Oranžērija Ikdienišķi stāsti par draugiem.lv un mūsu draugiem
Marts, 2015

Displio salauž amerikāņu sirdis 5

Visi pasaules jauno tehnoloģiju uzņēmumi sapņo par veiksmes stāstu, kuram ir pavisam konkrēts nosaukums – Kickstarter. Tā ir vide, kurā cilvēki ar savu naudu balso par viņiem tīkamiem projektiem. 

Veiksme Kickstarter ir nopietns pamats cerēt uz veiksmi biznesā, turklāt tas nozīmē arī nodrošinātu starta kapitālu.

Līdz šim Latvija varēja lepoties ar vienu veiksmes stāstu šajā vietnē - lidojošā sporta filmēšanas iekārta AirDiog kļuva par īstu interneta sensāciju un pirmo Latvijas projektu, kas guvis prasīgās Kickstarter auditorijas atsaucību, tagad tam pievienojies vēl viens projekts un tas tapis Draugiem.lv grupā. Tā nosaukums ir Displio. Ja jūs ierakstītu – „Displio” Google meklētājā, atrastu sajūsminātas atsauksmes visos lielākajos interneta tehnoloģiju medijos. Amerikāņiem mūsu nieciņš tā iepaticies, ka nepieciešamās summas vietā viņi saziedojuši teju trīsreiz vairāk.

Displio ir maza, gudra ierīce ar ekrānu, kas savam saimniekam parāda to, ko saimnieks vēlas – laika ziņas, e-pasta ziņas, ziņas no sociālajiem tīkliem vai arī vidējo temperatūru uz Zemeslodes, ja vien kāds aizdomātos izveidot aplikāciju, kas apkopotu šādu informāciju. Displio informāciju neražo, neapstrādā un neanalizē – tas vienkārši attēlo to, ko viņam liek.

Raivis Lancetovs

Displio tētis ir Draugiem.lv grupas programmētājs un projektu vadītājs Raivis Lancetovs. Pamatideja pieder Laurim Libertam, draugiem.lv īpašniekam, kurš ierosināja radīt ierīci, kas atspoguļo vienu konkrētu saturu, taču Raivis saprata, ka daudz lietderīgāka būs kastīte, kura spēj nolasīt un parādīt dažādu informāciju, ļaujot lietotājam pašam izvēlēties, kas tieši viņu interesē. Displio darbojas Wi-Fi tīklā un šobrīd spēj saņemt informāciju no resursiem, kuriem Raivis  ir izveidojis piekļuvi, piemēram, draugiem.lv, ziņu portāli, laika ziņas, twitter.com, facebook.com, taču laika gaitā arī aplikāciju un portālu izstrādātāji varēs ērti to saintegrēt ar Displio, lai arī no tiem var saņemt informāciju. Izstrādājot produktu, tiek domāts par to, lai tas būtu viegli saprotams un ērti izmantojams, konfigurējams un neprasītu specifiskas tehniskas zināšanas. Norādīt, kādu informāciju lietotājs vēlas redzēt uz ekrāna, var, izmantojot savu viedtālruni vai internetā.

Šis projekts ir īpašs arī uzņēmumam, jo šoreiz eksperimentālos nolūkos Displio tika ievietots kickstarter.com, kas ir vietne, kur dažādi radoši projekti, sākot ar filmām un beidzot ar tehnoloģijām, var iegūt finansējumu. Lietas būtība ir vienkārša – izveido projektu, nosaki nepieciešamā finansējuma apjomu un tad noteiktu laiku cilvēkiem ir iespēja iepazīties ar produktu, izvērtēt un tad vai nu nopirkt to, vai arī vienkārši sniegt finansiālu atbalstu, varētu teikt – ziedojot. Par to, kāpēc izvēlēts šāds ceļš, nevis uzņēmums pats finansē projektu, Raivis skaidro: “Šis ir eksperiments, kas ļauj ne tikai iegūt finansējumu, bet jau pirms ražošanas saprast, ko cilvēki domā par produktu, cik liels varētu būt pieprasījums. Tagad jau ir 1000 ierīces nopirktas, pircēji ir no 42 dažādām valstīm, vajadzīgos 65 000 $ savācām 12 dienās, bet kopējā summa mēneša laikā ir 158 000$.” 

“Šis ir eksperiments, kas ļauj ne tikai iegūt finansējumu, bet jau pirms ražošanas saprast, ko cilvēki domā par produktu, cik liels varētu būt pieprasījums"– Raivis Lancetovs
Sasniegtais mērķis ir labs piemērs tam, ka arī mūsu pašu valstī radītie produkti spēj iekarot pasaules atzinību. Jāatzīst, ka veiksmes faktors ir Draugiem.lv grupas filiāle, kas reģistrēta ASV, jo diemžēl Latvijā reģistrēti uzņēmumi savus projektus kickstarter.com iesniegt nevar, taču pamatdomu tas nemaina – ja grib, tad var! 

Tagad jāstrādā pie nākamā posma – iekārtu ražošanas, programmatūras pilnveidošanas, lai līdz vasarai jau būtu gatavi pirmie Displio un varētu ceļot pie saviem jaunajiem saimniekiem. Kamēr cilvēki izrādīja savu atbalstu kickstarter.com, tika saņemts ne tikai finansiāls atbalsts, bet arī ļoti daudz jautājumu un ierosinājumu, kas ir lieliska motivācija pēc tam produktu attīstīt un pilnveidot, piemēram, ražot lielākas kastītes, izspīdināt ekrānu un meklēt vēl papildus pielietojumus. Viens no mīlīgākajiem veidiem, kā kāda mamma vēlētos izmantot Displio, ir ierasto zīmīšu vietā, ko parasti atstāj saviem bērniem pie ledusskapja, sūtīt savas ziņas, esot darbā, uz mazās draudzīgās kastītes ekrānu.

Noskaties Displio video prezentāciju (angliski)

Lai Raivim un viņa komandai veicas, gaidīsim jaunas ziņas par pirmajiem izgatavotajiem Displio un atsauksmes jau no tā reālajiem lietotājiem.

43 cilvēkiem patīk

Vairāk