4 attēli • 17. jan 2019 14:51
Daudzu vietējo, bet jo īpaši pilsētas viesu iecienītais krodziņš pašā Ķekavas centrā – Gaismas ielā 23 – zem azartiskā nosaukuma „Bamba Leo” slēpj latviskā stilā izveidotu un iekārtotu mājīgu apmeklētāju zāli, banketu zāli un vasaras dārzu. Vieni to dēvē par krodziņu, citi – par bāru vai kafejnīcu, taču visi atzīst, ka vislabāk to raksturo latviska vide, garšīgi un daudzveidīgi ēdieni.
Ģimenes...VairākDaudzu vietējo, bet jo īpaši pilsētas viesu iecienītais krodziņš pašā Ķekavas centrā – Gaismas ielā 23 – zem azartiskā nosaukuma „Bamba Leo” slēpj latviskā stilā izveidotu un iekārtotu mājīgu apmeklētāju zāli, banketu zāli un vasaras dārzu. Vieni to dēvē par krodziņu, citi – par bāru vai kafejnīcu, taču visi atzīst, ka vislabāk to raksturo latviska vide, garšīgi un daudzveidīgi ēdieni.
Ģimenes uzņēmums
„Bamba Leo” ir Danileviču ģimenes uzņēmums. Viena no saimniecēm/īpašniecēm Linda Danileviča atzīst, ka nosaukums radies vēl tālajos deviņdesmitajos gados, kad mamma kopā ar tēti izveidojuši kafejnīcu. Toreiz Ķekavā bija vairāki uzņēmumi ar latviskiem nosaukumiem, tāpēc Danileviču ģimene vēlējusies ko citu. Kādu dienu, braucot uz ģimenes pikniku, izdzirdējuši „Gipsy Kings” dziesmu „Bamboleo”. Tā radies nosaukums. Danileviču ģimenei ir ne tikai minētais krodziņš, bet arī neliels pārtikas veikals ar dažādiem labumiem – konditorejas, kulinārijas izstrādājumiem, kā arī katru dienu ir svaiga gaļa. „Tētis agrākos laikos bija celtnieks, būvēja Ķekavā daudzdzīvokļu mājas. Mamma savukārt darbojās sabiedriskajā ēdināšanā, klāja galdus banketos, kāzās, bērēs. Viņiem abiem kopā radās doma izveidot savu uzņēmumu,” par pirmsākumiem stāsta Linda Danileviča. Viss sācies ar mazu ideju – bija neliels kiosks, kuram no otras puses atradās kafejnīca ar diviem galdiņiem. Pēc kāda laika no pašvaldības sāka īrēt telpas, un tad jau Ķekavā tika atvērts pirmais lielais veikals ar plašu sortimentu. Par kroga pirmsākumu var uzskatīt 2000. gadu, kad to sāka būvēt tādu, kāds tas ir pašlaik – liels un plašs. Tā uz zemesgabala, uz kura sākumā bija mazs kiosks, ņemot kredītu, ieguldot savus līdzekļus, piepalīdzot radiem, pamazām ar paša rokām (tētis arī būvēja), parādījās tas, ko tagad visi pazīst kā „Bamba Leo”.
Viss latviskā stilā
Latviskumu rada izmantotie būvmateriāli un interjers – viss ir no koka, latviskā stilā. Latviskais siltums. „Latviešiem siltumu dod guļbūve. Tas rada mājīgumu un omulību,” pauž Linda. „Bamba Leo” ir mazs krodziņš. Otrajā stāvā ir neliela banketu zāle (līdz 20 cilvēkiem – tas ir maksimums, cik cilvēkiem šajā telpā var rīkot banketu). Tajā pašā laikā var uzklāt galdiņus visā krogā un rīkot lielākus pasākumus. Kā atzīst Linda, atsevišķi vienojoties, viss ir iespējams. Ir bijušas reizes, kad uzņēmumi noīrē pusi kroga, bet, ja ir zviedru galds, var rīkot pasākumu 70–100 cilvēkiem. Krodziņam ir vēl dažas priekšrocības – divvietīgie un četrvietīgie galdiņi izvietoti dažādos rakursos, ir arī trīs „istabiņas”, kur var „paslēpties” līdz 10 cilvēkiem un nelielā kompānijā pasvinēt, piemēram, jubileju. Vasarā ir arī āra terase ar bērnu laukumu. Tur pie galdiņiem var izvietoties aptuveni 40 cilvēku. Darba laiks darbdienās no plkst. 11–22; piektdienās, sestdienās no 11– 24; svētdienās no 11–22.
Gardi un lielas porcijas
Latviskums tiek saglabāts ar dažādu stilu latviskiem ēdieniem: zupas, mērču ēdieni, karbonādes (pildītas, panētas), cepetis, ēdieni ar lasi un dažādi salāti, kā arī gardie deserti. Ēdienkarte ir ļoti plaša. Katrs var atrast savai gaumei kaut ko piemērotu. Linda atzīst, ka nevar pateikt, kurš ir pieprasītākais vai firmas ēdiens, jo katrs pastāvīgais klients ir iemīļojis konkrētu maltīti. „Mēs esam mēģinājuši samazināt ēdienkarti, bet nevar – katram ir savs īpašais iemīļotais ēdiens, sava vēlme. Ir grilēts lasis „Bamba Leo” gaumē – ar ikriem un speciālu siera masu, ir karbonāde sierā, pieprasīti ir arī dažādi citi ēdieni,” pauž Linda. Vasarā cilvēki izvēlas šašliku, grilētus ēdienus, ziemā – kaut ko sātīgāku: dažādu veidu pildītas karbonādes, cepešus, ribas. Visu nodrošina pavāri, kuri šeit strādā daudzus gadus. Ir pat viena pavāre, kas strādā no pirmās dienas, kad krogs tika atvērts, – no deviņdesmitajiem gadiem. Linda atzīst: „Pavāri strādā – cepuri nost! Fantastiska komanda, daudzus gadus mums uzticīga.” Labākais kvalitātes apliecinājums ir viesu grāmata, kurā savu paldies rakstījuši cilvēki, kas braukuši ciemos ne vien no attālākajiem Latvijas nostūriem, bet arī no ārzemēm. Ir ieraksti: „Mēs esam ļoti, ļoti pieēdušies, kā to var apēst!”
Ķekavieši no matu galiņiem līdz papēžiem
Lindas Danilevičas ģimene ir Ķekavieši. Vecāmāte 30 gadus – visu savu darba mūžu – nostrādāja Ķekavas putnu fabrikā. Mamma mācījās Ķekavas skolā – pabeidza vidusskolu. Arī Linda un brālis tur apguva zināšanas. „Tāpēc mēs ar savu krodziņu esam šeit, nevis citā vietā,” pauž Linda. Patlaban uzņēmumu vada Linda, viņas tētis un brālis, jo mamma ir mirusi. Uz jautājumu, kādu viņa redz krodziņa nākotni, Linda Danileviča atbild: „Gribētos to paplašināt. Lielāku virtuvi, lai varam ērtāk un ātrāk apkalpot klientus. Apjomīgāku ietilpību, varenāku banketa zāli. Ir zeme, kur varam paplašināties, bet pagaidām viss atduras pret finansējuma trūkumu. Vai šis sapnis varētu īstenoties? Man patlaban grūti par to spriest.”
Ilona Noriete



