību posma apbalvošana

Katra atsevišķa posma dalībnieki saņem diplomus vai atzinības par attiecīgajā veloklasē vai vecumgrupā izcīnīto vietu atsevišķi zēnu un meiteņu vērtējumā (grupu dalījums tiek veikts, ja attiecīgajā vecuma un/vai dzimuma grupā ir vismaz 2 dalībnieki/-ces).

Katra posma apbalvošana paredzēta visiem tajā finišējušajiem dalībniekiem. Ja posma apbalvošanu dalībnieks negatavojas gaidīt, par to jāinformē sekretariāts, lai neliktu lieki gaidīt pārējiem dalībniekiem.

19.  Sezonas apbalvošana

Sezonas kopvērtējumam punktus aprēķina par konkrētajā braucienā izcīnīto absolūto vietu, neņemot vērā nekādu sīkāku grupu dalījumu, jo arī nolikums sezonas kopvērtējumu pa vecumgrupām neparedz. Sezonas apbalvošana pa vecumgrupām ir iespējama tikai gadījumā, ja atrodas sponsors/-i, kas vēlētos to finansēt (ja tādi ir zināmi, laipni lūgti pieteikties!).  Ja vienā braucienā tiek apvienotas vairākas mazskaitlīgas veloklases, punkti katrai veloklasei tiek skaitīti atsevišķi.

20.  Punktu skaitīšana pa veloklasēm

Ja dalībnieks kādu iemeslu dēļ nav startējis savā klasē, bet velosaderības ietvaros ir startējis kādā citā klasē, izcīnītie punkti viņam tiek skaitīti klasē, kurā viņš reāli ir braucis. Punktu pārnešana uz citu klasi nenotiek (izņemot gadījumu, ja sezonas gaitā izveidojas jauna veloklase, tai atdaloties no kādas jau esošas).

21.  Sargi sevi un citus!

Sacensību rīkotāji sacensību laikā nenodrošina bērnu pieskatīšanas (auklīšu) pakalpojumus, tādēļ vecāku pienākums ir rūpīgi uzmanīt savus mazos nebēdņus, kam tajā brīdī nav jābrauc, un it īpaši nepieļaut gadījumus, kad brauciena laikā bērni atrodas vienā trases pusē, bet vecāki – pretējā. Sadursme ar ātri braucošu riteni var būt ļoti nepatīkama gan braucējam, gan tam, kam tiek uzbraukts virsū.

Un atceramies – šis nav supernopietnais augstu sasniegumu sports.

Galvenais ir brauktprieks!