Oranžērija Ikdienišķi stāsti par draugiem.lv un mūsu draugiem
Marts, 2013

ASV Kongresā novērtē Latvijas dizainu 4

Draugiem.lv grupa izveidojusi vēl vienu projektu- StartupVitamins, kas ASV un Eiropas tirgum drukā plakātus ar iedvesmojošiem uz jaunuzsāktu biznesu orientētiem citātiem. 

“Pavisam nesen mūsu veidotu krūzīti ar mazliet provocējošo uzrakstu Get Shit Done pasūtīja kāds no Amerikas Kongresa (ASV likumdevējs), tāpēc, ejot ciemos pie ASV vēstnieka Latvijā, mēs uzdāvinājām tādu pašu arī viņam,” stāsta viens no StartupVitamins idejas autoriem un veidotājiem Lauris Liberts, piebilstot, ka šis teiciens angliski runājošās valstīs nebūt nenozīmē neko rupju un “mākslu jau netulko”. 

Projekta ideja ir iedvesmot jaunu uzņēmumu radītājus. Tas notiek gan ar plakāta palīdzību, gan arī ziedojot noteiktu summu no plakāta pārdošanas iesācējuzņēmumu jeb «start-up» kopienām. Ideja radusies, kopā strādājot uzņēmuma darbiniekiem Latvijā un ASV Santamonikas filiālē, kur strādā viens no sociālā tīkla draugiem.lv dibinātājiem Lauris Liberts. 

Ārons Levī sajūsmā pieņem no Krisa Damlera krūzi ar paša radītu citātu

Iespēju robežās plakāti un citas apdrukātās lietiņas tiek pasniegtas dāvanā arī citāta autoram vai viņa pārstāvjiem. Piemēram, nesen kādā IT konferencē viens no StartupVitamins dibinātājiem Kriss Damlers (Chris Dumler) pasniedza jau iepriekš pieminēto krūzīti ar uzrakstu Get Shit Done pašam citāta autoram Āronam Levī (Aaron Levie), kurš ir dibinātājs un vadītājs ASV mākoņpakalpojumu kompānijai Box

Izgudro Latvijā - drukā un ierāmē ASV

Plakāti tiek drukāti un ierāmēti ASV, jo lielākā klientu daļa paredzama no šīs valsts un ir svarīga ātra piegāde. Lai gan projekta nosaukums ietver terminu ar ko apzīmē jaunuzņēmumus, tomēr uz biznesu orientētie citāti derēs arī esošiem biznesiem. Patlaban StartupVitamins.com pieejami plakāti, piemēram, ar sociālā tīkla Facebook dibinātāja Marka Cukerberga (Mark Zuckerberg), Apple veidotāja Stīva Džobsa (Steve Jobs), grupas Limp Bizkit citātiem. 

Atbalsts Eiropas un ASV jaunuzņēmumu kopienām

Viena plakāta cena (atkarībā no izmēra) ir no 26 līdz 36 ASV dolāriem (aptuveni 13 līdz 18 lati). No katra plakāta pārdošanā iegūtajiem līdzekļiem 2,5 eiro vai ASV dolāri tiek novirzīti Eiropas un ASV jaunuzņēmumu (start-up) kopienām - attiecīgi «Garage48» un «Startup Weekend». 

Vaicāts, kā radās ideja, Lauris atbild nekavējoties: “Tāpat kā visas mūsu idejas- kaut ko vajadzēja pašiem un tirgus to nespēja piedāvāt”. Draugiem.lv biroju bija plānots papildus gleznotiem mākslas darbiem izdekorēt ar iedvesmojošiem citātiem, bet tādi neesot bijuši pieejami. Tad nu, piesaistot draugiem.lv grupas labākos dizainerus, interneta projektu vadītājus un programmētājus, radās šis bizness. “Es pats Amerikā apstrādāju pasūtījumus, drukāju plakātus un sagatavoju tos sūtīšanai klientiem,” jaunā biznesa pieredzē dalās Lauris, piebilstot, ka ir lepns, ka jauno ideju novērtējuši lieli uzņēmumi, pasūtot saviem birojiem plakātus no StartupVitamins.com. Pasūtītāju vidū ir tādi lieli pasaules uzņēmumi kā Google, Slideshare, Dailymotion, Comcast un jau pieminētais Amerikas Savienoto Valstu Kongress. 

StartupVitamins plakātu siena Draugiem.lv grupas birojā

29 cilvēkiem patīk

Vairāk