Mana Ēna

Oficiālā lapa
Ieteikt
 52

valsts, nodokļi, iedzīvotāji

Labdien,
Palasīju diskusijas, avīzes, paskatījos TV un paklausījos radio un nonācu pie bēdīgas atziņas.
Man domāt, ka valstij pamatmērķis ir radīt iedzīvotājiem labus dzīves apstākļus (izglītība, drošība, infrastruktūra, sociālā aizsardzīva u.t.t.) un ļaut nopelnīt (atbalstīt biznesu, radīt investīcijām pozitīvu vidi, sakārtot likumdošanu biznesa attīstībai). Un šī mērķa realizācijai ir nepieciešamas finanses, kas tiek iegūtas no nodokļiem.
Latvijā, par nožēlu, visi atceras tikai par nodokļu iekasēšanu un sodu par to, ja nemaksā. Nodokļi tiek celti nevis kāda mērķa labad, jeb lai attīstītu kādu nozari, vai aizkavētu kādas nevēlamas nozares attīstību, bet vienkārši tāpēc, ka "jāsalāpa budžets". Neesmu dzirdējis nekādus reālus ilgtermiņa valsts attītības plānus, nekādu pamatojuma par viena vai otra nodokļa celšanu (piem. paceļam nekustāmā īpašuma nodokli Rīgā, tādējādi sekmējot lauku attīstību, vai paceļam uzņēmuma ienākuma nodokli tādējādi piespiežot uzņēmumu ieguldīt līdzekļus attīstībā -> jaunās dabra vietās)
Vienīgas ko esmu dzirdējis trūskt X milj. LVL, paceļam nodokli Y par Z%, tad mums netrūks X milj. LVL
Cik ilgi tā var ? Vai tiešām dažas partijas (personas) nespēj uz vismaz pāris gadiem nolikt malā personīgās intereses un nedalīt amatus politiskā gaismā, bet pastrādāt valsts labā. Izveidot attīstīties spējīgu valsti ar saprādīgu un godīgu nodokļu politiku, ar ilgtermiņa mērķi, kas netiek mainīts reizi gadā. Ar skaidu definīciju par to, ko mēs gribam sasniegt ?
Vai tiešām nav skaidrs, ka nodokļus nemaksās nabadzīga tauta, kas cīnās ar izdzīvošanu, ja šiem nodokļiem nebūs atdeves (kaut vai ilgtermiņā), ja deguna priekšā zags un glābs bankrotējušas bankas (kuru ex-īpašnieki dzīvo zaļi) un aviokompānijas, kas apzināti novestas līdz kraham ? Ja (pārspīlējot) bezmaksas medicīnas rinda pienāks pēc 20gadiem, ja policijai uz pilsētu ir 2 transporta līdzekļi un 10L begvielas mēnesī, un vienīgā komunikācija ar VID būs "par maz šomēnes samaksājāt" ....  
OK, ir lietas, kas ir jādara un ko "cilvēks parastais" nespēj iedomāties, bet komunikācijas par nepopulāriem lēmumiem arī nav. Nav sajūtas, ka valsts vēlas radīt iedzīvotājiem labus dzīves apstākļus, attiecīgi nav sajūtas, ka vastij pienākas saņemt nodokļus. Un sodi šeit nepalīdzēs... Arvien vairāk cilvēki nemaksās nodokļus, pametīs valsti un nevēlēsies atgriezties, ja neradīsies sajūta, ka ir vērts, jo valsts cenšas.