Kustība Laiks Tautai!

Oficiālā lapa
Ieteikt

Kā pa īstam norakt oligarhus?

Pat pēc nekaitīgā „oligarhu kapusvētku” trallallā, viens otrs oligarhs publiski paziņoja, ka sajutis draudus. No kā tad viņi tā baidās un ko mēs viņiem varam izdarīt?
Uzreiz pateikšu - baidās oligarhi pamatoti un izdarīt varam daudz. Arī gribētāju darīt netrūkst. Piemēram, vismaz 200 000 Latvijas iedzīvotājus oligarhu 4. maija režīms izmala caur denacionalizācijas dzirnakmeņiem. Varu apliecināt no personiskās pieredzes – neaizmirstami iespaidi. Oligarhi ir līdz baltkvēlei nokaitinājuši arī citas sociālās grupas.
Pirmā iespēja – boikotēt oligarhiem un ar tiem saistītām personām piederošo uzņēmumu produkciju un pakalpojumus. Kopīgiem spēkiem internetā var izveidot šo firmu melno sarakstu.
Piemērs tepat no Latvijas prakses. 2003. gadā eiroskeptiķi boikotēja „Aldari”, kurš uz sava rēķina aģitēja par stāšanos ES. Pret ES balsoja 326 000 cilvēku, uzņēmuma apgrozījums kritās un drīz vien tā direktors Gavrilovs pēc akcionāru lēmuma devās aģitēt citur.
Pazīstu cilvēku, kurš no 2007. gada boikotē „Valmieras pienu”, jo uzzināja sekojošo:
LETA (2007. g. 28. jūnijā, 10:22): Par Latvijas lielākā piena pārstrādes uzņēmuma AS "Valmieras piens" īpašniekiem pastarpināti kļuvušas bijušā Tautas partijas līdera Andra Šķēles otrā sieva Kristiāna Lībane-Šķēle un meitas Madara Šķēle un Anete Šķēle-Pētersone, liecina Uzņēmumu reģistru apkalpojošās firmas SIA "Lursoft" informācija.
Reklāmists Stendzinieks, kurš nesen paziņoja, ka sadarbosies ar oligarhiem, apgalvo, ka oligarhu uzņēmumus boikotēt esot muļķīgi. Savulaik, starp citu, viņš aģitēja arī par dalību ES. Interesanta sakritība.
Atgriežoties pie boikota iespējām, atzīmēšu: tie, kas izlēmuši boikotēt, piemēram, „Valmieras pienu” bez piena produktiem nepaliks. Var atbalstīt piemēram, „Daugavu” šā vietējā uzņēmuma cīņā ar „Swedbank”.
Starp citu, vēlēšanās varam balsot tikai par tām partijām, kas garantē oligarhu darbības izmeklēšanu un tautai nozagto īpašumu nacionalizāciju. Protams, varam nebalsot par ZZS, LPP, TP un oligarhu ilggadējo uzticamo sabiedroto „Saskaņas Centru”.
Proporcionāli tam, kā oligarhu rokās paliks mazāk naudas un politiskās varas, dzīve Latvijā uzlabosies. Ar vienu nosacījumu – tiem, kas atnāks pie varas oligarhu vietā, šī vara ir jālieto tautas labā.
Kā to panākt? Zatlers mums jau parādīja – slikti strādājošu Saeimu var un vajag atlaist. Šoruden mums būs iespēja ievēlēt labi strādājošus likumdevējus. Iespēja atņemt oligarhiem politisko varu.
Normunds Grostiņš
Latvijas Nākotnes Institūta valdes priekšsēdētājs